Àmbit de la notícia
Comunitari

Centre Kàlida: un espai sense judici on sentir-se segur

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
David Carrillo / Carlos Faneca / Marc Gómez
  • Interior del centre Kàlida Sant Pau.
  • El centre està basat en el model Maggie's.
    El centre està basat en el model Maggie's.
  • Els espais protectors de Kàlida tenen la missió de transformar situacions d'angoixa en processos confiança i seguretat.
    Els espais protectors de Kàlida tenen la missió de transformar situacions d'angoixa en processos confiança i seguretat.

La Fundació Kàlida promou un model gratuït d’atenció personalitzada per a les persones que conviuen amb el càncer amb equips de professionals que complementen els tractaments mèdics.

 

"És un lloc que aporta calidesa, benestar, i et fa estar com a casa". D'aquesta manera descriuen Kàlida Sant Pau alguns dels usuaris del centre. La missió de la Fundació Kàlida és la d'acompanyar les persones que conviuen amb el càncer, tant les persones diagnosticades amb aquesta malaltia com el seu entorn més proper.

Kàlida promou un model totalment gratuït d'atenció integral en l'àmbit psicosocial que complementen els tractaments mèdics que es donen als hospitals. Aquest model es basa en el de la Fundació Maggie's, que té més de 20 centres repartits pel Regne Unit a prop de grans hospitals oncològics. Són espais arquitectònicament pensats amb l'objectiu d'acompanyar d'una manera agradable i acollidora a les persones que s'hi apropen.

"És arquitectura per tenir cura de les persones", manifesta Sara García, coordinadora del centre Kàlida Sant Pau. "Això ve produït en part per la quantitat de llum que entra per tot arreu, per exemple", hi afegeix.

Els professionals de Kàlida ofereixen suport pràctic, amb tallers de nutrició, relaxació, ioga o cura de la pell; suport social, per acompanyar a les persones en el seu procés i l'afectació que té en tots els àmbits de la seva vida, amb una atenció que pot ser individual o en grup; i suport emocional, amb cursos on s'aporten eines per identificar la seva ansietat i com millorar-la.

Encara que estigui ubicat dins del recinte de Sant Pau, està pensat per qualsevol persona que conviu amb el càncer. Aquells que estiguin interessats es podran apropar al centre sense necessitat de cita previa.

"Treballem d'una manera que les persones poden venir sempre que ho necessiten, poden accedir sempre que vulguin, i un voluntari els donarà la benvinguda i els explicarà l'espai on es troben", assenyala la coordinadora. "Un cop donada la benvinguda, l'especialista en suport oncològic tindrà una conversa per explorar la raó que porta a aquesta persona a venir a veure'ns", manifesta García

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari