Maria Claret: "El Cinema Camprodoní és un dels pocs que queden en pobles de menys de 5.000 habitants"
Comparteix
La presidenta del Casal Camprodoní, que gestiona el cinema a Camprodon que porta el mateix nom, ens parla sobre una entitat amb gairebé 140 anys d'història i un projecte de cinema de poble amb una llarga tradició.
Què és el que més caracteritza la vostra entitat?
El que més caracteritza la nostra entitat, el Casal Camprodoní, és sobretot el cinema i el foment de la cultura a la Vall de Camprodon.
La nostra associació projecta pel·lícules cada cap de setmana al llarg de l'any, i a l'estiu i festius, diàriament. Igualment, cedeix les seves insta.lacions i organitza exposicions, xerrades, concerts, actes escolars i teatre, entre d'altres.
Molt breument, quin és l'origen històric de l'entitat?
El Casal Camprodoní, que és l'antic Casino de Camprodon, va ser fundat al 1881 quan la colònia dels primers estiuejants barcelonins va creure que seria bo disposar d’un local on reunir-se. El primer president del Casal fou el Doctor Robert.
Des d’aleshores, l'entitat ha passat per diferents èpoques i s’ha fet gran. Mica en mica es va anar obrint a la gent de la vila fins arribar al dia d'avui, en què pràcticament tot el poble és soci del Casal Camprodoní. Molta gent que ens visita assíduament té segona residència al nostre municipi i és amant del cinema també.
Parla'ns una mica sobre l'associació que el gestiona.
El Casal éstà gestionat per una junta formada per 11 membres que es renoven periòdicament cada 5 anys. Es tracta de gent que s'estima el Casal i que voluntàriament dedica part del seu temps a tirar endavant aquesta entitat.
A més de gestionar el Cinema, dueu a terme altres activitats?
Sí. Realitzem una exposició anual per la Festa Major, participem en els Jocs Florals de Sant Jordi de l’Escola Dr. Robert i formem part del jurat, cedim les nostres instal.lacions per portar-hi a terme qualsevol esdeveniment cultural que organitzi l'ajuntament o altres entitats, com ara teatre, concerts (tant el Festival Isaac Albèniz com el concert de la Vall de Camprodon), xerrades de tot tipus, cloenda de final de curs de l'Institut Germans Vila Riera…
En definitiva, el Casal sempre està a la disposició de tots aquells o aquelles que necessiten un local per dur a terme una activitat cultural. A part, també comptem amb un grup de teatre.
Treballeu d'alguna manera la inclusió o la transformació social?
La Junta del Casal és molt sensible amb aquest tema i sempre que podem col·laborem en programes d'inclusió o projectem alguna pel·lícula que tracti el tema per sensibilitzar l'espectador. Al Casal tothom és benvingut!
Al 2014 vau demanar ajut popular per digitalitzar el cine i evitar la seva desaparició. Com ho vau fer?
Vàrem fer una campanya de sensibilització tant als associats com al públic en general amb la venda d'entrades fila zero. També vàrem dur a terme una Marató de cinema que va durar 12 hores seguides i sobretot vàrem trucar totes les portes possibles al nostre abast per tal que ens ajudessin. Si es perdia el cinema també es perderia el Casal i la seva essència. El nostre poble i la nostra Vall hauria perdut part de la seva història i per tant, això no ens ho podiem permetre.
Val a dir que la Junta del Casal sempre estarà agraïda a tothom per la bona resposta de la gent. Entre totes i tots ho vàrem aconseguir i aquell gran repte va estar possible.
Què us proposeu de cara al futur?
Continuar fent cinema i, sempre que l'economia ens ho permeti, anar millorant l'edifici i les nostres instal.lacions. També estem treballant en un projecte per poder projectar òperes en directe i estem oberts a qualsevol suggeriment que pugui sorgir dels socis.
Hi ha alguna cosa més que consideris important i que t'agradaria afegir-hi?
Som un dels cinemes més antics de Catalunya i un dels pocs que queden en pobles petits de menys de 5.000 habitants que fan una programació continuada. Per tant, som una entitat a preservar.
Afegeix un nou comentari