Àmbit de la notícia
Comunitari

Clam de les entitats LGTBI per posar fi a les violències contra el col·lectiu

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Dani Sorolla
  • Aquest passat cap de setmana es van produir sis agressions homòfobes a Barcelona.
    Font: Pixabay (Llicència CC)
  • L'OCH ha convocat un acte de protesta aquest dissabte 5 de juny.
    L'OCH ha convocat un acte de protesta aquest dissabte 5 de juny. Font: Pixabay (Llicència CC). Font: Pixabay (Llicència CC)
  • Les entitats LGTBI reclamen el desplegament de la Llei 11/2014.
    Les entitats LGTBI reclamen el desplegament de la Llei 11/2014. Font: Pixabay (Llicència CC). Font: Pixabay (Llicència CC)

Diverses organitzacions del moviment reclamen que es desplegui la Llei 11/2014 i convoquen protestes contra l’espiral d’agressions.

 

Primer va ser una agressió física dissabte al matí a un jove al barri de Gràcia, a qui van etzibar una puntada de peu a la mà; hores més tard, als voltants de l’Auditori, a un home li van trencar el nas després d’increpar-lo; i el mateix dia de nit, un grup d’homes van apallissar dues parelles de nois a la platja del Somorrostro, fet pel qual una de les víctimes va haver de ser intervingut a l’Hospital Vall d’Hebron per una fractura de mandíbula.

Aquest és el balanç d’un “cap de setmana negre” -en paraules del José Mellinas, de l’Associació de Mares i Pares de Gais, Lesbianes, Bisexuals i Transexuals (AMPGIL)- per al col·lectiu LGTBI, que es va saldar amb sis agressions homòfobes a la ciutat de Barcelona i molta preocupació entre les entitats.  

L’Observatori contra l’homofòbia (OCH) ha denunciat i condemnat aquesta “espiral de violència homòfoba” i ha exigit màxima contundència per aturar les violències contra el col·lectiu LGTBI. Com amb tots els casos d’agressions que arriben a l’OCH, l’entitat ha activat els protocols per oferir assessorament jurídic i acompanyament psicosocial als afectats. 

“Ho valorem amb molta preocupació”, assenyala el Cristian Carrer, coordinador tècnic de l’OCH, que fa una crida a administracions, entitats i operadors que treballen contra aquestes violències a treballar conjuntament “per ser tan efectius com sigui possible a l’hora de reparar la dignitat de les persones afectades, que han viscut una situació tan dura com aquesta”. 

Per analitzar la situació, aquest dilluns, el president de l’entitat, Eugeni Rodríguez, es va reunir d’urgència amb el regidor de Drets de Ciutadania i Participació, Marc Serra, que va assegurar que faran “l’impossible per identificar els agressors” i va voler deixar clar que a Barcelona “no hi haurà impunitat contra els que fan agressions d’odi i intolerància”.

 

 

I és que, malauradament, amb les agressions al col·lectiu LGTBI plou sobre mullat. Segons les dades de l’OCH, en el que portem del 2021 ja s’han registrat més d’una setantena d’incidències, una mitjana similar a la de l’any passat, i alerten que han repuntat després de l’estat d’alarma.

Preocupació entre les entitats LGTBI

Lògicament, aquesta espiral de violència ha generat molta inquietud en el col·lectiu. “Com a pares i mares amb fills LGTBI, ens preocupa moltíssim aquesta situació, els nostres fills estan indefensos davant d'aquests agressors, que normalment actuen en grup i amb total impunitat, exercint aquesta violència totalment gratuïta”, explica el José Mellinas, president d’AMPGIL. 

De la mateixa manera, la Catalina Pallàs, presidenta de l'entitat FLG- Associació de Famílies LGTBI, exigeix que s’emprenguin accions decidides des de les administracions per posar fre a aquestes violències, alhora que en destaca “la virulència extrema” i incideix en què “es produeixen a la vista de tothom, fet que demostra que els agressors estan embravits i es creuen en el dret de fer aquestes barrabassades”.  

En aquest sentit, el Pau Gàlvez, president del Front d’Alliberament Gai de Catalunya (FAGC), qualifica de “molt greu” aquesta escalada i posa sobre la taula què hi pot haver al darrere: “Hi ha elements d’aquest augment d’agressions sobre els quals hem reflexionat, el principal és la naturalització dels missatges d’odi envers el col·lectiu LGTBI per part de l’extrema dreta, que està normalitzant un discurs que creiem que feia anys que estava superat i que dona ales als agressors”.

També ho creu Pallàs, que apunta que aquest repunt de les violències i aquesta sensació d’impunitat van directament lligats a l’ambient que es viu “a nivell polític, en un context d’augment del feixisme i l’extrema dreta, que es dedica a justificar i blanquejar aquestes actituds”. 

A banda, les entitats coincideixen que el canvi d’escenari amb la tornada a la normalitat i a la vida al carrer poden abonar aquests episodis violents. “Durant el confinament vam veure com augmentaven molt la discriminació i les agressions a través de les xarxes, ara ens preocupa que amb la tornada a la normalitat a això s’hi afegeixi un repunt de les agressions físiques”, explica el Mellinas, que adverteix que “hi ha moltes més agressions LGTBI-fòbiques de les que pensem” i anima a tothom a denunciar qualsevol incident “per petit que sembli”.

Les entitats reclamen desplegar la Llei 11/2014

“Sembla que estem fent passes enrere, cal que la justícia sigui proactiva en la persecució d’agressions, tan físiques com a les xarxes, necessitem respostes contundents”, subratlla Pallàs.

Una d’aquestes respostes, convenen les entitats, ha de ser un desplegament real de la Llei 11/2014, que té com a objectiu desenvolupar i garantir els drets les persones LGBTI i evitar-discriminacions i violències. “Des de l’OCH ho diem des de fa anys, hi ha elements d’aquesta llei que s’han implementat, però n’hi ha molts altres que encara estan en via d'implantació o, directament, encara ni s'han iniciat, per això cal que les autoritats competents despleguin el màxim de recursos que preveu la llei”, diu Cristian Carner, de l’OCH.

Un dels aspectes clau que urgeix desenvolupar, destaca en Pau Gàlvez, és el règim sancionador que preveu la llei. “Teòricament aquesta llei havia d’implantar un règim sancionador molt concret que havia de marcar una línia que permetés castigar aquest tipus d'actuacions, però set anys després de la seva aprovació, seguim sense règim sancionador i el temps va passant”, subratlla el president del FAGC.

Aquesta ha de ser una tasca del nou Govern català, a qui les entitats insten a posar fil a l’agulla per acabar amb aquesta sensació d’impunitat dels agressors. “És una prioritat per a nosaltres i ho hauria de ser per al nou govern, que s’ho ha de prendre seriosament perquè aquestes agressions al col·lectiu LGTBI no quedin impunes”, rebla Gàlvez.

Però no només cal treballar en el règim sancionador, també en altres aspectes que preveu la norma. “Queda molt per fer i totes les administracions han de prendre consciència d’aquesta problemàtica”, coincideix José Mellinas, “a nosaltres com a entitat ens preocupa molt el tema de l’escola, hi ha molts centres que ni tan sols tenen coneixement que existeix aquesta llei; no només ens hem de centrar en el règim sancionador, també, per exemple, en posar a l’abast dels centres educatius eines, protocols, formacions per al professorat, entre altres”, remata. 

El col·lectiu es mobilitza per protestar contra la LGTBI-fòbia 

Per tot plegat, el moviment LGTBI no es vol quedar aturat i ja ha convocat mobilitzacions per exigir la fi de la impunitat de les agressions contra el col·lectiu. 

Esperant el 28 de juny, Dia Internacional pels Drets del Col·lectiu LGTBI, l’OCH ha convocat un acte aquest dissabte, 5 de juny, a les 11 h a l’encreuament entre els carrers del Parlament i Comte Borrell. A més de protestar contra aquesta espiral d’agressions, es traçarà un mapa de Catalunya en què es marcaran les més de 70 agressions que hi ha hagut enguany i així “visibilitzar el mapa de l’odi”, segons ha explicat Rodríguez al ‘Bàsics’ de Betevé.

Igualment, l’Espai LGTBI de Girona ha organitzat una concentració aquest dijous 3 de juny davant la seu de la Generalitat per dir prou a les agressions LGTBI-fòbiques i exigir solucions. “Ens mobilitzem per deixar clar que nosaltres continuarem sent visibles, no ens retornaran als armaris ni a èpoques passades”, resumeix en Pau Gàlvez

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari