Clubs esportius, ateneus i seguretat social

Autor/a: 
Federació d'Ateneus de Catalunya
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Clubs esportius, ateneus i seguretat social

Autor/a: 
Federació d'Ateneus de Catalunya

Resum: 

En la seva lluita contra el treball irregular i el frau el govern espanyol va engegar una campanya el passat abril a través d’inspeccions del Ministeri de Treball. Els primers en ser investigats van ser els clubs esportius. Moltes d’aquestes entitats no compleixen les exigències de la Seguretat Social, i les multes imposades els posen “al límit de la supervivència”.

En les inspeccions realitzades pel Ministeri de Treball des d’abril de 2012 a clubs esportius es van detectar força irregularitats que van generar sancions d’entre 600.000 i 1,2 milions d’euros. Les faltes més freqüents: sous de jugadors no cotitzats i entrenadors sense assegurar. Aquestes sancions posen en perill la continuïtat de molts clubs esportius que no poden pagar les multes i, conseqüentment, posa en risc el teixit esportiu català.

El cas dels clubs esportius no és únic. Moltes entitats sense ànim de lucre que també desenvolupen activitats esportives o lúdiques es mantenen en situació irregular pel que fa a les obligacions comptables, fiscals i laborals dels seus voluntaris i treballadors. Aquest fet fa que, en cas d’una inspecció de treball, moltes d'aquestes entitats es veurien obligades a tancar. Per aquest motiu des de la Federació d’Ateneus de Catalunya s’ha publicat un petit informe reflexionant sobre les maneres de regularitzar els tràmits i evitar les sancions.

Tal i com explica Roger Santiago, assessor de la Federació d’Ateneus en matèria comptable, fiscal i laboral per complir amb la llei només hi ha dues maneres de remunerar un entrenador tenint en compte que és una relació per compte aliè, ja que l’entrenador depèn del seu club i que ho realitza de forma continuada en el temps, normalment de setembre a juny. Si l’entrenador no és remunerat, té la condició de voluntari i com a tal se li poden compensar les despeses de l’acció voluntària sempre que es presenti justificant. Al ser compensacions, el voluntari no ha de cotitzar però es obligatori fer-li una assegurança. En quant l’entrenador és remunerat per la seva feina s’ha de fer obligatòriament un contracte, que inevitablement tindrà un cost del 30% sobre el salari brut de l’entrenador.

Des de la Federació aconsellen a les entitats i clubs esportius regularitzar urgentment la situació d’entrenadors, monitors, etc.

Per aquest motiu des de la Federació aconsellen a les entitats i clubs esportius regularitzar urgentment la situació d’entrenadors, monitors, etc. “En temps de bonança econòmica es feien els ulls grossos, però ara sembla que la inspecció de treball s’hi està posant seriosament” destaca Roger Santiago.

Santiago també puntualitza que “caldria preveure casos com aquests en el sistema laboral actual creant una llei laboral del treballador semi-professional. Estem segurs que aquest fet fomentaria regularitzar la situació d’aquest tipus de pràctiques”.

Afegeix un comentari nou