Co-habita: Unir famílies per un habitatge assequible, eficient i de qualitat

LaviniaNext
Autor/a: 
Dani Sorolla
 Font: Co-Habita
Font: Co-Habita
 Font: Co-Habita
Font: Co-Habita
 Font: Co-Habita
Font: Co-Habita

Co-habita: Unir famílies per un habitatge assequible, eficient i de qualitat

Autor/a: 
Dani Sorolla
LaviniaNext

Resum: 

La iniciativa proposa la creació d’habitatges en condicions avantatjoses mitjançant l’agrupació de famílies i s’erigeix com una alternativa per millorar la vida de les persones a través del lloc on viuen.

No hi ha dubte que vivim temps convulsos, en què l’emergència sanitària desencadenada per la pandèmia del Covid-19 obliga a quedar-nos a casa per frenar la propagació del virus. Així doncs, les nostres llars prenen més importància que mai: han esdevingut el refugi on restem confinats a l’espera que vinguin dies millors i puguem tornar als carrers.

Per això, en plena emergència sanitària, convé no oblidar altres emergències que ens toquen de molt a prop, i més en aquests dies, com és la de l’habitatge. Una de les alternatives per fer-hi front és la que ha posat en marxa Co-habita, un projecte basat en l’agrupació de tota mena de famílies per accedir a un habitatge assequible, ecoeficient i de qualitat, sempre en connexió amb un entorn agradable.

Co-habita va sorgir parlant amb famílies que estan pagant lloguers molt alts per habitatges de poca qualitat, humits i foscos en molts casos, i el que volen són cases agradables, amb pati i connexió amb l’entorn, però no s’ho poden permetre”, explica Bernat Llauradó, codirector del projecte.

Una alternativa al model tradicional d’habitatge

La iniciativa, impulsada per tallerdarquitectura i Dynamis Lab, vol ser una alternativa als models tradicionals d’habitage i es basa a agrupar famílies i persones de diverses tipologies per accedir a habitatge de qualitat i respectuós amb l’entorn en millors condicions. És a dir, ajuntar-se per optar a edificis existents o terrenys, que de forma independent seria molt més complicat assolir i així disminuir el cost d’adquisició dels béns, així com de les despeses de construcció i de projecte.

“L’alternativa que plantegem és que diverses famílies s’uneixin per accedir a habitatges que una de sola no podria assumir i dividir el bé immoble, ja sigui una casa, una finca urbana o una parcel·la”, detalla Llauradó. “D’aquesta manera el preu d'adquisició, de construcció o rehabilitació és més baix”, destaca.

Cal remarcar que Co-habita és un projecte que molt enfocat a pobles petits i grans, entorns rurals i ciutats petites. “En aquestes zones el mercat lliure no està donant resposta a les necessitats de les famílies pel que fa a l'habitatge perquè els preus són molt alts i, per altra banda, no hi ha habitatge social”, afirma el codirector de la iniciativa.

Co-Habita busca unir famílies per accedir a un millor habitatge.

És un projecte d’habitatge cooperatiu? “No estrictament”, respon Llauradó, “és un model flexible que es basa en unitats privades de famílies: cadascuna té el seu espai privat amb pati exterior i després es poden organitzar com vulguin”, afegeix. “És més aviat agrupar els interessos de les famílies, una de les virtuts d'aquest projecte és sortir del prototip del cohabitatge que ha de ser tot per via cooperativa i tot ha de ser col·lectiu. Aquí la base se centra en el fet que sigui assequible”, conclou.

Habitatges connectats amb l’entorn

Un altre dels principals propòsits del projecte Co-habita la cerca d’un entorn agradable per viure. Per això, es proposa prioritzar habitatges pensats per establir una connexió amb elements vegetals i comptin amb pati o jardí, així com llum natural.

També s’aposta clarament per desenvolupar habitatges seguint criteris d’ecoeficiència, aplicant mesures per disminuir el consum energètic i reduir les emissions de CO2. Tanmateix, Co-habita vol incidir en l’ecocontrucció i per això proposa construccions amb sistemes i materials que minimitzin l’impacte sobre el medi ambient i afavoreixin un hàbitat saludable.

Com funciona?

Les famílies que vulguin formar part del projecte s’inscriuen a una borsa i identifiquen l’àrea o població preferent en què els agradaria viure. Co-habita s’encarrega de cercar indrets com terrenys, finques o edificacions ja existents per instal·lar-s’hi i les famílies seleccionen l’opció que més els convingui. Un cop fet això, s’elabora un projecte personalitzat per les famílies i s’estimen els costos. El pas següent és validar i desenvolupar el projecte fins que les famílies entren a l’habitatge.

Actualment, ja hi ha més de 50 famílies inscrites i ara l’equip de Co-habita està analitzant quins nuclis es poden formar per començar la cerca d’emplaçaments. I això que el projecte tot just comença a caminar. De fet, aquest dimarts a les 18 h es presenta de forma virtual, un acte que es pot seguir a través d'aquest enllaç: https://meet.jit.si/co-habita.com.

Afegeix un comentari nou