Col·lectius LGBTI es mobilitzen contra la transfòbia i el veto a la llei trans
Comparteix
El 31 de març diverses organitzacions es mobilitzen per denunciar el discurs transfòbic de partits i moviments, la censura de la llei trans, la discriminació estructural i les agressions que pateixen les persones transgènere.
Organitzacions com Crida LGBTI, Colors de Ponent, H2O, Voliana, Tornem-hi, SinVergüenza i Torredembarra LGBTI convoquen una jornada de manifestacions pel 31 de març, coincidint amb la Diada Internacional per a la Visibilitat Trans. Barcelona, Lleida, Reus, Sort, Badalona, Manresa i Vic emplaçaran les reivindicacions del col·lectiu sota el lema 'Defensem els drets trans'.
"Critiquem que s'estiguin debatent els nostres drets, es posa en qüestió que haguem de tenir drets com si fos una cosa que s'hagi de debatre", defensa Ixeya Quesada, representant del col·lectiu LGTBIQ lleidatà Colors de Ponent. És per això que les set entitats surten al carrer per exigir l'aprovació immediata de la llei trans estatal, una mesura que impulsa el col·lectiu a defugir de la precarització, la patologització de la identitat trans i la imposició d'un diagnòstic de disfòria de gènere i hormonació per poder fer el canvi de sexe.
Les associacions també posen en relleu les discriminacions estructurals que impedeixen a les persones transgènere gaudir d'una vida digna. Defensen el blindatge del dret a l'habitatge digne mitjançant la regulació del lloguer i l'ampliació del parc públic, l'articulació d'una renda bàsica universal per combatre la precarietat de tota la ciutadania, el desplegament del servei Trànsit, el servei d'atenció a la salut de les persones trans a tot el territori català. També reclamen dotar la llei 11/2014 contra l'LGTBI-fòbia de recursos econòmics i de potestat sancionadora.
El proper dimecres, als carrers de Barcelona, Badalona, Reus, Sort, Lleida, Girona, Vic i Manresa, #DefensemDretsTrans. pic.twitter.com/DIFTn6xFlv
— Crida LGBTI (@CridaLGBTI) March 28, 2021
Denúncia a la transfòbia de les institucions i els partits
Les mobilitzacions sorgeixen com a resposta unitària davant la urgència del context en què es troben les persones transgènere. No només pateixen la manca de drets bàsics, com el reconeixement del propi gènere o la despatologització de les identitats trans, sinó que conviuen en un context hostil marcat per discursos transfòbics que desencadenen conseqüències directes sobre el col·lectiu, posant en risc les seves vides amb efectes en salut mental i agressions.
La portaveu de les entitats, Àuria Soriano, ha denunciat en una roda de premsa aquesta "campanya mediàtica i política d'assetjament, injúries i fal·làcies per part de diversos sectors polítics, tant de l'extrema dreta com de suposades esquerres". Soriano defensa el pas endavant que suposa el reconeixement dels drets de tots els col·lectius: "Les dones trans donem suport i som part del moviment feminista i en cap cas ampliar drets per un col·lectiu fa que d'altres perdin els seus", aclareix.
Des del col·lectiu Colors de Ponent, Ixeya Quesada recalca la importància de mobilitzar-se i donar resposta "a aquesta transfòbia social i política que ataca les vides trans amb total impunitat".
Afegeix un nou comentari