Àmbit de la notícia
Comunitari

Com actuar davant missatges racistes a les xarxes socials?

Entitat redactora
Associació per a Joves Teb
  • Icones de xarxes socials
  • Infografia de la campanya #NoComparteixoRumors
    Infografia de la campanya #NoComparteixoRumors

Des del moviment antiracista recomanen no compartir aquests missatges per no donar-los més visibilitat, pensar bé la resposta i, si es considera pertinent, denunciar.

Arran dels atemptats del 17 d'agost a Barcelona i Cambrils, hi ha hagut un augment de missatges discriminatoris envers la diversitat cultural a les xarxes socials. Ja aquells primers dies, entitats com SOS Racisme van reaccionar oferint un petit protocol sobre com actuar davant d'aquests missatges d'odi.

Suggeria tres passos a seguir: no compartir el missatge per evitar que es faci viral, reflexionar abans de respondre i reportar a l'empresa el contingut racista. Inclou una guia de com reportar a Twitter, Facebook, Youtube, Whatsapp i Telegram.

L'associació antiracista animava tant a les persones que rebien missatges d'odi com a aquelles que les veien sense ser-ne les destinatàries a posar-se en contacte amb el Servei d’Atenció i Denúncia per a les Víctimes de Racisme i Xenofòbia (SAiD).

#NoComparteixoRumors

Un mes després dels atemptats, la Xarxa BCN Antirumors i l'Ajuntament de Barcelona han llançat la campanya #NoComparteixoRumors per "convidar a la ciutadania a aturar els missatges d'odi, els rumors i estereotips sobre la diversitat cultural a les xarxes socials".

Ho han volgut fer viralitzant no un missatge d'odi, sinó tot el contrari: una infografia que explica com actuar davant rumors discriminatoris a les xarxes socials. Així, dilluns al matí, 18 de setembre, diverses persones, entitats i administracions han compartit la infografia i un missatge antiracista a Twitter i altres xarxes socials.

Aquesta campanya també suggereix tres passos a seguir: informar-se, pensar i actuar. A l'hora d'actuar ofereix dues vies. Si el que s'ha trobat és un rumor o estereotip, recomana demanar respecte, no compartir el missatge i convidar a informar-se a la persona que l'ha difós. Si el que es troba és un missatge d'odi, anima a denunciar i aporta el contacte de diferents llocs on es pot fer: jutjat de guàrdia, Fiscalia de Delictes d'Odi i Discriminació, Oficina per la No Discriminació, el SAiD de SOS Racisme, Observatori contra l'Homofòbia i els Cossos de Seguretat.

Durant els mesos vinents, la campanya anirà publicant més recursos antiracistes per difondre a les xarxes socials.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari