Com empoderar-se en 4 passos

Ravalnet
Autor/a: 
Marta Rius
Sira Vilardell, directora general de la Fundació Surt Font: Captura del vídeo de Fundació Surt
Sira Vilardell, directora general de la Fundació Surt Font: Captura del vídeo de Fundació Surt

Com empoderar-se en 4 passos

Autor/a: 
Marta Rius
Ravalnet

Resum: 

La Fundació Surt ha estructurat el procés d’empoderament per a dones en una metodologia de quatre ‘moments’.

La Fundació Surt, amb 25 anys de trajectòria al servei de l’empoderament personal, econòmic, sociopolític i comunitari de dones, ha elaborat una metodologia holística per facilitar la construcció de capacitats i competències de dones com a agents actives del seu futur. Surt ha pautat el procés d’empoderament amb un mètode de quatre ‘moments’ publicat al seu web:

  • Primer moment: l’exploració vital del passat i el present, per treballar expectatives, motivacions, valors i creences, rols i patrons;
  • Segon moment: l’exploració de l’entorn per identificar els elements clau del context, els obstacles i les oportunitats, tant en relació al context vital com al context social. Inclou l’anàlisi de les diverses esferes vitals de la persona i identificació de com se situa davant cada una, el grau de satisfacció i els objectius de canvi que es proposa;
  • Tercer momen: la recuperació de recursos, a partir de la identificació de capacitats i competències personals extretes de les pròpies experiències vitals i professionals, per posar-les en valor i construir, així, una imatge pròpia realista i positiva;
  • Quart moment: la definició del propi projecte vital i professional com a estratègia de projecció, experimentació i presa de decisions, en el present i cap el futur, a partir de les capacitats i competències recuperades i adquirides en el procés.

Aquesta metodologia s’empra en la campanya ‘Guanyem la vida, ens empoderem’ en la que la fundació visibilitzarà l’experiència d’una desena de dones que han protagonitzat processos d’empoderament. Les càpsules de testimonis es publicaran fins a final d’any.

«Quan les dones s’empoderen, guanyen drets»

La directora general de Surt, Sira Vilardell, explica en el vídeo tutorial ‘Què és un procés d’empoderament?’ Són diversos els elements estructurals desempoderadors vers les dones. "A Surt rebem dones en diferents circumstàncies, en situació de precarietat, de vulneració d’alguns dels seus drets, i nosaltres les acompanyem per a què puguin fer efectius els seus drets en una societat marcada pel sistema patriarcal, on elles mateixes han de fer tot un procés per identificar quina és la situació de vulnerabilitat i desigualtat en la que viuen i està incidint en les seves vides", segons Vilardell.

La directora de Surt posa èmfasi amb la importància que siguin les pròpies dones les qui facin el seu propi procés per avançar i veure els resultats. "Quan les dones s’empoderen, guanyen drets, llibertat, autonomia i la seva vida", insisteix.

Afegeix un comentari nou