Combatre la discriminació i el discurs de l’odi a la UE

Idem TV
Autor/a: 
Carme Porta Abad
El debat es va portar a terme a Estrasburg el mes de novembre i es va votar la seva aprovació el 18 de desembre. Font: IdemTV
El debat es va portar a terme a Estrasburg el mes de novembre i es va votar la seva aprovació el 18 de desembre. Font: IdemTV

Combatre la discriminació i el discurs de l’odi a la UE

Autor/a: 
Carme Porta Abad
Idem TV

Resum: 

El Parlament Europeu va adoptar a finals de 2019 una resolució per combatre els discursos i les polítiques contràries al col·lectiu LGTBI, en el que és un pas endavant per garantir els drets d’aquestes persones.

El Parlament Europeu va adoptar a finals de 2019 una resolució per combatre les discriminacions i el discurs de l’odi a la Unió Europea. El debat es va portar a terme a Estrasburg el mes de novembre i es va votar la seva aprovació el 18 de desembre.

L’augment del discurs contra la població LGTBI a Europa és preocupant i així ho va manifestar la Comissió Europea. Preocupen fets com els ocorreguts a la ciutat polonesa de Białystok, en la que una marxa per a la igualtat es va trobar amb una allau de violència verbal i física dirigida als participants. Fins i tot, un diari va distribuir adhesius amb el lema ‘zona lliure LGBTI’.

El Ple del parlament va abordar la qüestió basant-se en els valors fonamentals de la Unió Europea que es fonamenten a l’article II del tractat així com el que planteja l’article 21 de la Carta dels drets fonamentals de la Unió Europea en el que es prohibeix qualsevol discriminació per raó d’orientació sexual i sexe. Segons la legislació europea, la discriminació, intolerància o violència basada en l’orientació sexual, la identitat de gènere o les característiques de sexe, no són admissibles als estats de la UE.

La resolució aprovada fa una crida als Països de la UE i, especialment a Polònia, a condemnar la discriminació contra les persones LGTBI. En aquest sentit es va més enllà, ja que s’insta a la república polonesa a revocar totes aquelles resolucions que atempten contra els seus drets.

Kuba Gavron, activista LGTBI, és un dels autors de l’Atles de l’odi de Polònia, en el que es recull totes les resolucions, mocions, declaracions i legislació antiLGTBI al país. Sota el seu parer “aquestes accions institucionals que recollim són una amenaça per a la comunitat LGBTI i creen un ambient de consentiment per a la violència.” En nom del moviment LGTBI polonès va demanar a la Comissió Europea que es verifiqui el compliment polonès de les disposicions antidiscriminació en els contractes per a projectes finançats per la UE, especialment en el sector educatiu.

ILGA Europa ja havia exigit, en el marc de la conferència d’alt nivell sobre Avançar la igualtat LGBTI a la Unió Europea celebrada el passat mes de setembre, una estratègia global de drets LGTBI. En aquella conferència Evelyne Paradis, directora executiva d’ILGA-Europa, va denunciar “Els governs d’alguns països i d’altres forces de la UE per influir en els drets LGTBI i altres minories, buscant substituir la democràcia i la diversitat per valors tradicionals”.

Debat crispat

Durant el debat, que va ser encès, la diputada holandesa Kim Van Sparrentak, del grup Verds-Aliança Lliure Europea va emfatitzar que “a la UE estem tan orgullosos que estem units en la diversitat, però alhora permetem als càrrecs electes de Polònia crear zones lliures d’ideologia LGBTI i fer que els nens se sentin poc desitjats en la seva pròpia comunitat. No podem dir que estiguem fent prou per protegir els nostres joves.“

Per la seva banda, Maximilian Krah, diputat alemany del grup Identitat i Democràcia, va reaccionar exposant que “parlem de discurs d'odi contra persones gai, però ara tinc la impressió que parlem d'odi a Polònia. La nació polonesa pot decidir com organitza les seves vides. Déu beneeix Polònia i estic segur que Polònia és prou confiada per no deixar-se impressionar amb les vostres paraules d’odi contra aquest estat a Europa”.

Julie Ward, diputada britànica del grup Aliança Progressista de Socialistes i Demòcrates, va manifestar que “és molt trist que el 2019 hi hagi encara 71 països que criminalitzen les relacions del mateix sexe i que hi hagi persones que encara tinguin prejudicis en tots els àmbits de la vida; però hi ha progrés i hi ha esperança.”

Afegeix un comentari nou