Òscar Esteban: "Compartint i cooperant anem més lluny que competint"

Colectic
Autor/a: 
Carla Fajardo
Ambient al carrer Joaquim Costa del barri del Raval de Barcelona. Font: Llicència CC 2.0
Ambient al carrer Joaquim Costa del barri del Raval de Barcelona. Font: Llicència CC 2.0

Òscar Esteban: "Compartint i cooperant anem més lluny que competint"

Autor/a: 
Carla Fajardo
Colectic

Resum: 

La Fundació Tot Raval no és una organització sinó una eina per facilitar a entitats i col·lectius diversos el treball en xarxa. Us expliquem com treballen.

La Fundació Tot Raval no és una organització sinó que està formada per organitzacions, institucions, equipaments, col·lectius, comerços, veïnat, serveis socials, centres d'atenció primària i una llarga llista d'actors diversos. "Som una eina, una plataforma, un espai pel foment del treball en xarxa i comunitari al barri", explica el director, Òscar Esteban. La seva funció és connectar els actors, generar espais plenaris on desenvolupar projectes comunitaris i dinamitzar-los des d'un rol neutre i extern.

"No generem projectes sinó que facilitem la generació de projectes", matisa, i afegeix que un dels objectius és alliberar temps de les persones d'entitats i col·lectius per dedicar-lo "a escoltar, a participar i a construir solucions comuns".

Posem exemples. Les diferents entitats i col·lectius que formen el Festival de Cultura Raval(s), que és un procés de creació artística, comunitària i participativa, s'apleguen a Tot Raval per decidir la temàtica i les activitats. Des de la Fundació moderen les taules de participació, vetllen perquè els resultats tirin endavant i aglutinen les activitats programades, com també fan per diades com Sant Jordi o per la festa major.

La seva feina és fer de connectors. Amb el projecte 'Apadrina el teu equipament', posen en contacte els centres educatius amb els equipaments del barri. I fan el mateix amb les persones participants de projectes com 'Òpera Prima', un procés de creació d'òpera engegat pel Liceu amb la col·laboració del veïnat, o la taula de salut comunitària, que té com a objectiu millorar la salut del barri. "Promovem que la gent surti de la seva zona de confort i treballi amb altres entitats que d'una altra manera no coneixeria posant de costat equipaments, comerciant, entitats socials, teatres...", explica Esteban.

Els espais de treball estan oberts al veïnat quan es tracten temes comunitaris perquè "el seu punt de vista és important" i qualsevol entitat del barri pot recórrer a Tot Raval per fer xarxa. Des de la Fundació, tenen una mirada àmplia del que s'està fent al barri i poden donar informació a les entitats sobre altres projectes als quals sumar-se, però són els col·lectius els que parlen i proposen com s'articula la col·laboració. Per estar al dia utilitzen les xarxes socials i disposen d'una agenda i un butlletí mensual en què es recullen activitats i nous projectes de les organitzacions que hi volen participar.

També pot ser la fundació qui s'interessi per un determinat projecte i "generi un espai de cooperació perquè cadascú des de la seva especialització pugui donar resposta". De qualsevol manera, l'objectiu és treballar conjuntament i coordinar els recursos del barri per poder ser més efectius, comenta. "Compartint i cooperant anem mes luny que competim".

Afegeix un comentari nou