Tot el que cal saber per optar pel turisme responsable aquest estiu

Fundació Pere Tarrés - Transversal
Autor/a: 
Josep Carbonell
 Font:
El turisme responsable, viatjar reduint l'impacte sobre els espais visitats. Font: Arxiu Xarxanet

Tot el que cal saber per optar pel turisme responsable aquest estiu

Autor/a: 
Josep Carbonell
Fundació Pere Tarrés - Transversal

Resum: 

Descobrim què és el turisme responsable, quins beneficis aporta en l'àmbit cultural, social i ambiental i oferim consells per viatjar de manera més sostenible.

Viatjar ha passat, en les darreres dècades, de ser un luxe exclusiu per a un petit grup de persones privilegiades a ser una activitat d’oci habitual en moltes societats d’arreu del planeta. Segons el baròmetre anual de l’Organització Mundial del Turisme (OMT), gairebé 250 milions de persones s'han desplaçat pel món només els primers mesos de 2022. Aquesta xifra pot semblar baixa en comparació amb els més de 1.300 milions de viatges que es van produir el 2018. Tanmateix, sembla que el turisme està començant a recuperar-se.

L'experiència viscuda aquests dos últims anys, però, demana un canvi de dinàmiques. Així, l'aturada forçada del turisme convencional és vista per les entitats que treballen per un turisme responsable i de proximitat com una oportunitat per canviar els hàbits i la manera de viatjar de la població.

Què és el turisme responsable i quins beneficis aporta?

Aethnic és una entitat catalana que treballa des de fa anys organitzant propostes i itineraris de turisme responsable i sensibilitzant la població sobre la importància i els beneficis d’aquesta manera de viatjar.

Des de l’entitat, defineixen el turisme responsable com aquella manera de viatjar que té cura de la societat, la cultura i el medi ambient i que busca solucions als problemes del turisme convencional per crear millors espais per a les comunitats que hi viuen i per a les persones que els visiten.

Jesús Martin, director i cofundador de l’entitat, ens explica que el turisme responsable va ser definit l’any 2002 a la Declaració de Ciutat del Cap, a Sud-àfrica. En aquest document s’explica les característiques i beneficis d’aquest tipus de viatges més sostenibles, que resumim a continuació:

Àmbit ambiental

  • Redueix l’impacte ambiental i afavoreix el consum responsable i el respecte al medi ambient
  • Genera un desenvolupament sostenible i equilibrat amb el medi ambient
  • Aporta contribucions positives a la conservació mediambiental

Àmbit cultural

  • Respecta la cultura local i contribueix a la comprensió i la tolerància intercultural
  • Promou la restauració i conservació dels jaciments i monuments arquitectònics històrics
  • Valora les manifestacions i l’herència cultural local
  • És sensible amb la cultura del país visitat, generant complicitats entre el turista i la població autòctona i contribuint a potenciar l’orgull i autoestima local

Àmbit social i econòmic

  • Genera més beneficis i benestar per a les comunitats locals
  • Involucra les comunitats locals en la presa de decisions que afecten el dia a dia del seu territori
  • Ofereix millors experiències i coneixement de les poblacions locals i dels aspectes socials del territori visitat
  • Accessible per a tothom
  • Reactiva les zones rurals
  • Dona suport als drets humans i dels treballadors/es
  • Contribueix a crear llocs de feina dignes i a reduir la pobresa al territori
  • Potencia el consum de productes autòctons i locals
  • Beneficia un desenvolupament harmònic i integral de tots els sectors de l’economia

Per tot plegat, és necessari que a l’hora de preparar l’escapada d’aquest estiu o les properes vacances, es tingui present aquests beneficis i es prepari el viatge a consciència donant un valor prevalent a la sostenibilitat i a la reducció de l’impacte causat pel turisme en les comunitats i els espais que es visiten.

Per a fer-ho més fàcil, us proposem una sèrie de consells sobre com viatjar, on allotjar-se i com fer la maleta.

On allotjar-se de forma sostenible?

A l’hora de buscar allotjament, cal prioritzar sempre els proveïdors i serveis de la zona. Utilitzant productes i serveis locals, el turisme contribueix de manera directa amb la prosperitat econòmica local i permet generar més llocs de feina i millor benestar per a la comunitat autòctona.

El Jesús Martin explica que “a Aethnic tots els allotjaments dels nostres itineraris són propietat o són gestionats per persones locals i segueixen criteris de sostenibilitat”.

D’altra banda, existeixen diverses certificacions de turisme sostenible a tenir en compte com ara TravelLife, Biosphere o Rainforest Alliance. Com apunten des de l’ONG Centre Espanyol de Turisme Reponsable, quan es consulta una pàgina web cal “comprovar sempre que estan adscrits a algun certificat sostenible o tenen un decàleg o codi de bones pràctiques”.

També són una bona opció les plataformes que fomenten els lloguers sostenibles i els ecohotels i ecoresorts.

Com desplaçar-se de manera sostenible?

Segons l’Associació Internacional de Transport Aeri (IATA), els avions generen el 2% de les emissions mundials de diòxid de carboni. Passa el mateix amb els vaixells, ja que un de sol genera la contaminació equivalent a 14.000 cotxes. Viatjar contamina i cal buscar mètodes més sostenibles per no deixar-ho de fer a la vegada que conservem el medi ambient.

Per això, sempre que es pugui, caldrà evitar aquests mitjans de transport i optar per d’altres més sostenibles com ara el tren, l’autobús en lloc del cotxe particular o fer rutes en bici o caminant.

Altres consells que poden ser d’utilitat

  • Fer maletes amb l’indispensable i evitant envasos per generar el mínim residu possible
  • No cal imprimir els bitllets, des del mòbil s’estalvia paper
  • Abans de marxar, informar-se sobre la cultura i les tradicions locals per actuar en conseqüència i de manera respectuosa durant el viatge
  • Aprofitar el viatge per contactar amb ONG locals i contribuir a deixar aquell territori millor de com s'ha trobat
  • Menjar en establiments que ofereixin menjar local, orgànic, de temporada i sostenible
  • Si s’ha de contractar un guia, que sigui local
  • Si es compra un producte, assegurar-se que sigui elaborat amb material de la zona i que no ha existit cap mena d’explotació en el procés d’elaboració.

Itineraris de turisme sostenible

Per aquells i aquelles que prefereixen optar per itineraris o activitats de turisme responsable preparades, a Catalunya tenim diverses entitats que treballen en aquesta línia.

En són un exemple la ja esmentada Aethnic, que ofereix rutes de turisme sostenible a Sardenya, Gàmbia, Senegal i el Marroc, Nutrició Sense Fronteres, que organitza estades solidàries i rutes de turisme responsable a Gàmbia i la Fundació Sigea, que proposa activitats de turisme sostenible dins del territori català.

Afegeix un comentari nou