Tot el que cal saber per optar pel turisme responsable aquest estiu

Fundació Pere Tarrés - Transversal
Autor/a: 
Josep Carbonell
 Font:
El turisme responsable, viatjar reduint l'impacte sobre els espais visitats. Font: Arxiu Xarxanet

Tot el que cal saber per optar pel turisme responsable aquest estiu

Autor/a: 
Josep Carbonell
Fundació Pere Tarrés - Transversal

Resum: 

Descobrim què és el turisme responsable, quins beneficis aporta en l'àmbit cultural, social i ambiental i oferim consells per viatjar de manera més sostenible.

Viatjar ha passat, en les darreres dècades, de ser un luxe exclusiu per a un petit grup de persones privilegiades a ser una activitat d’oci habitual en moltes societats d’arreu del planeta. Segons el baròmetre anual de l’Organització Mundial del Turisme (OMT), més de 1.300 milions de persones van desplaçar-se pel món l’any 2018 i la previsió és que el 2030, la xifra creixi fins als 1.800 milions.

Però aquest creixement imparable del turisme s’ha vist frenat bruscament, i sembla que de manera temporal, per la pandèmia mundial provocada pel brot de la Covid-19. Aquesta aturada forçada del turisme convencional és vista per les entitats que treballen per un turisme responsable i de proximitat com una oportunitat per canviar els hàbits i la manera de viatjar de la població.

Què és el turisme responsable i quins beneficis aporta?

Aethnic és una entitat catalana que treballa des de fa anys organitzant propostes i itineraris de turisme responsable i sensibilitzant la població sobre la importància i els beneficis d’aquesta manera de viatjar.

Des de l’entitat, defineixen el turisme responsable com aquella manera de viatjar que té cura de la societat, la cultura i el medi ambient i que busca solucions als problemes del turisme convencional per crear millors espais per a les comunitats que hi viuen i per a les persones que els visiten.

Jesús Martin, director i cofundador de l’entitat, ens explica que el turisme responsable va ser definit l’any 2002 a la Declaració de Ciutat del Cap, a Sud-àfrica. En aquest document s’explica les característiques i beneficis d’aquest tipus de viatges més sostenibles, que resumim a continuació:

Àmbit ambiental

 • Redueix l’impacte ambiental i afavoreix el consum responsable i el respecte al medi ambient
 • Genera un desenvolupament sostenible i equilibrat amb el medi ambient
 • Aporta contribucions positives a la conservació mediambiental

Àmbit cultural

 • Respecta la cultura local i contribueix a la comprensió i la tolerància intercultural
 • Promou la restauració i conservació dels jaciments i monuments arquitectònics històrics
 • Valora les manifestacions i l’herència cultural local
 • És sensible amb la cultura del país visitat, generant complicitats entre el turista i la població autòctona i contribuint a potenciar l’orgull i autoestima local

Àmbit social i econòmic

 • Genera més beneficis i benestar per a les comunitats locals
 • Involucra les comunitats locals en la presa de decisions que afecten el dia a dia del seu territori
 • Ofereix millors experiències i coneixement de les poblacions locals i dels aspectes socials del territori visitat
 • Accessible per a tothom
 • Reactiva les zones rurals
 • Dona suport als drets humans i dels treballadors/es
 • Contribueix a crear llocs de feina dignes i a reduir la pobresa al territori
 • Potencia el consum de productes autòctons i locals
 • Beneficia un desenvolupament harmònic i integral de tots els sectors de l’economia

Per tot plegat, és necessari que a l’hora de preparar l’escapada d’aquest estiu o les properes vacances, es tingui present aquests beneficis i es prepari el viatge a consciència donant un valor prevalent a la sostenibilitat i a la reducció de l’impacte causat pel turisme en les comunitats i els espais que es visiten.

Per a fer-ho més fàcil, us proposem una sèrie de consells sobre com viatjar, on allotjar-se i com fer la maleta.

On allotjar-se de forma sostenible?

A l’hora de buscar allotjament, cal prioritzar sempre els proveïdors i serveis de la zona. Utilitzant productes i serveis locals, el turisme contribueix de manera directa amb la prosperitat econòmica local i permet generar més llocs de feina i millor benestar per a la comunitat autòctona.

El Jesús Martin explica que “a Aethnic tots els allotjaments dels nostres itineraris són propietat o són gestionats per persones locals i segueixen criteris de sostenibilitat”.

D’altra banda, existeixen diverses certificacions de turisme sostenible a tenir en compte com ara TravelLife, Biosphere o Rainforest Alliance. Com apunten des de l’ONG Centre Espanyol de Turisme Reponsable, quan es consulta una pàgina web cal “comprovar sempre que estan adscrits a algun certificat sostenible o tenen un decàleg o codi de bones pràctiques”.

També són una bona opció les plataformes que fomenten els lloguers sostenibles i els ecohotels i ecoresorts.

Com desplaçar-se de manera sostenible?

Segons l’Associació Internacional de Transport Aeri (IATA), els avions generen el 2% de les emissions mundials de diòxid de carboni. Passa el mateix amb els vaixells, ja que un de sol genera la contaminació equivalent a 14.000 cotxes. Viatjar contamina i cal buscar mètodes més sostenibles per no deixar-ho de fer a la vegada que conservem el medi ambient.

Per això, sempre que es pugui, caldrà evitar aquests mitjans de transport i optar per d’altres més sostenibles com ara el tren, l’autobús en lloc del cotxe particular o fer rutes en bici o caminant.

Altres consells que poden ser d’utilitat

 • Fer maletes amb l’indispensable i evitant envasos per generar el mínim residu possible
 • No cal imprimir els bitllets, des del mòbil s’estalvia paper
 • Abans de marxar, informar-se sobre la cultura i les tradicions locals per actuar en conseqüència i de manera respectuosa durant el viatge
 • Aprofitar el viatge per contactar amb ONG locals i contribuir a deixar aquell territori millor de com s'ha trobat
 • Menjar en establiments que ofereixin menjar local, orgànic, de temporada i sostenible
 • Si s’ha de contractar un guia, que sigui local
 • Si es compra un producte, assegurar-se que sigui elaborat amb material de la zona i que no ha existit cap mena d’explotació en el procés d’elaboració.

Itineraris de turisme sostenible

Per aquells i aquelles que prefereixen optar per itineraris o activitats de turisme responsable preparades, a Catalunya tenim diverses entitats que treballen en aquesta línia.

En són un exemple la ja esmentada Aethnic, que ofereix rutes de turisme sostenible a Sardenya, Gàmbia, Senegal i el Marroc, Nutrició Sense Fronteres, que organitza estades solidàries i rutes de turisme responsable a Gàmbia i la Fundació Sigea, que proposa activitats de turisme sostenible dins del territori català.

Afegeix un comentari nou