Contra el racisme, música i cultura gitanes

Autor/a: 
Federació d'Ateneus de Catalunya
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Contra el racisme, música i cultura gitanes

Autor/a: 
Federació d'Ateneus de Catalunya

Resum: 

Dissabte 30 de juny el parc de la Ciutadella de Barcelona es vesteix de gala per acollir el Festival Romanistan, un projecte de cooperació contra el racisme i per promoure la cultura gitana. S’hi podran veure activitats artístiques i culturals, tallers i concerts a més d’estands amb representació de diferents organitzacions socials.

El Festival de Música i Cultura Gitana, Romanistan, arriba el dia 30 de juny a Barcelona. Aquesta jornada és un clam contra el racisme i a la vegada vol ser un record del genocidi gitano que va tenir lloc l’any 1749 en que es va declarar presó general per a totes les persones gitanes.

En aquesta jornada però, la festivitat envairà el Parc de la Ciutadella. Des de les 10 del matí al Passeig dels Til·lers hi ha programades activitats familiars, tallers musicals i artístics, exposicions i estands de diferents entitats. I a l’escenari de la Font de la Cascada tindran lloc nombrosos concerts de bandes catalanes i d’altres punts d’Europa. S’hi podran veure les actuacions de la Barcelona Gipsy Klezmer Orchestra, del grup de flamenc José Andrés Cortés, dels Viejos Rumberos o la Harri Stojka Band.

També es farà el lliurament de la cinquena edició dels Premis FAGIC que inclouen set categories diferents: El Premi Concòrdia es concedirà al Parlament Europeu; El Premi Tota una Vida es lliurarà a Emilia Clavería, originària de Soria que des de fa 45 anys viu a Barcelona i s’implica activament en l’associacionisme gitano; El Premi Arts Visuals i plàstiques es donarà a Helios Gómez, anarquista creador de l’Alliberament Nacional Republicà i la Casa d’Andalusia de Barcelona; El Premi Bones Pràctiques es concedirà a Rafael Carmona, sergent dels Mossos d’Esquadra que ha col·laborat intensament amb la FAGIC per elaborar el Pla Integral del Poble Gitano; El Premi Arts Musicals anirà a Esma Redzepova coneguda com la reina dels gitanos que ha volgut canviar la imatge negativa dels gitanos a través de la seva música.

En aquests premis també es fa un reconeixement als mitjans de comunicació que han fet un tractament correcte i neutre de la informació i els que no ho han fet. En el cas del Premi Dolç enguany es concedirà a TV3; i es farà entrega del Premi Amarg a Antena 3, pel programa emès “Mi gran boda gitana” que va ser molt criticat per les associacions gitanes per la imatge negativa i estereotipada que transmetia del col·lectiu.

Podeu veure a continuació el lliurament de premis de l'any 2011:

Romanistan està organitzat per la Ferderació d’Associacions Gitanes de Catalunya (FAGIC) i compta amb la col·laboració de gairebé 20 entitats, entre elles la Unión Romaní, SOS Racisme, Save the Children, Metges del Món o la Fundació Pere Closa.

Podeu consultar la programació i trobar més informació a la pàgina web de la FAGIC.

Afegeix un comentari nou