Àmbit de la notícia
Comunitari

Contra la violència masclista: et donem eines!

Autor/a
Federació d'Ateneus de Catalunya
  • Representació d'una dona ferida, autor: Libertinus
  • Grup d'amigues, autor: Ramón Cutanda

El 25 de febrer ha començat a Sant Joan Despí un curs contra la violència contra les dones des del moviment veïnal i des del barri: “Eines contra la violència masclista” amb l’objectiu de crear una xarxa de voluntaris que puguin assessorar i derivar a les dones que pateixin maltractaments, sensibilitzant també a la població.

El curs “Eines contra la violència masclista” és una iniciativa que des de la Federació d’Associacions Veïnals del Baix Llobregat (FAVBaix), la CONFAVC i la Fundació CONFAVC amb el recolzament de l’ajuntament de Sant Joan d’Espí amb l’objectiu de crear una xarxa de veïnes voluntàries capacitades per assessorar i derivar als serveis especials les dones víctimes de maltractaments.

Aquest curs, que ja s’ha fet en altres municipis com Reus, Barcelona, Esplugues, Manresa, santa Coloma de Gramenet i Sant Cugat, es va presentar el passat 18 de febrer amb la conferència inaugural a càrrec de Laura Ramírez directora del  servei de Dinamització i Documentació per a la Igualtat d'Oportunitats (DID) de Sant Boi de Llobregat on va parlar com es construeix el masclisme i el patriarcat.

Durant el curs s’afronta la violència contra les dones des de diferents àmbits: sociològic, legislatiu, de polítiques d’igualtat i de com eradicar-la. També es donen eines d’atenció psicosocial, suport i orientació a les dones. Els professionals que donen el curs tenen experiència en el tractament de la violència de gènere i aportaran enfocaments des de diferents disciplines. El curs es fa a l’Àrea de Serveis a la Persona de l’Ajuntament de Sant Joan Despí i la formació està prevista fins el dia 13 de maig.

Aquest curs permetrà també desplegar una xarxa de mediadores a tot el territori que permeti fer un seguiment dels casos atesos, actuant des de la proximitat. I com sempre sensibilitzar a la població dels factors que intervenen en la violència masclista.

Vídeo de la cloenda del curs que va tenir lloc a Esplugues de Llobregat el passat 2012.

 

 

 

Comparteix i difon

Comentaris

Anònim

(Usuari no registrat)

En primer lloc felicitar-vos per la iniciativa ja que penso que la majoria de formació en aquest àmbit s’adreça a professionals i cal fer-la extensiva a la resta de la població. Jo voldria saber de quina forma es pensa crear aquesta xarxa de mediadores i com i qui farà el seguiment dels casos. També voldria saber fins a quin punt s’espera que amb les 10 sessions del curs es puguin formar aquestes senyores voluntàries com a professionals, ja que penso que calen moltes més hores de formació i experiència per poder fer una mediació i seguiment eficient. Per una altra banda també m’agradaria saber com es pensa assolir l’objectiu 3 del curs, que diu textualment: “aconseguir la implicació i el rebuig dels homes i les dones del teixit associatiu”, especialment la dels homes, car els heu vetat llur participació, ja que a l’objectiu núm. 1 dieu “formar les dones involucrades en associacions...” Moltes gràcies.

Anònim

(Usuari no registrat)

Comentari en resposta al comentari: En primer lloc felicitar-vos
Benvolgut/a en resposta al teu comentari: Respecte el curs "Eines contra la violència macslista", en cap cas es pretén que aquest grup de dones des de les Associacions de Veïns (AV) facin el seguiment, sinó que si detecten un cas de violència masclista de les AV, puguin derivar a les víctimes i acompanyar-les a serveis professionalitzats d’assistència social, jurídica, etc… Aquesta xarxa doncs orientarà a les veïnes que han patit o pateixin violència masclista, i ajudarà a detectar-ne als casos, a fer un acompanyament. Això respon l’altra pregunta. Per tant, en cap cas es pretén substituir a les professionals, sinó que hi hagi una via de “corretja” entre els barris i els serveis d’assistència social. Nosaltres diem que les AV són els ULLS DELS BARRIS: detectem, ja que treballem des de la proximitat, moltes problemàtiques més íntimes dels nostres veïns i veïnes, de manera que en aquests casos on hi ha violència masclista, una dona del moviment veïnal pot aproximar-se amb més cautela i empatia a les veïnes que en són víctimes, perquè no cal oblidar que són casos molt complexes: denunciar a una persona que has estimat o has tingut un vincle íntim i efectiu, costa molt. És un terreny pantanós. Els curs a més, vol emfasitzar que la VIOLÈNCIA MASCLISTA és un fenòmen SOCIAL, no DOMÈSTIC, causat pel domini del PATRIARCAT en tots els àmbits de la vida, ja siguin privats o públics. La darrera qüestió és extremadament difícil, és cert, però des de la CONFAVC hem impulsat conferències buscant un públic masculí i femení, parlant de violència masclista, dels usos del temps en els moviments socials, etc. És cert que no sempre s’ha aconseguit la seva presència, però això és com un "gota a gota", cal seguir! . També hem abandonat el llenguatge sexista de les nostres comunicacions, utilitzant un llenguatge inclusiu, perquè poc a poc, els companys s’adonin que només amb ells el masclisme del patriarcat pot anar desapareixent i que si lluitem des dels barris per la cohesió social, cal lluitar perquè una de les grans desigualtats que encara està massa present, LA DE GÈNERE, també desaregui. Espero que haguem respost els teus dubtes. Si vols, pots posar-te en contacte amb nosaltres: veins@confavc.cat o premsa@confavc.cat."

Afegeix un nou comentari