Dani Morales: “Hem aconseguit que les activitats del Pride BCN 2024 s'apleguin al centre de la ciutat”

Kiwop
La Cambra LGTBIQ+ compta amb l'ajuda d'una trentena d'associacions a l'hora d'organitzar el Pride Barcelona. Font: Joan Navarro Font: Joan Navarro
Fins el 2021, l'entitat s'anomenava Associació Catalana d’Empreses per a Gais i Lesbianes. Font: Joan Navarro
La manifestació sortirà des de la plaça Universitat, recorrerà Gran Via fins a arribar a l’Arc de Triomf. Font: Joan Navarro Font: Joan Navarro
La manifestació sortirà des de la plaça Universitat, recorrerà Gran Via fins a arribar a l’Arc de Triomf. Font: Joan Navarro
La Cambra LGTBIQ+ és l'organitzadora del Pride Barcelona des de 2009 Font: Dani Morales
La Cambra LGTBIQ+ compta amb les aportacions d’una trentena d’associacions a l'hora d'organitzar el Pride BCN 2024. Font: Dani Morales

Dani Morales: “Hem aconseguit que les activitats del Pride BCN 2024 s'apleguin al centre de la ciutat”

Kiwop

Resum: 

El coordinador general del Pride BCN 2024 i gerent de la Cambra LGTBIQ+ ens explica la feina de l'associació a l'hora d'organitzar aquest esdeveniment massiu.

La nova edició del Pride Barcelona arrenca ple de novetats: canvi de dates, nous espais i una manifestació més cèntrica. En Dani Morales, de l'associació Cambra LGTBIQ+, ens concreta tots els detalls.

Ja fa quinze anys que organitzeu el Pride de Barcelona. Com es presenta aquesta nova edició?

La Cambra LGTBIQ+ organitza aquest esdeveniment des de l’any 2009. Jo, però, en soc el coordinador general des del 2015. La veritat és que hi ha molta feina darrere, moltes reunions i decisions a prendre ja que és un esdeveniment multitudinari on participen moltíssimes persones i, per tant, necessita una molt bona coordinació.

És una feina que elaborem juntament amb un grup d’experts i professionals i sempre tenint en compte les aportacions d’una trentena d’associacions de l’àmbit social de Catalunya.

Quines novetats hi ha aquest any?

Doncs n’hi ha principalment tres. Per una banda, el Pride BCN 2024 ha canviat de dates i enguany se celebra del 28 de juny al 21 de juliol, concentrant gran part de les activitats durant el darrer cap de setmana. A més, marxem de la plaça d’Espanya per instal·lar-nos a tres espais simultanis: la plaça Universitat, la plaça Catalunya i el passeig Lluís Companys.

A més, la manifestació del 20 de juliol tindrà un nou recorregut més cèntric. Sortirà des de la plaça Universitat, recorrerà Gran Via fins a arribar a l’Arc de Triomf.

Per tant, són uns canvis positius?

I tant! Abans la manifestació tenia lloc a l’avinguda del Paral·lel i ara, conquerirem el centre de la ciutat. Aquesta sempre ha estat una reivindicació històrica que finalment hem aconseguit. Per a nosaltres, aquest canvi d’ubicació és molt important perquè ens dona molta més visibilitat. I com més visibilitat tenim, més efectiu és transmetre el missatge a la població.

Enguany, aquest missatge tracta sobre l’educació sexual i afectiva i l’educació en diversitat de gènere des de l’escola.

“Volem organitzar un gran esdeveniment amb l’excusa d’enviar el missatge a la societat”

A Barcelona el Pride ja està molt consolidat, però hi ha altres ciutats i pobles de Catalunya que enguany l’han celebrat per primera vegada. Què en penseu?

Nosaltres tenim la gran sort de viure a Barcelona, una gran ciutat que sempre ha estat pionera en aquests temes. I és cert que encara a molts llocs existeix el ‘sexili’. Aquest fenomen té a veure amb aquelles persones que han de marxar de zones rurals per anar a una metròpolis amb l’objectiu de viure la seva sexualitat o la seva identitat de gènere de forma plena.

Per això, estem molt contentes de veure que aquestes iniciatives, com el Pride, van creixent en pobles i zones més allunyades de les grans ciutats com és el cas de l’Espluga de Francolí, de Tarragona o de les Terres de l’Ebre. La nostra entitat sempre els hi donarà suport tant com pugui.

“Està molt bé anar a Barcelona però, al final, la diversitat és com una taca d’oli que va transcendint i arribant a zones més petites”

Parlant de la vostra associació, quins altres projectes teniu en marxa?

El nostre pla de treball s’articula en quatre grans línies. Ens enfoquem principalment en tot allò que té més a veure amb l’àmbit empresarial a través de formacions, assessorament i acompanyament. De fet, recentment, hem estrenat un programa sobre com potenciar les bones pràctiques en la gestió de la diversitat LGTBIQ+ a l’empresa.

Per altra banda, promocionem Barcelona com a destinació compromesa amb la diversitat i també impulsem la Xarxa de Comerç Divers com a espai de dinamització del comerç vinculat a la comunitat i l’àmbit territorial del Gaixample.

Sempre heu seguit la mateixa línia de treball? Quin va ser el punt de partida de la Cambra LGTBIQ+?

Nosaltres vam néixer l’any 2007 davant una necessitat molt concreta. Vam arrancar el projecte amb la voluntat de ser una eina efectiva per totes aquelles empreses i negocis vinculats a la comunitat LGBTIQ+ de Barcelona i, especialment, de l’Eixample. A més, volíem representar els nostres membres davant les administracions públiques i impulsar les seves polítiques a favor de la nostra comunitat.

Amb el temps, les disfuncionalitats entre les administracions i els comerços del col·lectiu es van solucionar i la nostra entitat va esdevenir una eina per poder dedicar-nos a altres temes.

De fet, l’any 2021 vau canviar de nom.

Sí! Durant molts anys l’entitat s’anomenava Associació Catalana d’Empreses per a Gais i Lesbianes i després, el 2021 va canviar de nom a Cambra LGTBIQ+. Tot i la modificació, encara mantenim l’esperit i els mateixos objectius del principi. Ara, però, hem crescut i estem més oberts al món.

De fet, l’entitat té una funció empresarial però també té una vinculació molt propera amb el teixit social. Comptem amb diferents projectes que s’allunyen de tot allò que seria purament una cambra de comerç o una associació patronal.

Quantes empreses associades teniu actualment?

La Cambra LGTBIQ+ ja té prop de cent cinquanta empreses associades amb un objectiu comú: unir-nos, fer-nos més forts i agrupar iniciatives. Moltes d’elles tenen una vinculació directa amb el col·lectiu però n’hi ha d’altres que simplement volen apropar-se o iniciar projectes de propulsió de la diversitat. A més, a banda d’empreses i autònoms, també poden associar-se persones físiques que tinguin interès en les activitats i projectes de l’entitat.

Afegeix un comentari nou