David Vicioso: "Tant la fira avícola com la mostra d'entitats han crescut i s'han anat adaptant als nous temps i formats"

Suport Tercer Sector – Fundesplai
Autor/a: 
Montse Mateo
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

David Vicioso: "Tant la fira avícola com la mostra d'entitats han crescut i s'han anat adaptant als nous temps i formats"

Autor/a: 
Montse Mateo
Suport Tercer Sector – Fundesplai

Resum: 

Els propers dies 11, 12 i 13 de desembre, es celebrarà la 13a edició de la Mostra d’entitats del Prat de Llobregat, en el marc de la Fira avícola, gastronòmica i comercial del Prat de Llobregat.

La Mostra d’entitats del Prat és un dels principals espais de trobada del teixit associatiu de la ciutat i una oportunitat única per mostrar la seva tasca i les seves activitats al conjunt de la ciutadania.

L’Ajuntament del Prat fomenta la implicació de les entitats en el disseny de la Mostra a través d’un procés participatiu que s’engega a mitjans de setembre i en el qual participen, enguany, una setantena d'entitats.

Parlem amb David Vicioso, regidor de Cultura, Participació i Ciutadania sobre la Mostra i sobre com viuen les entitats aquesta festa i el seu procés d’elaboració.

Enguany arribem a la 13ª Mostra d’Entitats del Prat... Quins canvis ha viscut la Mostra durant aquests anys?

La Mostra d'Entitats del Prat es fa en el marc de la Fira Avícola del pollastre Pota Blava, que aquest any arriba a la seva 42 edició. És un esdeveniment amb molta tradició al Prat, generador d'identitat.

Tant la fira avícola com la mostra d'entitats han crescut i s'han anat adaptant als nous temps i formats.

La mostra ha passat de ser només un espai on venir a veure les entitats a un lloc on participar, on provar les activitats que les entitats preparen en forma de taller o tastet. També s'han realitzat activitats noves com el Chicken's Run, una cursa nocturna per als més joves amb proves que realitzen les entitats.

Què podrem trobar a la Mostra d’Entitats d’aquest mes de desembre?

La Mostra està dividida en tres grans espais. Per una banda el pavelló d'entitats amb els estands de les entitats i els projectes municipals d'àmbit social. Hi trobem 63 estands individuals i un parell de col·lectius (AVV i AMPA). A l'interior d'aquest pavelló s'hi realitzen algunes activitats de petit format.

Al costat tenim la sala d'actes que acull a les tardes exhibicions de ball i cant de les entitats culturals. I als espais exteriors durant tot el dia trobem activitats de caire esportiu o de gran format, com sardanes i gegants.

Les entitats del Prat tenen un paper actiu en el disseny de la Mostra. Ens expliques com s’articula la seva participació en les tasques de preparació?

S'articula a través de quatre plenaris entre setembre i gener, i dues comissions d'activitats on, les entitats participants d'activitats conjuntes (Chicken's Run i Circuit d'Activitats) col·laboren en la seva preparació.

Quina valoració feu dels processos participatius que heu engegat en edicions anteriors?

Durant els primers anys els plenaris van ser més aviat espais d'informació i supervisió de les entitats que no de participació. Poc a poc estem intentant treballar amb grups més petits que puguin gestionar espais o activitats dins la mostra. És una tendència que tenim però no són processos senzills...

Els processos participatius no deuen estar exempts de dificultats...

El principal límit dels processos participatius és la lentitud, sobretot quan es tracta de processos amb un termini i amb decisions encadenades. La Mostra i la Fira tenen una gran logística i preparació tècnica que s'han de tenir en compte i que es treballen a nivell tècnic amb mesos d'antelació...

Una altra dificultat és la de treballar amb un col·lectiu tant gran i divers. S'ha de buscar la fórmula de treballar amb grups més petits...

Si haguessis de descriure el conjunt del teixit associatiu del Prat diries que és...

El Prat té un teixit associatiu gran, de més de 250 entitats que estan molt implicades en el territori, organitzant activitats que dinamitzen la població a nivell social i cultural.

Les entitats estan implicades no només a la fira avícola, sinó també a la majoria d'actes o esdeveniments importants de la ciutat de les que en són les protagonistes, com la Festa Major, el Festival Esperanzah o el Pratifolk.

Afegeix un comentari nou