Dels instituts del Raval a la universitat

Colectic - Comunitari
Alumnes de l'Institut Milà i Fontanals del Raval de Barcelona treballant amb ordinadors portàtils
Alumnes de l'Institut Milà i Fontanals del Raval de Barcelona treballant amb ordinadors portàtils

Dels instituts del Raval a la universitat

Colectic - Comunitari

Resum: 

Administració, instituts i universitats s'impliquen en el projecte d'educació comunitària 'Prometeus', que, liderat per AEIRaval, busca que més joves del Raval arribin i es quedin a la universitat.

El curs 2017-2018, 40 joves del barri del Raval de Barcelona han realitzat estudis universitaris. Accedir i acabar els estudis superiors, però, no és fàcil per a alguns i algunes joves d'aquest territori. El percentatge d'alumnes del barri que es matriculen a la universitat és molt inferior a la mitjana de la ciutat. Un cop allà, també troben traves per acabar els estudis amb èxit.

Les causes són diverses, com ara dificultats econòmiques, de competències lingüístiques, d'expectativa educativa i d'imaginari i gestió complexa.

Conscients d'aquesta problemàtica, l'any 2016, l'Associació Educativa Integral del Raval i el diari 'El Raval' van decidir posar fil a l'agulla tot engegant el projecte d'educació comunitària 'Prometeus'. Ofereix acompanyament econòmic, acadèmic i social a joves del barri per començar i continuar estudis universitaris. El seguiment socioeducatiu comença als instituts del barri i continua durant tota la carrera acadèmica.

Els i les joves que participen en el projecte també s'impliquen en l'associació, tot fent classes de reforç a infants. L'objectiu és que esdevinguin referents per als més petits.

En aquests dos anys i mig d'existència, ha sumat molts col·laboradors i el treball en xarxa ha esdevingut el seu pilar. Hi participen els dos instituts públics del barri ( l'INS Milà i Fontanals i l'INS Miquel Tarradell), diverses universitats (Universitat Pompeu Fabra, Universitat de Barcelona, Universitat Autònoma de Barcelona i Universitat Politècnica de Catalunya), l'Ajuntament de Barcelona (a través del Districte de Ciutat Vella i l'Institut Municipal d’Educació de Barcelona) i el Consorci d'Educació de Barcelona.

El passat mes de juliol, el projecte 'Prometeus' va ser premiat per la revista 'HumWatan' de la comunitat pakistanesa del Raval, com a reconeixement a la tasca d'inclusió que realitza.

Afegeix un comentari nou