'Dinars en companyia' per lluitar contra la solitud de la gent gran

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
El projecte es duu a terme a la llar de gent gran de Sant Salvador, a Tarragona. Font: Fundació Formació i Treball
El projecte es duu a terme a la llar de gent gran de Sant Salvador, a Tarragona. Font: Fundació Formació i Treball
'Dinars en companyia' respon a l'augment de la solitud de la gent gran. Font: Fundació Formació i Treball
'Dinars en companyia' respon a l'augment de la solitud de la gent gran. Font: Fundació Formació i Treball
L'objectiu principal de 'Dinars en companyia' és fer xarxa relacional entre la gent gran. Font: Fundació Formació i Treball
L'objectiu principal de 'Dinars en companyia' és fer xarxa relacional entre la gent gran. Font: Fundació Formació i Treball

'Dinars en companyia' per lluitar contra la solitud de la gent gran

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

La Fundació Formació i Treball i la conselleria de Serveis Socials i Gent Gran de l’Ajuntament de Tarragona duen a terme aquest projecte com a resposta a l'aïllament social al barri de Sant Salvador de Tarragona.

La solitud no desitjada i l'aïllament social que pateix gran part de la gent gran són dues xacres que s'han agreujat en els darrers dos anys a causa de la pandèmia de la Covid-19. Per tal de combatre aquesta problemàtica, cada cop més present a la nostra societat, la Fundació Formació i Treball gestiona 'Dinars en companyia' al barri de Sant Salvador de Tarragona, un projecte impulsat per la conselleria de Serveis Socials i Gent Gran de l'ajuntament de la ciutat.

La idea que proposa el projecte és tan senzilla com necessària. 'Dinars en companyia' pretén que la gent gran que pateix aïllament social pugui fer un àpat acompanyat d'altres persones que es troben en la mateixa situació. "Pretenem crear un espai en el qual, persones majors de seixanta-cinc anys, puguin gaudir d'una estona dinant en companyia amb altres persones, i pal·liar així la situació de solitud que ha augmentat amb la pandèmia", explica la Idoia Jiménez, coordinadora de la delegació de Tarragona de la Fundació Formació i Treball.

"En context de pandèmia, hi han hagut períodes en els quals la gent gran va tenir molta por de sortir al carrer. Això ha fet que la seva xarxa relacional hagi disminuït. Volem enfortir de nou la seva xarxa relacional i que, almenys durant dues hores, estiguin en companyia", explica Jiménez. El projecte es va iniciar arran dels resultats de l'estudi sobre la soledat no volguda i l'aïllament social realitzat a la Part Baixa de Tarragona, un informe que conclou que un 58% de les persones majors de vuitanta anys participants a l'enquesta pateixen aïllament social.

A banda de combatre la solitud de la gent gran, Jiménez destaca que el projecte té com a objectiu oferir una alimentació equilibrada a la gent gran que no s'ho pugui permetre. "Hi ha moltes persones que es troben aïllades i que tenen moltes dificultats per fer la compra, motiu pel qual no poden mantenir una dieta equilibrada. La bona alimentació, amb aquest projecte, també està coberta", afegeix la coordinadora.

El projecte també està dirigit a aquelles persones que, a més de patir aïllament social, es troben en risc d'exclusió. "Des de Serveis Socials han detectat aquesta necessitat, així que se'ls subvenciona el dinar perquè puguin fer l'àpat adequat i, a més, estiguin acompanyades d'altres persones", informa Jiménez. 'Dinars en companyia' es desenvolupa al menjador de la Llar de Gent Gran de Sant Salvador, un espai ple de taules de quatre o sis persones perquè mai hi hagi una persona dinant sola.

Gran acollida al barri de Sant Salvador

El projecte es va iniciar, com a prova pilot, al mes de juny, i s'allargarà, com a mínim fins al mes de desembre. Però tant les persones usuàries del projecte com des de l'entitat desitgen que aquest projecte es pugui replicar un cop més durant l'any vinent. "Estem molt contentes perquè la gent repeteix", assegura Jiménez, que explica que, de mitjana, s'estan complint les xifres de persones que, com a objectiu de la prova pilot, s'esperava que acudissin. "El projecte està tenint una gran acollida i s'ha fet conegut a través del boca-orella".

Sant Salvador va ser el barri escollit per les impulsores del projecte per les seves característiques que s'adequaven a les solucions que ofereix 'Dinars en companyia'. Es tracta d'un barri amb un gran nombre de gent gran i amb una renda per càpita menor que la majoria de barris de la ciutat. Aquesta situació, sumada al fet que el barri no es troba pròpiament dins de Tarragona, sinó que està un xic allunyat, va portar a Serveis Socials i Gent Gran de l'ajuntament de la ciutat i a la fundació a promoure el projecte en aquest barri.

'Dinars en companyia' és l'hereu natural d'un altre projecte de característiques similars. 'Dinem en companyia' es va dur a terme a la Llar Municipal de Gent Gran La Granja, també de Tarragona. Precisament, va ser el context de pandèmia que va obligar a aturar aquest projecte, malgrat desenvolupar-se en un altre espai, té els mateixos objectius.

Afegeix un comentari nou