Dincat veu insuficient l’increment de les tarifes dels serveis socials per a discapacitats

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
El conseller Chakir el Homrani durant la seva visita al centre especial de treball del Grup Cooperatiu TEB. Font: Afers Socials
El conseller Chakir el Homrani durant la seva visita al centre especial de treball del Grup Cooperatiu TEB. Font: Afers Socials
El Govern va anunciar un increment de les tarifes que oscil·la entre l'1,2% i el 5%. Font: Afers Socials
El Govern va anunciar un increment de les tarifes que oscil·la entre l'1,2% i el 5%. Font: Afers Socials

Dincat veu insuficient l’increment de les tarifes dels serveis socials per a discapacitats

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

La federació valora positivament la mesura, però considera que encara queda lluny de les demandes expressades pel sector davant la situació precària en la qual es troba immers des de fa una dècada.

La federació d'entitats que treballen per a les persones amb discapacitat, Dincat, considera insuficient la pujada de les tarifes de diversos serveis socials per a persones amb discapacitat anunciada pel Govern. Tot i que des de Dincat es considera una mesura positiva, i reconeixen el compromís de la Generalitat a l'hora de negociar i consensuar noves millores de cara al 2020, posen de manifest que l'increment de tarifes encara queda lluny de les demandes expressades pel sector.

El gerent de Dincat, Víctor Galmés, considera aquest gest del Govern com un primer pas del qual espera que sigui un pla de recuperació de cara als pròxims anys. "Som conscients que és difícil revertir la situació en un any, així que ho considerem positiu com a canvi de tendència", valora Galmés, qui, tot i haver-se desbloquejat una congelació, estancada des de 2009 d'ajuts i recursos per a les entitats i els Centres Especials de Treball, lamenta que sigui un increment que "encara queda lluny del que demanàvem i que és totalment insuficient".

Des de Dincat consideren que la visibilitat del col·lectiu durant els darrers deu anys s'ha vist dificultada i s'ha posat en perill milers de llocs de treball, assegura la federació d'entitats. Així doncs, l'entitat s'ofereix a seguir treballant amb la Generalitat per tal d'obtenir els recursos adients. Així mateix, emplaça al Govern a dur a terme una trobada durant l'inici de 2020. Galmés espera que aquest espai de treball conjunt sigui real i que es puguin "arribar a trobar consensos" a través d'aquestes reunions.

Millores que oscil·len entre un 1,2% i un 5%

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies va aprovar l'increment, d'entre un 1,2% i un 5%, de les tarifes dels serveis socials per a discapacitats. Govern defensa aquesta mesura i precisa que és un augment acordat amb les entitats representatives del sector. Tanmateix, el gerent de DIncat assegura que les reclamacions del sector se situaven en un augment de les tarifes del 10% per poder revertir la situació.

Des del Departament que dirigeix el conseller Chakir el Homrani, s'exposa que s'augmentarà la despesa en el sector de la discapacitat en 6 milions d'euros anuals i que això permetrà disposar de més recursos de millora d'atenció a les persones amb discapacitat, anar recuperant l'impacte de la crisi en els serveis i millorar les condicions de treball dels i les professionals d'aquest àmbit.

Amb aquest increment de les tarifes, es millorarà el finançament d'unes 500 places de centres de dia per a persones amb discapacitats; 5.000 places de residències i llars per a persones amb discapacitat física i intel·lectual; 8.000 de centres ocupacionals; 1.500 de llars residències i llars amb suport per a persones amb trastorn mental; i 1,2 milions d'hores d'atenció per poder atendre més de 41.000 infants amb necessitats de desenvolupament.

Afegeix un comentari nou