Dotar d’eines el teixit social dels barris per combatre les problemàtiques actuals
Comparteix
La Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya presenta l’Escola de Tardor, que se celebra els dies 29 i 30 de novembre i 1 de desembre, un espai de formació per combatre conflictes actuals des de la xarxa associativa.
El món i la societat canvien i es transformen a un ritme accelerat i les problemàtiques que pateix la ciutadania, com la crisi energètica, l’emergència climàtica, els discursos d’odi o diverses vulneracions dels drets humans, també s’agreugen amb el pas del temps, amb poques solucions que impactin i reverteixin aquests conflictes.
“Necessitem eines que ens ajudin a millorar la capacitat d’incidència social i aquestes tenen a veure amb la formació. El teixit social necessita recursos per transformar les seves accions en eficients”, destaca Fernando Pindado, director de l’Escola TRAMA, de la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC). Amb aquesta finalitat principal treballen des de l’entitat, davant la societat actual.
L’Escola de Tardor, un espai formatiu per a la comunitat veïnal
Després de deu anys, retorna l’Escola de Tardor, un programa formatiu i espai de reflexió que se celebra els dies 29 i 30 de novembre i 1 de desembre a la Sala Brigades Internacionals de Barcelona, impulsat per la CONFAVC. Els objectius principals, segons explica Pindado, són incorporar i donar a conèixer idees per tal que el món veïnal i associatiu compti amb més elements per fer front a les dinàmiques i problemàtiques actuals, a més de construir xarxa.
Encara no us heu inscrit a l'#EscolaVeïnaldeTardor?
— confavc (@CONFAVC) November 7, 2022
#Transicióenergètica, #feminismes i #discursosodi centren les 3 formacions proposades amb un ventall de veus expertes.
29 i 30 de novembre i 1 de desembrehttps://t.co/8zKb5FSJc1
https://t.co/rHPzKiFHGc pic.twitter.com/ET8wpgfj9k
“El programa de formació s’anomena TRAMA, una paraula que evoca a construir teixit”, explica Pindado. La idea principal és crear un espai de reflexió i de debat, en el qual es posin sobre la taula eines de gestió per al món veïnal davant tres temes principals, adaptats a la societat actual, que cal combatre amb objectius a llarg termini: la crisi climàtica, els discursos d’odi i el masclisme. Els temes han estat escollits segons els interessos del món associatiu.
A més, el director de l’Escola TRAMA detalla que “un munt de problemes que ens afecten actualment no es poden resoldre de manera immediata, necessiten solucions d’abast ampli i amb la mirada al futur”, ja que comenta que el món associatiu-veïnal té una capacitat de resolució immediata i cal dotar d’eines d’actuació i de coneixements a les usuàries per a accions de més llarg format.
Tres formacions en conflictes actuals
L’estructura de l’Escola de Tardor consta de tres formacions, repartides en tres tardes, amb una durada de tres hores i mitja, de 17 a 20.30 h. Cada conferència està formada per persones expertes i implicades en cada matèria.
El dimarts 29 de novembre se celebra ‘Cap a la transició energètica des dels barris. Comunitats energètiques’. Un espai en el qual es parlarà de la situació d’emergència climàtica i la crisi de subministraments, a més de plasmar les possibles alternatives i respostes concretes per combatre la situació. “No és una crisi temporal, sinó estructural… el gas i el petroli s’acaben des de fa temps, no només té relació amb la guerra a Ucraïna”, remarca Fernando Pindado.
La sessió inaugural serà a càrrec del científic Antonio Turiel i, seguidament, la formació continuarà amb Cristina Grau, jurista implicada al món del cooperativisme, especialista en comunitats energètiques i economia social. Per acabar de completar la jornada, participaran Sergi Hernández, regidor de Transició Energètica i Canvi Climàtic de l'Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda; i Pau Pañella, de l’Oficina Local de l’Energia d’Osona, els quals aportaran idees d’aplicacions concretes que han fet possibles alternatives en aquesta situació.
El dimecres 30 de novembre protagonitza la jornada ‘Els barris per la dignitat de les persones. Estratègies contra els discursos d’odi’. La formació serà a càrrec de la periodista Jordina Arnau, qui ha desenvolupat un treball important sobre la incidència dels discursos d’odi en la societat. L’acompanyaran les activistes David Karvala i Fathou Feya Secka, de la Unitat Contra el Racisme i el feixisme (UCFR).
Finalment, el dijous 1 de desembre conclou l’Escola de Tardor amb ‘Construïm #Barrisvioletes. Reptes dels feminismes a peu de carrer’. Eva Fernàndez, del grup de treball feminismes de la CONFAVC, exposarà el marc conceptual i social, des d’una mirada política. Carmen Vega i Laura Liñares, dues persones que treballen des de l’àmbit veïnal en la construcció de barris violetes completaran la formació, amb l’objectiu d’incorporar la perspectiva feminista a l’actuació veïnal.
Novetat de l’edició: l’aula virtual
Com a novetat, l’Escola de Tardor incorpora una nova eina telemàtica. Una bona part de les activitats formatives estan complementades amb una petita càpsula de vídeo elaborada per persones amb coneixements en la matèria que posen a disposició de tothom a través de l’aula virtual. “És un repositori de les dades, documents i elements de les formacions perquè qualsevol persona que tingui interès hi pugui accedir sempre”, afegeix Pindado.
“Si no tenim una mica de coneixement del món canviant que ens envolta i no construïm sinergies en aquest entorn que ens afecta, les solucions es redueixen molt”, detalla Fernando Pindado. Opina que els problemes necessiten una visió més àmplia i, per teixir respostes de xarxa comunitària, cal un marc conceptual per saber en quin punt ens trobem. Sense una mínima formació, no hi ha avenç.
Afegeix un nou comentari