‘Edificis positius’, o com formar part d’un veïnat de manera ètica i sostenible

Colectic - Comunitari
Autor/a: 
Colectic
Comunitat de veïns i veïnes xerren en un espai compartit de l'edifici. Font: Wikipedia
Comunitat de veïns i veïnes xerren en un espai compartit de l'edifici. Font: Wikipedia
Equip creador de la iniciativa 'Edificis Positius'. Font: Aracoop
Equip creador de la iniciativa 'Edificis Positius'. Font: Aracoop

‘Edificis positius’, o com formar part d’un veïnat de manera ètica i sostenible

Autor/a: 
Colectic
Colectic - Comunitari

Resum: 

La cooperativa TSR, amb el suport de l’administració i entitats del Tercer Sector, impulsa comunitats integrades que vulguin viure positivament l’experiència de ser veïnes.

Ser veí o veïna d’una comunitat i viure-ho de manera positiva. Aquesta és la fórmula que ha ideat ‘Edificis positius’, una iniciativa per transformar l’experiència de formar part d’un veïnat en una realitat sostenible, solidària i integradora. La cooperativa TSR (Territori Socialment Responsable) està al darrere d’aquest projecte, recolzat per la Direcció General d’Economia Social, el Tercer Sector, les Cooperatives i l’Autoempresa. “Estem acostumats a sentir que els edificis són avorrits, que les reunions de veïns són pesades...pretenem crear una comunitat que permeti canviar aquest edifici”, ha afirmat Sònia Lozano en un vídeo sobre la iniciativa.

La iniciativa ofereix a les comunitats de veïns que vulguin ser ‘positius’ diferents tallers i material virtual com guies, rètols, manuals o espais de debat. En aquesta línia, TSR està arribant a acords amb empreses proveïdores de serveis per millorar la qualitat de vida dels edificis de les ciutats de Catalunya. En aquesta equació, prenen especial rellevància els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), ja que el projecte vol tenir un impacte positiu a nivell ambiental, social i econòmic amb la implicació de la ciutadania en el desenvolupament dels ODS.

En l’àmbit comunitari la iniciativa proposa crear un banc de temps d’ajuda mútua, l’intercanvi de mobles, la creació d’espais de relació o la realització d’una compra de productes conjunta. A més, ‘Edificis Positius’ fa diferents propostes per aconseguir blocs sostenibles com la reducció de residus i la creació de façanes verdes o promoure la tecnologia avançada mitjançat l’internet de les coses i una WiFi comunitària.

‘Edificis Positius’ pretén donar-se a conèixer per tot el territori i ja ha fet actes de presentació a municipis com Vilafranca del Penedès, Manresa, Amposta, Solsona i Girona i pròximament es donarà a conèixer a Lleida i els dies 27 i 28 d'octubre a la Fira d’Economia Solidària de Catalunya, al Recinte Fabra i Coats. Qualsevol persona es pot sumar a la comunitat virtual i accedir a grups temàtics amb recursos, bones pràctiques d’altres veïns i veïnes positius, fòrums i debats.

Afegeix un comentari nou