Àmbit de la notícia
Comunitari

Educació ofereix recursos d'atenció emocional als docents per a la tornada als centres

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Elizabeth Parcerisa
  • La tornada a les aules suposa un gran repte en termes sanitaris, estructurals i psicològics.
  • Els recursos pretenen ajudar als docents a atendre les necessitats emocionals i la gestió del dol de l'alumnat i les famílies.
    Els recursos pretenen ajudar als docents a atendre les necessitats emocionals i la gestió del dol de l'alumnat i les famílies.
  • En aquest escenari caldrà recollir les preguntes i inquietuds dels infants i joves i identificar les necessitats relacionades amb el dol.
    En aquest escenari caldrà recollir les preguntes i inquietuds dels infants i joves i identificar les necessitats relacionades amb el dol.

L'objectiu és el de planificar una estratègia pel retorn a les aules i facilitar l'acompanyament i l'atenció de les necessitats emocionals de l'alumnat en el procés de dol.

La tornada a les aules suposa un gran repte per diversos motius. En primer lloc, en termes de salut s'han de tornar a conceptualitzar els espais per a poder garantir la distància social, la desinfecció dels espais i les necessitats d’higiene. Això, també suposa canvis estructurals en l'organització de les assignatures tal com estaven pensades fins ara. Però, a més, en la tornada a les aules els docents es trobaran encara amb una altra dimensió: les necessitats emocionals i la gestió del dol de l'alumnat i les famílies.

En aquest nou context, "l'acompanyament i el seguiment tutorial de l'alumnat ha de tenir present, més que mai, aquests tres principis bàsics: normalitzar, no jutjar i validar les reaccions", explica el Jordi Rodon Cuixart, secretari del Consell Escolar de Catalunya. A més, recalca la importància de l'escolta activa per "escoltar sense aturar-nos en què sinó en com, en la vivència i l'experiència", afegeix.

Per facilitar aquesta tasca, el Departament d'Educació ha posat a l'abast del professorat un seguit de recursos i reorientacions per tal d'atendre les emocions de l'alumnat en la tornada a les escoles i instituts. Aquestes orientacions permeten facilitar la planificació d'una estratègia de retorn basada en la creació d'espais de trobada i dinàmiques de retrobament.

A més, les orientacions també pretenen facilitar que el professorat pugui identificar l’alumnat amb necessitat d’especial acompanyament i possibilitar l’atenció a les necessitats emocionals dels alumnes en procés de dol. S’inclouen, per exemple, recursos per tal que els docents puguin escoltar i recollir les preguntes i inquietuds dels infants i joves, i identificar així les necessitats relacionades amb el dol.

Experts del sector en format audiovisual

L’espai web ofert pel Departament d'Ensenyament –que s’inscriu a la pàgina de l’Xtec- inclou diversos apartats segons els temes que s’hi tracten: atendre les emocions, neuroeducació, dol i pèrdues, les famílies, l'alumnat, l'educació no formal en el retorn dels infants i joves, i recursos.

Tots aquests recursos es recullen en un seguit de vídeos amb les reflexions d’experts de diferents àmbits relacionats amb la pedagogia, la psicologia, l’orientació, directors de centres educatius i membres del Consell Escolar de Catalunya, com Tortell Poltrona, David Bueno, Anna Forés, Jordi Rodon Cuixart o Coral Regí, entre d'altres.

A través d'aquestes eines es plantegen diferents elements de reflexió al voltant d’aspectes com l’organització del retorn en equip, la preparació dels espais, els diferents tipus d’acompanyament o la figura del docent com a persona de referència per l'alumnat.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari