La difícil situació dels Centres Especials de Treball: el 77,6% va tancar el 2020 amb pèrdues

LaviniaNext
Autor/a: 
Alba Marino
Gairebé el 70% de les entitats asseguren que la caiguda dels ingressos ha estat del 25%.  Font: Llicència CC
Gairebé el 70% de les entitats asseguren que la caiguda dels ingressos ha estat del 25%. Font: Llicència CC
Més de 16.000 persones amb discapacitat tenen un lloc de feina en algun dels 200 CET a Catalunya. Font: Llicència CC
Més de 16.000 persones amb discapacitat tenen un lloc de feina en algun dels 200 CET a Catalunya. Font: Llicència CC
Jardinera, bugaderia, manufactura, neteja o restauració són algunes de les tasques als CET.  Font: Llicència CC
Jardinera, bugaderia, manufactura, neteja o restauració són algunes de les tasques als CET. Font: Llicència CC

La difícil situació dels Centres Especials de Treball: el 77,6% va tancar el 2020 amb pèrdues

Autor/a: 
Alba Marino
LaviniaNext

Resum: 

Tocats per una fragilitat econòmica crònica, els Centres Especials de Treball han ingressat una facturació menor de la prevista durant el 2020 a causa de la pandèmia de la Covid-19.

Tres de cada quatre Centres Especials de Treball (CET) van acabar l’any 2020 amb menys ingressos que la previsió al gener del mateix any. Això fa que més del 77% dels centres ocupats per persones amb trastorns mentals i discapacitats intel·lectuals hagin patit un agreujament de la seva fragilitat econòmica amb la Covid-19.

Des d’un estudi d’AMMFEINA i Dincat destaquen que gairebé el 70% de les entitats enquestades asseguren que la caiguda dels ingressos ha estat del 25% durant el 2020, mentre que les associacions restants apunten a una baixada superior. A més, gairebé un 10% de persones amb discapacitat intel·lectual i trastorns mentals han perdut la seva feina a causa de la pandèmia a l'empresa ordinària, mentre que els CET han mantingut a tota la plantilla.

“El compromís del nostre sector durant els mesos de confinament van ser els ERTO o alternatives, no vam acomiadar a ningú. En un context on al mercat ordinari s’han perdut llocs de treball i han disminuït significativament els contractes, nosaltres havíem de mantenir el compromís de l’ocupació”, explica el director de Dincat, Carles Campuzano.

Un pla de xoc per garantir els llocs de treball als CET

L'estudi deixa palès que aquesta situació de fragilitat econòmica ve d’abans de la pandèmia i que les entitats “han hagut de fer front a un llarg període d’infrafinançament, una situació agreujada per l’increment del 35% de la massa salarial de les plantilles en només tres anys, a conseqüència de les pujades del Salari Mínim Interprofessional (SMI) entre 2017 i 2019”.

Per fer front a aquesta situació demanen a l’Administració que augmenti la dotació pressupostària d’aquests dos grups vulnerables i creï un pla de xoc que acabi amb l’infrafinançament crònic que pateixen aquestes iniciatives socials. Volen preservar la seva funció i garantir un lloc de treball a les persones que ho necessiten. Des de les entitats aposten per “línies específiques d’inversió que frenin l’impacte de la situació actual i garanteixin la viabilitat dels CET”.

“Demanem que s’incrementin les subvencions salarials, sobretot en un context d’augment de l'SMI, i utilitzar les reserves de la Llei de contractes del sector públic per la inserció laboral. Les administracions han de complir amb un nombre de contractes, això no es compleix, i demanem que s’utilitzin”, insta Campuzano.

Més de 16.000 persones amb discapacitat tenen un lloc de feina en algun dels 200 CET a Catalunya. D’aquestes, 9.500 persones pateixen trastorn de salut mental o discapacitat intel·lectual, els dos grups amb els registres més baixos d’ocupació.

Els Centres Especials de Treball asseguren un treball remunerat a persones amb discapacitat per garantir la seva inserció laboral. Tenen una funció social com a mitjà d’integració format per, mínim, un 70% de persones amb discapacitat igual o superior al 33%.

Afegeix un comentari nou