El Banc de Sang alerta que les donacions han baixat un 15% i anima a tothom a donar aquest estiu

LaviniaNext
Autor/a: 
Dani Sorolla
 Font: Pixabay (Llicència CC)
Les donacions han baixat un 5% arran de l'augment de contagis de Covid. Font: Llicència CC.
 Font: Pixabay (Llicència CC)
L’entitat ha posat en marxa la campanya estiuenca ‘Viu i fes viure’ per assolir les 40.000 donacions que es precisen el juliol i l’agost. Font: Llicència CC.
 Font: Pixabay (Llicència CC)
El Banc de Sang recorda que les donacions solen baixar al voltant d’un 30% durant l’estiu. Font: Llicència CC.

El Banc de Sang alerta que les donacions han baixat un 15% i anima a tothom a donar aquest estiu

Autor/a: 
Dani Sorolla
LaviniaNext

Resum: 

L’entitat ha posat en marxa la campanya estiuenca ‘Viu i fes viure’ per assolir les 40.000 donacions que es precisen el juliol i l’agost.

‘Viu i fes viure’. Aquest és el lema de la campanya que acaba de posar en marxa el Banc de Sang i Teixits (BTS) de cara a aquest estiu per fer una crida a tothom a donar sang, davant la davallada del 15% de donacions que han notat arran de l’alt ritme de contagis de la Covid-19 i l’empitjorament de la situació epidemiològica, en el marc de la cinquena onada que ha arribat en els darrers dies a Catalunya.

En un comunicat, l’entitat alerta que calen unes 40.000 donacions -prop d’un miler cada dia- durant els mesos de juliol i agost per poder cobrir els tractaments de les persones malaltes als hospitals catalans i subratlla que l’elevada activitat als centres hospitalaris ha incrementat en un 10% la necessitat de transfusions amb relació a l’estiu del 2019.

Alhora, el Banc de Sang recorda que les donacions solen baixar al voltant d’un 30% durant l’estiu, un període en què s’alteren les rutines i sovint no es té tant present la importància de fer aquest gest, que durant la primera meitat de l’any ja han fet unes 130.000 persones, un 5% més que el 2019.

Per això, demanen un esforç a la ciutadania durant les vacances perquè s’apropi als punts habilitats per donar sang. L’entitat detalla que es podrà donar sang durant tot l’estiu als 12 grans hospitals i en unes 200 campanyes de donació itinerant repartides per tot Catalunya, que es poden consultar al web donarsang.gencat.cat. Abans de fer-ho, es recomana reservar hora a través del mateix web per tal d’evitar acumulacions i respectar les distàncies.

Una campanya estiuenca amb obsequis per a les persones donants

Per reforçar el seu missatge i convidar a tothom a ser solidari amb les persones que més ho necessiten, el Banc de Sang i Teixits ha llançat la campanya d’estiu ‘Viu i fes viure’. Així, tothom que s’animi a fer una donació rebrà com a obsequi una bossa molt especial amb el lema de la campanya per omplir-la de coses bones durant aquestes vacances.

A banda, les persones donants també podran gaudir d’un quadernet d’activitats relacionades amb donar sang, fet expressament per a l’ocasió per l’editorial Blackie Books, que ha volgut sumar-se a la campanya i posar el seu gra de sorra perquè ningú es quedi sense la sang que necessita.

La iniciativa també compta amb la valuosa col·laboració de cantants com Lildami, Su, Xarim Aresté i de grups com Hotel Cochambre, referents per al jovent, que també donaran un cop de mà per fer difusió durant els seus concerts aquest estiu de la necessitat de donar sang i així contribuir a que la crida de l’entitat sigui un èxit.

En aquest sentit, el Banc de Sang i Teixits vol fer encara més especial el moment de la donació i ha elaborat una llista de Spotify amb un reguitzell de cançons per escoltar durant els 15 minuts que dura una donació. Es pot accedir a aquesta llista a través del web de la campanya: donarsang.gencat.cat/viuifesviure.

Perquè el missatge arribi a com més gent millor, l’entitat anima tothom a compartir la campanya amb el vídeo de la campanya, que té un missatge clar: “perquè altres persones visquin, tu ets imprescindible. Vine a donar sang!”.

Crida a les persones que donen sang per primera vegada

Un altre dels propòsits del Banc de Sang és encoratjar les persones a donar sang per primer cop. I és que, l’entitat ha detectat que, arran de la pandèmia, les persones que s’estrenen en aquesta experiència han baixat a prop de la meitat. La impossibilitat d’organitzar campanyes de donació a universitats, escoles o empreses, entre altres, per les restriccions a causa de la Covid, afirmen, n’és la causa principal.

Així, per complir amb l’objectiu que cap dia falti sang per a les persones malaltes, també és important que les persones que mai han donat ho facin durant o abans de marxar de vacances, visquin per primer cop aquesta experiència i n’adquireixin l’hàbit.

El banc recorda que fer-ho és molt fàcil i que, de forma general, qualsevol persona que tingui bona salut pot donar sang. Cal tenir entre 18 i 70 anys, pesar 50 quilos o més i, en el cas de les dones, no estar embarassades.

Afegeix un comentari nou