El Baròmetre Cooperatiu diagnostica bona salut a les cooperatives de treball

Colectic
Un grup de persones entrellaçant les mans. Font: Bob Dmyt (Pixabay)
Un grup de persones entrellaçant les mans. Font: Bob Dmyt (Pixabay)

El Baròmetre Cooperatiu diagnostica bona salut a les cooperatives de treball

Colectic

Resum: 

L'eina de la Federació de Cooperatives mostra que han tingut millor facturació, menys deute bancari i menys necessitat de finançament aquest 2021.

Les cooperatives de treball han tingut bona salut econòmica aquest 2021 en relació a l'any anterior, segons el Baròmetre Cooperatiu, l'eina d'autodiagnosi de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya que recull les dades de les entitats associades que hi participen, aquest any, un centenar d'entre més de 600.

Han tingut menys necessitat de finançament: un 37,9% n'ha necessitat, davant del 45,2% del 2020. D'altra banda, el deute bancari s'ha reduït un 2,91%, i el 81% ha tancat amb millor facturació que el 2020. A més, el 49,5% de les cooperatives ha augmentat el nombre de treballadores i el 77% no ha hagut d'aplicar cap mesura laboral específica de la pandèmia com l'ERTO.

El perfil general de les cooperatives federades són entitats petites de fins a deu persones sòcies amb una xifra de facturació de fins a 500.000 euros. També detecten una majoria de dones en el cooperativisme (75,9%), però que estan poc presents als òrgans de decisió (48,4%).

La Federació alerta que la inflació fa pujar els tipus d'interès i això podria encarir els costos de finançament de les cooperatives i dificultar-ne l'accés al crèdit. Tot i així, les cooperatives són optimistes: el 60% de les enquestades creuen que el balanç del 2022 serà millor que el del 2021.

Sobre els aspectes que fan aquest model resilient, les entitats consideren que hi juguen a favor la gestió democràtica en l'aplicació de mesures col·lectives extraordinàries, la possibilitat de generar fons propis i la flexibilitat horària.

Afegeix un comentari nou