El Consell Nacional de la Joventut alerta al Parlament de la problemàtica del suïcidi juvenil

Colectic - Comunitari
El 20% de les visites que fa la gent jove al metge són per ansietat o depressió. Font: rebcenter-moscow
El 20% de les visites que fa la gent jove al metge són per ansietat o depressió. Font: rebcenter-moscow

El Consell Nacional de la Joventut alerta al Parlament de la problemàtica del suïcidi juvenil

Colectic - Comunitari

Resum: 

Aquesta plataforma d'entitats considera que es tracta d'un problema “de primer ordre”, donat que n'hi ha un cada 5 dies i és la primera causa de mort entre el jovent de 15 a 34 anys.

El Consell Nacional de la Joventut (CNJC) ha participat en una sessió monogràfica sobre aquesta qüestió al Parlament de Catalunya proposada per la mateixa entitat. Hi han participat agrupacions i especialistes en suïcidi juvenil i salut mental, i responsables del Departament de Salut.

El CNJC ha reclamat mesures que ajudin a prevenir aquest problema, ja que considera que la resposta que hi donen les institucions catalanes és “parcial” i és necessari ampliar els recursos per detectar casos de risc de suïcidi a l’Atenció Primària i als centres educatius. Segons aquesta plataforma, les morts per suïcidi es poden evitar si es treballa des de la prevenció i amb un enfocament social i no clínic.

L'entitat ha manifestat també que el Parlament i el Govern han de plantejar-se aquesta qüestió com un "objectiu de salut pública” i “de manera interdepartamental”, sobretot tenint en compte que existeix un “desequilibri territorial” pel que fa als recursos que es destinen a la prevenció.

També ha apuntat com altra problemàtica detectada la interrupció del suport psicològic i de l’assistència mèdica en assolir la majoria d’edat, perquè les persones ateses canvien de professionals, han de tornar a començar el procés i es redueix el nombre de visites.

Una altra demanda del CNJC va adreçada al Departament d’Educació en el sentit d'incorporar l’educació emocional i la salut mental al currículum educatiu, així com de formar el professorat i els Equips d’Assessorament i orientació Psicopedagògica (EAP) en gestió emocional. També expressen que caldria implementar protocols als centres escolars davant la conducta suïcida.

Una altra dada a tenir en compte és que el 20% de les visites que fa la gent jove al metge són per ansietat o depressió, malalties molt relacionades amb el suïcidi. I una dada més: segons un estudi fet al 2018, un 10% de l'estudiantat universitari tenia pensaments suïcides durant el primer any de carrera.

Per últim, segons el CNJC s'han de combatre “els silencis mediàtics i els tabús” que hi ha al voltant del suïcidi i la salut mental, donat que provoquen "una major soledat i aïllament” en les persones afectades.

Afegeix un comentari nou