El jovent ha normalitzat alguns tipus de violència envers les dones

LaviniaNext
Autor/a: 
Alba Marino
‘Cut All Ties' és un projecte per abordar la violència de gènere en adolescents.  Font: Pexels (Llicència CC)
Un 11,9% dels nois pensa que si una noia ha begut molt alcohol, s’exposa a què un noi tingui relacions sexuals amb ella si es queda inconscient. Font: Llicència CC
És imprescindible fomentar models de relacions sexuals saludables.  Font: Llicència CC
És imprescindible fomentar models de relacions sexuals saludables. Font: Llicència CC
Les entitats continuen treballant per erradicar la violència masclista. Font: CC
És important persistir en compartir la consciència i lluita feminista. Font: Llicència CC

El jovent ha normalitzat alguns tipus de violència envers les dones

Autor/a: 
Alba Marino
LaviniaNext

Resum: 

Un informe d’Oxfam Intermón destaca dades alarmants sobre la violència masclista a l’Estat espanyol i mostra la normalització de la violència, així com de les pràctiques sexuals no desitjades.

El jovent ha normalitzat la violència masclista, així com les pràctiques sexuals no desitjades o no consentides i culpabilitza a les víctimes si es produeixen. Aquestes són les preocupants conclusions de l’informe ‘Rompiendo Moldes: construir vidas sin violencias machistas’ d’Oxfam Intermón, el Centre Jove d’Atenció a les Sexualitats (CJAS) i Almena Feminista, publicat en el marc del 8 de març, Dia Internacional de la Dona.

Un 8,9% dels nois pensa que si la noia vesteix de manera provocativa mentre va sola pel carrer de nit pot ser que sigui víctima d’algun tipus de violència envers les dones. A més, l’11,9% pensa que si una noia ha begut molt alcohol, s’exposa a què un noi tingui relacions sexuals amb ella si es queda inconscient.

El 100% de les identitats dissidents i el 98,6% de les noies sostenen que l'única persona que pot decidir sobre el seu cos són elles mateixes, però només així ho creuen el 68,3% dels nois. En el cas de rebre un no a l’hora lligar, un 62,8% dels nois i un 46,9% de les noies pensen que forma part del joc, enfront d'un 33,6% que no s’ha posicionat en aquesta pregunta.

En l’avortament, també segueix la tendència diferent entre homes i dones. A la pregunta si l’avortament és un dret humà i una decisió que únicament hagi de prendre la dona el 85,1% de les noies està d’acord, baixant fins al 69,8% els nois que ho afirmen.

Per un altre costat, un 44% dels nois enquestats creu que si una noia fa ‘sexting’, és a dir, enviar contingut sexual a través del telèfon mòbil, assumeix el risc que li puguin reenviar els missatges sense el seu consentiment.

D’altra banda, respecte a les relacions romàntiques, dos de cada deu nois pensen que l’amor fa mal i un de cada deu creu que la capacitat de dominar dels homes els fan més atractiu. A més, dos de cada deu nois diuen que els homes tenen més desig sexual que les dones, al que d’elles només ho pensen una de cada deu noies.

Realitzant-se la investigació durant el confinament del 2020, un 17,6% de les noies i un 14,9% de nois asseguren haver-se sentit més controlats a les xarxes socials que en un context sense pandèmia. El grup d’edat que més ha patit aquest control és de 19 a 22 anys, 4 punts més alt que de 15 a 18 anys i 7 punts més que de 22 a 25 anys.

A més, el 29,4% de les persones enquestades afirma haver conegut a més gent per Internet, doblant l’ús de les aplicacions per lligar en el cas dels nois. Lideren aquests percentatges les persones homosexuals amb un 41% i els homes amb un 40,1%.

Seguim en bona perspectiva, però queda molt per fer

L’informe apunta un avenç gràcies a la lluita feminista, qüestionant els rols de gènere i l’amor romàntic. Els mites que deriven de l’amor és un dels fonaments per legitimar la violència masclista entre el jovent, però aquest és rebutjat per les persones amb identitat no normatives i més per les noies que pels nois.

El 80,9% creu que el feminisme té com a objectiu crear una societat més justa i relacions més sanes i el 94,5% sostenen que cada persona pot escollir i expressar el seu gènere, i que totes les orientacions sexuals, independentment del seu gènere i edat, tenen dret a expressar-se lliurement.

Les persones enquestades identifiquen com a nocives i rebutgen les pràctiques de control del telèfon mòbil, així com altres actes de gelosia. Tot i això, es percep encara un imaginari masclista, en què destaca en els homes el desig heterosexual incontrolable, l’actitud dominant com a atractiva i la invulnerabilitat emocional en contrast amb l’imaginari de les dones, marcat per la submissió i complaure a les altres persones.

Mentre que el 97,2% de les noies estan en molt desacord respecte a que quan un noi es posa agressiu en una relació pot ser que la parella hagi donat motius, en el cas dels nois, així ho creuen un 89,7% d’ells.

Tot i que gairebé el 60% de les persones enquestades neguen que el noi vulgui tenir habitualment relacions sexuals sense preservatiu, un 22,3% afirma que és així. A més, a mesura que augmenta l’edat del jovent, augmenta també el percentatge de nois que habitualment no vol tenir relacions sexuals amb protecció. Puja del 16% de nois al grup d’edat de 15 a 18 anys, al 24,5% entre els 23 i 25 anys.

Una educació feminista i transversal, un camí cap a la igualtat

‘Rompiendo Moldes’ assegura que és fonamental una “educació afectiva-sexual feminista, transversal i basada en els drets que abordi aspectes com la comunicació en les relacions sexuals i la gestió emocional”, adverteixen des de l’organització. També insten a promoure masculinitats crítiques i a generar campanyes amb missatges positius per prevenir i sensibilitzar de les violències envers les dones i a fomentar models de relacions sexuals saludables.

Implementar una educació sense “mites de la sexualitat cisheteropatriarcal i de la pornografia” és un altre dels vessants claus per segur avançant en la lluita i cal aportar “imaginaris sobre la sexualitat i el plaer en positiu que ofereixi eines per la gestió emocional i la comunicació”, expliquen a les conclusions de l’informe.

Destacant la importància del feminisme en l’imaginari del jovent, sobretot de les dones, marquen com a interessant persistir en compartir la consciència feminista amb l’autoconeixement i els models de relacions sanes. Crear espais perquè el jovent pugui parlar-ne i reflexionar i eliminar estereotips que oculten accions masclistes és primordial per visibilitzar, prevenir i erradicar la violència masclista.

L’informe d'Oxfam té els seus inicis el 2018 a vuit països de l’Amèrica Llatina i el Carib, i després, seguint la seva rèplica, el 2020 a Argentina. A l’Estat espanyol la investigació surt de la cerca sobre creences i comportaments de 1.500 adolescents d’entre 15 i 25 anys duta a terme durant el 2020 a l’Estat espanyol. Els quatre grups focals a Barcelona, Granada, Madrid i Alacant es van sumar deu entrevistes tant a professionals com al jovent.

Afegeix un comentari nou