El mapa dels carrers amb noms de dones
Comparteix
El col·lectiu Geochicas vol fer palesa la desigualtat històrica a les ciutats i visibilitzar la importància dels personatges femenins.
Un mapa dels carrers que tenen noms de dones. El col·lectiu Geochicas, una xarxa de dones dins de la comunitat OpenStreetMap, un projecte de mapes col·laboratius gratuïts, posen en marxa la iniciativa '#lascallesdelasmujeres' per visibilitzar les dones i evidenciar la poca representació històrica.
Ho han fet amb els carrers de diverses ciutats de l'Argentina, Bolívia, Brasil, Mèxic, Paraguai, Uruguai, Perú, Itàlia i Espanya i volen anar sumant ciutats de parla hispana. A més de situar-les al mapa col·laboratiu, les vinculen i generen continguts a la Wikipedia amb les seves biografies perquè siguin recordades les seves lluites.
Convoquen dones hispanoparlants d'arreu del món perquè hi col·laborin afegint-hi nous noms i continguts. Per contribuir-hi s'hi pot contactar a través de Twitter.
Es replantegen amb aquesta acció el rol de les dones en espais de presa de decisió, la seva participació en la comunitat i la representació dels seus interessos.
El mapa, difós al blog de DonesTech a Catalunya, està fet amb Mapbox.
#DiaInternacionalDeLasMujeres #DimartsUrbans
— Nao Casanova (@NaoCasanova) March 8, 2022
LAS CALLES DE LAS MUJERES es un mapa interactivo de @GeochicasOSM que muestra todas las calles con nombres de mujeres (frente a las de hombres) en varias ciudades de España y Latinoamérica.https://t.co/p4lSAsljyr pic.twitter.com/Wj21jQC8Ii
Carrers catalans
A Catalunya només han situat al mapa per ara els carrers de Santa Coloma de Gramenet, Barcelona, Badalona i Girona, amb el quals podem veure que la majoria dels carrers assenyalats són secundaris i corresponen a santes o personatges religiosos.
A Girona, hi podem descobrir personatges contemporanis com Maria Josepa Arnall i Juan, investigadora i professora, o Aurora Bertrana, escriptora i activista política i feminista i exiliada durant la guerra, que també té un carrer a Barcelona. Un altre personatge que trobem a les dues ciutats és Maria Aurèlia Capmany, novel·lista, dramaturga i assagista, a més d'activista feminista antifranquista.
A Badalona, podem passejar en homenatge a l'atleta catalana Anna Tugas o pel passatge dedicat a Mercè Rodoreda.
Comentaris
JOAQUIN GARCIA MARTINEZ
Colectic
Fet. Gràcies!
Afegeix un nou comentari