El mapa dels carrers amb noms de dones

Colectic
Vistes de Barcelona des del mirador de Maria Aurèlia Capmany. Vistes des de la plaça de Sant Miquel fins a Collserola. Font: Edu Bayer
Vistes de Barcelona des del mirador de Maria Aurèlia Capmany. Vistes des de la plaça de Sant Miquel fins a Collserola. Font: Edu Bayer

El mapa dels carrers amb noms de dones

Colectic

Resum: 

El col·lectiu Geochicas vol fer palesa la desigualtat històrica a les ciutats i visibilitzar la importància dels personatges femenins.

Un mapa dels carrers que tenen noms de dones. El col·lectiu Geochicas, una xarxa de dones dins de la comunitat OpenStreetMap, un projecte de mapes col·laboratius gratuïts, posen en marxa la iniciativa '#lascallesdelasmujeres' per visibilitzar les dones i evidenciar la poca representació històrica.

Ho han fet amb els carrers de diverses ciutats de l'Argentina, Bolívia, Brasil, Mèxic, Paraguai, Uruguai, Perú, Itàlia i Espanya i volen anar sumant ciutats de parla hispana. A més de situar-les al mapa col·laboratiu, les vinculen i generen continguts a la Wikipedia amb les seves biografies perquè siguin recordades les seves lluites.

Convoquen dones hispanoparlants d'arreu del món perquè hi col·laborin afegint-hi nous noms i continguts. Per contribuir-hi s'hi pot contactar a través de Twitter.

Es replantegen amb aquesta acció el rol de les dones en espais de presa de decisió, la seva participació en la comunitat i la representació dels seus interessos.

El mapa, difós al blog de DonesTech a Catalunya, està fet amb Mapbox.

Carrers catalans

A Catalunya només han situat al mapa per ara els carrers de Santa Coloma de Gramenet, Barcelona, Badalona i Girona, amb el quals podem veure que la majoria dels carrers assenyalats són secundaris i corresponen a santes o personatges religiosos.

A Girona, hi podem descobrir personatges contemporanis com Maria Josepa Arnall i Juan, investigadora i professora, o Aurora Bertrana, escriptora i activista política i feminista i exiliada durant la guerra, que també té un carrer a Barcelona. Un altre personatge que trobem a les dues ciutats és Maria Aurèlia Capmany, novel·lista, dramaturga i assagista, a més d'activista feminista antifranquista.

A Badalona, podem passejar en homenatge a l'atleta catalana Anna Tugas o pel passatge dedicat a Mercè Rodoreda.

Comentaris

Al mapa també hi és Santa Coloma de Gramenet, esmeneu la errada si us plau. Salut i Mapes, JQN (OSM Català)

Fet. Gràcies!

Afegeix un comentari nou