El moviment migrant reivindica la iniciativa per una regularització massiva davant l’avançament electoral

LaviniaNext
Autor/a: 
Dani Sorolla
La ILP per una regularització massiva ha aplegat més de 700.000 firmes de la ciutadania. Font: Instagram RegularizaciónYa
La ILP per una regularització massiva ha aplegat més de 700.000 firmes de la ciutadania. Font: Instagram RegularizaciónYa
Les impulsores de la ILP recorden que el seu camí no s’atura per la convocatòria de les eleccions del 23 de juliol. Font: Instagram RegularizaciónYa
Les impulsores de la ILP recorden que el seu camí no s’atura per la convocatòria de les eleccions del 23 de juliol. Font: Instagram RegularizaciónYa
El Lamine Sarr és membre del sindicat manter de Barcelona i un dels portaveus de la ILP que impulsa la plataforma Esenciales. Font: Instagram RegularizaciónYa
El Lamine Sarr és membre del sindicat manter de Barcelona i un dels portaveus de la ILP que impulsa la plataforma Esenciales. Font: Instagram RegularizaciónYa

El moviment migrant reivindica la iniciativa per una regularització massiva davant l’avançament electoral

Autor/a: 
Dani Sorolla
LaviniaNext

Resum: 

Les impulsores de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que ha reunit més de 700.000 firmes per la regularització recorden que el seu camí no s’atura per la convocatòria de les eleccions del 23 de juliol.

“Que ningú es pensi que la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per la regularització massiva s’atura o mor amb l’avançament de les eleccions generals, al contrari, continua molt viva”, assegura el Lamine Sarr, membre del sindicat manter de Barcelona i un dels portaveus de la ILP que impulsa la plataforma Esenciales, que ha recollit més de 700.000 signatures per tirar endavant una regularització extraordinària que beneficiaria prop de mig milió de persones a l’Estat espanyol.

Amb tot, és indiscutible que la inesperada convocatòria electoral per al 23 de juliol anunciada per Pedro Sánchez ha sorprès tothom i ha trasbalsat el panorama polític, deixant enlaire nombrosos projectes i lleis que estaven en marxa i que hauran d’esperar que es constitueixi un nou executiu. Davant d’aquest nou escenari, què passarà amb la ILP de #RegularizaciónYa i altres moviments?

El moviment migrant i antiracista, que treballa sense descans des de fa anys per fer realitat la regularització massiva, va presentar el passat mes de maig la ILP, avalada per centenars de milers de suports de la ciutadania, a la comissió de Treball, Inclusió, Seguretat Social i Migracions del Congrés dels Diputats. Ho va fer amb el propòsit que el ple de la cambra prengués en consideració la mesura i la sotmetés a votació abans del final de la legislatura, un objectiu que ja no serà possible amb l’avançament dels comicis.

En aquest context, #RegularizaciónYa ha emès un comunicat a les xarxes socials en què deixa clar que, malgrat la nova convocatòria electoral i la dissolució de les Corts, “la ILP no perd la seva vigència jurídica ni s’arxiva” i es trasllada a la nova legislatura que resulti de les eleccions del 23 de juliol. Així, serà la nova mesa del Congrés qui haurà d’acordar si torna a convocar a compareixença la comissió promotora de la ILP o si, per contra, continua endavant amb el procés de la seva presa en consideració al ple.

“Som conscients que la convocatòria electoral allargarà el procés de tràmit de la ILP al Congrés, perquè no sabem si seran els mateixos diputats o quina serà la nova correlació de forces, però volem deixar clar que el recorregut de la iniciativa no mor amb l'avançament electoral”, explica Sarr en conversa amb Xarxanet.

Des dels moviments impulsors apunten que el procés podria continuar la pròxima tardor o durant el primer semestre del 2024, en el cas que es conformi un nou govern abans del mes d’octubre; o més endavant, si dels comicis del 23 de juliol no en sortís un nou executiu i s’haguessin de celebrar noves eleccions, com ja ha passat anteriorment.

El 23J pot obrir un escenari polític incert per a la ILP

Sigui com sigui, és evident que el nou calendari electoral afegeix incertesa al camí de la ILP. “Per a nosaltres, com per a tothom, la decisió de Sánchez ha estat una sorpresa inesperada, i el cert és que hi ha moltes persones que fa molts anys que esperen beneficiar-se d'aquesta oportunitat que planteja la ILP, és una mesura molt urgent”, diu el portaveu, qui lamenta que el govern actual, i especialment el PSOE, “no hagi aprofitat la lluita històrica i tot el treball que els col·lectius i entitats migrants i antiracistes hem fet per arribar fins aquí”.

En aquest sentit, la ILP que promou la plataforma Esenciales ha estat el resultat de la mobilització i la feina incansable d’entitats i de més de 14.000 persones voluntàries, que han aconseguit reunir més de 700.000 signatures i l’han situat entre les cinc iniciatives que més suports han aplegat a la història. Una autèntica fita del moviment migrant i antiracista, i més tenint en compte que només una de cada deu ILP presentades arriba al Congrés.

Així doncs, malgrat que la iniciativa no decau amb la nova convocatòria electoral, el nou panorama polític que sorgeixi de les urnes podria complicar i molt el fet que la regularització massiva de prop de mig milió de persones que reclama la ILP tiri endavant, sobretot si es capgira la tendència i la dreta i l’extrema dreta s’imposen, com ha passat a bona part de l'Estat a les eleccions municipals i fan palès algunes enquestes. “Som conscients que la iniciativa morirà si guanya la dreta i l’extrema dreta”, anticipa Sarr.

Per això, des dels moviments impulsors de la iniciativa posen sobre la taula la gravetat del moment i criden la ciutadania amb dret a vot a “escollir amb responsabilitat, donar suport a les forces polítiques que han defensat la ILP i votin pels drets de totes aquelles persones que no poden fer-ho” perquè la iniciativa continuï el seu camí.

De la mateixa manera, el portaveu del moviment indica que cal que els partits assumeixin compromisos amb la comunitat migrant: “instem als partits que ens han donat suport que incloguin en el seu programa electoral la defensa de les persones migrants, la regularització massiva i el compromís amb la ILP, i que convidin els col·lectius que l’hem impulsat a explicar-nos i exposar les dificultats amb què ens topem constantment”, rebla Sarr.

Afegeix un comentari nou