Àmbit de la notícia
Comunitari

El paper de la banca ètica a l’hora de salvar les entitats del tercer sector, un dels temes de l’Anuari Mèdia.cat

  • La banca ètica salva les entitats del Tercer Sector. Foto: Mèdia.cat
  • Infografia sobre les versions oficials del Ministeri de l'Interior davant la mort de 15 immigrants subsaharians a la platja del Tarajal, a Ceuta, el febrer de 2014. Font: Mèdia.cat
  • El documental "Ciutat morta" va ser un fenòmen a Twitter mentre se silenciava als mitjans. Font: Mèdia.cat

El projecte treu a la llum 12 silencis mediàtics del 2014, com l’expulsió de comunitats agrícoles a Guinea Bissau per part de Petromiralles.

Les entitats catalanes han demanat gairebé 20 milions d’euros en préstecs a la banca ètica per fer front al retard en el pagament de les subvencions de la Generalitat. El paper de la banca ètica a l’hora de salvar les entitats del tercer sector a Catalunya és un dels 12 reportatges en profunditat sobre temes silenciats als mitjans de comunicació que ofereix l’Anuari Mèdia.cat, que aquest 15 de maig es va presentar al Col·legi de Periodistes de Catalunya.

En un altre reportatge, l’Anuari explica com l’empresa petroliera catalana Petromiralles hauria expulsat diferents comunitats de les seves terres a Guinea Bissau, tot acaparant sòl fèrtil per a la producció agrícola intensiva sense respectar els drets laborals o la legislació ambiental. Aquests fets, denunciats en informes de les ONG Aliança per la Solidaritat i Oxfam Intermón, van ser silenciats per la majoria de grans mitjans de comunicació.

Un altre dels temes recollits a l’Anuari són els mecanismes pels quals Gilead va aconseguir quedar-se la patent d’un medicament revolucionari per combatre l’hepatitis C i així quadruplicar els seus beneficis. Malgrat l’intens seguiment mediàtic que va tenir la lluita dels malalts per aconseguir que la seguretat social cobrís el seu tractament, es van obviar els beneficis de l’empresa que hi havia al darrere.

Un altre dels reportatges indaga sobre els comptes de Societat Civil Catalana, una entitat que ha ingressat només 15.000 euros per part de les quotes dels seus socis i 963.000 –més del 95% dels pressupost global- per donacions privades anònimes.

També es parla del passat de l’actual batlle de Palma, el popular Mateu Isern, com a advocat del Banc de Crèdit Balear i assessor en desnonaments. El batlle va declarar la ciutat com “lliure de desnonaments”, tot i que aquests segueixin produint-se.

La cinquena edició de l’Anuari Mèdia.cat. Els silencis mediàtics de 2014 també posa el focus en les relacions perilloses amb la màfia de la filial italiana de Gas Natural o les problemàtiques socials i ambientals del model econòmic del turisme de creuers a Barcelona, de la producció massiva de ramaderia porcina a Lluçanès i Noguera i del desmantellament del sector públic al País Valencià. Altres temes de l'Anuari es fixen en l’acaparament de contractes i ajudes públiques per part de companyies com Telefónica en el sector de les TIC, Endesa al Fòrum de les Cultures 2004 o Freixenet en els fons europeus per a la promoció del vi

La cinquena edició de l’Anuari presenta, a més, un web renovat i altres novetats. En cada un dels mesos s’inclou un almanac amb aquells casos més destacats de silenciament, manipulació o atacs a la llibertat d’expressió que l’Observatori Mèdia.cat ha anat recollint al llarg de l’any, així com una infografia que presenta de forma directa i gràfica una història relacionada amb el funcionament dels mitjans de comunicació. L'Anuari es pot descarregar gratuïtament en pdf i està disponible en diverses llibreries d'arreu del país. 

L’Anuari dels Silencis Mediàtics Mèdia.cat és un projecte de periodisme d’investigació que cada any aporta llum a temes silenciats pels grans mitjans de comunicació, per tal de situar-los en l’agenda mediàtica i fer que arribin al coneixement de la societat. És una iniciativa de l’Observatori Crític dels Mitjans Mèdia.cat, impulsat pel Grup de Periodistes Ramon Barnils i la Fundació Catalunya, i compta amb el suport del Col·legi de Periodistes de Catalunya i de sis universitats. Enguany ha estat possible un cop més gràcies a una campanya de micromecenatge en què es van recollir 15.000 euros fruit de 600 aportacions. 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari