El Poble-sec de Barcelona ja té la seva Biblioteca de les Coses

LaviniaNext
Autor/a: 
Dani Sorolla
La Bibliocoses del Poble-sec va obrir portes el dissabte 18 de novembre. Font: CooperaSec
La Bibliocoses del Poble-sec va obrir portes el dissabte 18 de novembre. Font: CooperaSec
El catàleg de la Bibliocoses, amb més de 45 objectes, es pot consultar en línia. Font: CooperaSec
El catàleg de la Bibliocoses, amb més de 45 objectes, es pot consultar en línia. Font: CooperaSec
El grup motor de la Bibliocoses ha estat clau per tirar endavant l'espai. Font: CooperaSec
El grup motor de la Bibliocoses ha estat clau per tirar endavant l'espai. Font: CooperaSec

El Poble-sec de Barcelona ja té la seva Biblioteca de les Coses

Autor/a: 
Dani Sorolla
LaviniaNext

Resum: 

Es tracta d’un espai comunitari de préstec d’objectes, el sisè que hi ha a la ciutat, que ha impulsat l’associació CooperaSec.

“És molt bona notícia que s’inauguri un espai així al barri. No té sentit que tinguem tots aquests objectes a casa quan només els fem servir molt de tant en tant. Jo m’acabo de donar d’alta i penso venir la setmana que ve a buscar la fregadora per restaurar un moble que tinc a casa”, afirma la Noe, veïna del Poble-sec, davant la nova Bibliocoses que s’acaba d’estrenar al barri barceloní.

La fregadora que agafarà en préstec la Noe, un trepant, una fotocopiadora o una crepera són només alguns d’entre l’ampli ventall d’objectes que el veïnat del Poble-sec tindrà al seu abast en aquest nou espai comunitari per a préstec d’objectes que ha impulsat l’associació CooperaSec, nascuda el 2011 per promoure l’economia social, solidària i comunitària al barri.

La Bibliocoses del Poble-sec, situada al mateix edifici de la biblioteca del barri (Carrer Blai, 34), es va inaugurar el dissabte 18 de novembre i va aplegar prop d’un centenar de persones que es van apropar a l’espai de préstec d’objectes domèstics per a usos esporàdics. El projecte, obert a tothom, ja suma prop d’una seixantena de sòcies que ja poden fer ús d’aquest servei comunitari.

El catàleg d’objectes que el veïnat té a l’abast a la Bibliocoses ja disposa de més de quaranta-cinc objectes diversos i es pot consultar en línia. Per agafar un objecte en préstec, només cal donar-se d’alta presencialment en l’horari d’obertura (de moment, els dissabtes d’11 a 13 h) i contribuir al manteniment i la renovació dels objectes del catàleg amb una quota de deu euros anuals. Un cost que, apunten des de l’entitat impulsora, és inferior al 10% del preu de compra del producte.

La iniciativa de CooperaSec no hauria estat possible sense el suport de l’Ajuntament de Barcelona, les donacions d’objectes del veïnat i de la Biblioteca de les Coses de Sant Martí, i la implicació d’un grup de veïnes del Poble-sec en la gestió i governança del projecte. A més, l’espai ha comptat amb l’acompanyament de Nusos Cooperativa i la Fundació Rezero, entitats impulsores de la primera Bibliocoses de la ciutat, al barri de Sant Martí.

“Estem emocionades de veure la gran acollida que ha tingut el projecte. Vam començar a fer la crida perquè la gent s’impliqués en la presa de decisions i ja vam tenir molt bona resposta, es va crear un grup molt potent. Quan vam demanar els objectes, també va anar molt bé. Tot això demostra que la gent vol començar a consumir d’una altra manera”, assegura la Chiara, tècnica de la Bibliocoses.

La sisena Biblioteca de les Coses de Barcelona

Aquesta Biblioteca de les Coses és la sisena que es posa en marxa a la ciutat de Barcelona i la setena de tota Catalunya. Com destaquen des de Cooperasec, es tracta d’espais “amb un alt interès ambiental, ja que faciliten un ús eficient dels recursos, un estalvi d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle i la reducció dels residus municipals”.

Des del punt de vista social, afegeixen, “reforcen els llaços comunitaris, democratitzen l’accés als objectes i promouen la cultura de l’accés a l’ús”.

La primera es va inaugurar al barri de Sant Martí el 2020 i, d’aleshores ençà, n’han sorgit d’altres a diferents barris de la capital catalana i també a Tarragona. A més, a altres municipis com Tiana o Terrassa ja hi ha projectes en marxa per obrir-ne de noves.

La del barri del Poble-sec ja està en marxa i ha tingut una gran acollida per part de les veïnes. Algunes d’elles, com la Gemma, s’han sumat al grup motor de la Bibliocoses per donar suport a l’espai. “És fantàstic veure fet realitat un projecte en el qual hem estat treballant durant mesos. Ja tenim ganes de començar a veure com circulen tots aquests objectes”, explica en declaracions recollides per Cooperasec.

A banda del servei de préstec d’objectes, està previst que la Biblioteca de les Coses del Poble-sec aculli diversos tallers i activitats per al veïnat. L’espai és un pas més en la tasca de Cooperasec per acompanyar i consolidar nous projectes cooperatius, de visibilització de l’economia social i solidària, d’enfortiment de projectes al Poble-sec i d’intercooperació amb altres barris de Barcelona.

Afegeix un comentari nou