El procomú, en 5 claus

Colectic
Un conjunt de cebes de diferents tipus. Font: Shutterbug75 (Pixabay)
Un conjunt de cebes de diferents tipus. Font: Shutterbug75 (Pixabay)

El procomú, en 5 claus

Colectic

Resum: 

Què implica la cultura dels béns compartits i quines entitats hi aposten.

El procomú és un un sistema socioeconòmic que es basa en els béns comuns materials o immaterials compartits per la comunitat, que poden anar des de la terra al programari online. Amb les definicions d'entitats que hi treballen des d'una perspectiva comunitària com la Xarxa de l'Economia Solidària, o d'altres específicament digitals, com Femprocomuns, us expliquem en què consisteix en 5 claus.

  • Comunitat

No hi ha procomú sense comunitat. El creen i recreen les comunitats a través de la interacció entre elles al voltant d'una temàtica amb l'objectiu de compartir els coneixements per empoderar-les. La XES recull en aquest enllaç projectes que interacooperen entre entitats per fer crèixer l'Economia Social i Solidària.

  • Autogestió col·lectiva, coproducció i ús compartit.

Es basa en aquests tres principis col·laboratius perquè els béns són de tothom (o de ningú). De fet, és una forma ancestral d'economia que existia en les terres comunals abans de la privatització, la industrialització i el capitalisme i que ara es recupera amb l'objectiu de construir una societat més justa i solidària, centrada en les comunitats locals i no en el mercat.

  • Objecte, pràctica i resultat

El sistema implica l'objecte, el bé comú que pot ser, per exemple, l'aigua, l'electricitat o les eines de programari lliure, però també la cultura i les relacions que establim entre nosaltres i amb els recursos dels quals disposem, és a dir, la forma de ser i estar en comú. També inclou el resultat, la conseqüència de la pràctica, com per exemple, el benestar que es converteix en un nou bé a cuidar.

  • Programari lliure i codi obert

El concepte es revitalitza de la mà del moviment del programari lliure, més centrat en principis ètics, i del moviment del codi obert, més enfocat a les característiques tècniques, els dos basats en la democratització de les eines digitals per apropar-les a tothom. Aquí teniu el repositori d'eines lliures per a entitats de la XES.

  • Més enllà del programari lliure

Tot i que quan es parla del procomú s'acostuma a fer referència als drets digitals, com ja hem vist, va més enllà d'aquests i fa referència a la gestió comuna de tots els recursos. D'aquesta manera, afecta a tots els projectes que impliquin una transformació radical del model productiu.

Afegeix un comentari nou