El racisme institucional encapçala els casos atesos per la Federació SOS Racisme
Comparteix
Al seu informe anual 2014 analitza els casos de racisme i discriminació atesos per les seves set oficines i denuncia que qui hauria d'oferir dades i elaborar la radiografia de l'estat del racisme hauria de ser el govern.
La Federació d'Associacions de SOS Racisme de l'estat, que aplega vuit organitzacions territorials, publica cada any, des del 1995, un informe sobre l'estat del racisme i la xenofòbia a l'Estat espanyol i a Europa. El mes de desembre de 2014 ha donat a conèixer la seva dinovena edició que recull dades del 2013. S'hi analitzen les denúncies ateses a les set Oficines d'Informació i Denúncia de la Federació, així com, diverses informacions aparegudes als mitjans de comunicació.
SOS Racisme assenyala que "les denúncies recollides són una mostra del racisme i la discriminació i no poden interpretar-se com una estadística completa i rigorosa del racisme en aquest país". Afirma que aquesta tasca li correspon al govern i aprofita per denunciar "la manca d'estadístiques oficials sobre aquesta qüestió". Tot i així, l'informe destaca que per primera vegada el govern ha ofert estadístiques sobre delictes d'odi. Això permet a SOS Racisme contrastar les dades oficinals amb les seves pròpies.
Les Oficina d'Informació i Denúncia de SOS Racisme (que es troben a Catalunya, Aragó, Guipúscoa, Biscaia, Astúries, Madrid i Navarra) van recollir durant el 2013 un total de 397 denúncies.
Per àmbits de discriminació, el racisme institucional ocupa el primer lloc, amb casos que denuncien la situació als CIE, temes de nacionalitat, tràmits d'estrangeria i altres qüestions en què les institucions no han actuat correctament. Les denúncies recollides sota el terme de seguretat pública ocupen la segona posició amb 83 casos que abasten detencions arbitràries, insults, etc. Els segueixen els casos de denegació a l'accés a prestacions i serveis públics amb 68 casos referents a l'accés a la sanitat, empadronament, habitatge públic, etc. El quart lloc es troben les agressions i conflictes (66 casos).
Calen polítiques d'integració
A nivell estatal, l'informe destaca, entre d'altres, el descens del nombre de persones immigrades i la poca presència de la immigració a l'agenda política. SOS Racisme detecta aquí una manca d'interès en les necessàries polítiques d'integració a impulsar des de l'Administració i denuncia que per segon any consecutiu s'ha suspès el Fons per a la Integració d'Immigrants. Afirma que "en un moment en que l'arribada de persones immigrants ha baixat, el govern té una bona oportunitat per gestionar la immigració com a element estructural de la societat".
SOS Racisme valora positivament la creació de fiscals de sala especialitzats en temes de discriminació. Però assenyala que segueix faltant l'eina normativa que faciliti el treball de recerca d'aquests fiscals. Així, reclama la necessitat de comptar amb una llei contra la discriminació "que serveixi per lluitar de manera efectiva contra els delictes d'odi".
El panorama europeu dibuixa un escenari d'ascens de partits populistes i/o d'ultradreta que tenen la immigració com a eix central del seu discurs. Això porta com a conseqüència que alguns governs proposin mesures contra la ciutadania europea molt similars a les que es proposen per a les persones immigrants vingudes de fora de la Unió Europea. SOS Racisme adverteix les greus conseqüències que aquestes polítiques poden comportar a la llibertat de circulació per als i a les treballadores i la ciutadania europea en general.
Per a més informació pots consultar:
Afegeix un nou comentari