Àmbit de la notícia
Comunitari

‘Eldcare’, un projecte per a l’alfabetització digital de les persones grans

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Alba Marino
  • L’ABD ha creat un projecte d’alfabetització digital per a persones grans.
    L’ABD ha creat un projecte d’alfabetització digital per a persones grans.
  • L’alfabetització digital ajudarà a minimitzar l’impacte que ha tingut la Covid-19 en la soledat.
    L’alfabetització digital ajudarà a minimitzar l’impacte que ha tingut la Covid-19 en la soledat.
  • Gairebé 5 milions de persones viuen soles a Espanya, segons l’INE.
    Gairebé 5 milions de persones viuen soles a Espanya, segons l’INE.

Les persones grans han patit en major grau l’impacte la Covid-19 pel que fa a la salut física, però també mental. La soledat els ha afectat més, atès que no tenen tants coneixements sobre tecnologia com la gent jove per fer-hi front.

La solitud en les persones grans és un problema estructural a la nostra societat que s’ha agreujat encara més amb la pandèmia de la Covid-19 i les restriccions en bé de la salut física. Gairebé 5 milions de persones viuen soles a Espanya, segons l’INE (Institut Nacional d’Estadística), una xifra que ha augmentat un 6% durant la pandèmia en majors de 65 anys.

Amb 96.200 persones més que viuen soles al tancament del 2020, és un fet que la solitud ha augmentat a les llars del nostre país. I mentre que la gent més jove ha passat gran part del confinament i les actuals restriccions enganxada a una pantalla -podent seguir en contacte amb el seu entorn-, les persones grans no han tingut la mateixa accessibilitat.

L’Associació pel Benestar i el Desenvolupament (ABD) ha creat un projecte d’alfabetització digital per a persones grans per “impulsar l’empoderament de la gent gran en l’ús de les noves tecnologies” i “contribuir a democratitzar el seu accés a la informació”, expliquen des de l'entitat. 

Gràcies al dispositiu tecnològic anomenat ‘Eldcare’, les persones grans que viuen soles o es troben en risc de situació d’aïllament o soledat no desitjada podran estar un pas més a prop de comunicar-se amb el seu entorn. L’alfabetització digital ajudarà a minimitzar l’impacte que ha tingut la Covid-19 en la soledat, podent tenir contacte social sense saltar-se les restriccions actuals de reunió i mobilitat, i sense posar en risc la salut física per pal·liar la salut mental.

'Eldcare', un projecte pioner en alfabetització digital

'Eldcare' és un projecte amb quatre anys de vida que funciona amb un "dispositiu intel·ligent amb imatge que s'instal·la al domicili de les persones usuàries i els ofereix uns recordatoris especialitzats en forma de vídeo", explica l'adjunta a la gerència i directora de la Unitat Operativa Sociosanitària d’ABD, Pilar Rodríguez. "Recordar en quin dia viuen, que s'han de prendre el medicament, que han d'apagar el gas, que no s'han d'apropar tant a l'estufa, que han de beure aigua o que tenen cita al metge" són alguns dels missatges que incorpora l'aparell.  

Ara, amb els efectes de la pandèmia, aquest projecte s'encamina cap a l'alfabetització digital amb la intenció, per exemple, d'ensenyar a la gent gran a fer videotrucades per WhatsApp. "'Eldcare' ajudarà a explicar com funcionen les videotrucades i a aconseguir que la gent gran es connecti amb el seu entorn", detalla Rodríguez. A partir de vídeos explicatius sobre el funcionament de l'aplicació des del dispositiu, les persones grans podran aprendre a connectar-se digitalment. 

En aquest procés de proves es pot accedir gratuïtament a l'aparell, del que s'han construït quinze exemplars més per anar-los rotant. Posteriorment, es podran llogar per temporades per fer ús de l'alfabetització digital. 

Com expliquen des d'ABD, el dispositiu és preventiu els dona confiança perquè està adaptat a les seves preferències i no és intrusiu perquè els recordatoris i explicacions en forma de vídeo estan protagonitzats per les persones dels serveis assistencials que s'encarreguen de l'atenció domiciliària. 

Un projecte seleccionat

La Fundació Mutua Madrileña ha seleccionat el projecte ‘Eldcare’ com a una de les iniciatives de la ‘IX Convocatòria Anual d’Ajudes a Projectes d’Acció Social’ a la categoria ‘Seqüeles socials i econòmiques COVID-19’.

Tota l’ajuda anirà destinada a aquest projecte d’alfabetització digital per a les persones grans, una iniciativa que es desplegarà a Madrid, València i Barcelona durant aquest 2021.

"Ens dirigim cap a una població totalment envellida. Falta que algú es dediqui a pensar en situacions més inclusives per a totes les edats", destaca la directora. Totes les idees seleccionades per la Fundació van destinades a millorar la qualitat de vida de col·lectius vulnerables, entre els quals es troben les persones grans. Els projectes beneficiaris ajudaran més de 22.000 persones entre dins i fora d’Espanya.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari