En marxa el 'Pla integral del poble gitano a Catalunya 2017-2020'

Colectic - Comunitari
Persones llançant pètals al riu per celebrar el 8 d'abril, Dia Internacional del Poble Gitano Font: Fundación Secretariado Gitano
Celebrant el 8 d'abril, Dia Internacional del Poble Gitano
Foto de grup de la Jornada 'Referents gitanes i gitanos: per un futur d’èxit a La Mina' Font:  Consorci del barri de La Mina
Foto de grup de la Jornada 'Referents gitanes i gitanos: per un futur d’èxit a La Mina' Font: Consorci del barri de La Mina

En marxa el 'Pla integral del poble gitano a Catalunya 2017-2020'

Colectic - Comunitari

Resum: 

El nou pla aposta per la creació de l'Institut Català del Poble Gitano i d'una Càtedra d'Estudis Gitanos. Planteja 120 mesures i 200 accions basades en evidències científiques i fomenta la participació i implicació de les persones gitanes.

El Govern català ha aprovat el 19 de juny el 'Pla Integral del Poble Gitano a Catalunya 2017-2020'. Impulsat pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, recull més de 120 mesures i 200 accions per seguir millorant les condicions de vida dels gitanos i les gitanes i equiparar els seus drets amb la resta de la ciutadania.

Es tracta del quart 'Pla integral del poble gitano' i pretén mantenir i intensificar els aspectes positius del pla anterior (2014-2016), així com millorar en participació, eficiència i impacte social de les polítiques dutes a terme. Des del Govern expliquen que "representa un pas més, ja que es basa en actuacions avalades per la comunitat científica internacional per l'impacte social que generen en els àmbits d'educació, treball, salut i habitatge, principalment". Afegeixen que els objectius del pla s'han establert tot escoltant les veus del poble gitano de Catalunya i les recomanacions polítiques i científiques.

La participació i implicació de les persones gitanes és un dels eixos principals del pla. No només a l'hora de portar-lo a terme, també ho ha estat al llarg del procés de creació del document, que ha estat dissenyat i validat per un equip de renovació del pla, format per nou dones gitanes, vuit homes gitanos, dues dones no gitanes i un home no gitano. També, s'ha fet un procés participatiu amb una taxa elevada de població gitana.

Els objectius generals del pla són els següents:

  • Definir polítiques d'actuació específiques a favor del poble gitano de Catalunya, partint de recomanacions i evidències que han demostrat científicament tenir èxit en la promoció i la inclusió de les minories ètniques en general, i/o del poble gitano en particular.
  • Desenvolupar estratègies per implementar actuacions d'èxit en tots els àmbits d'actuació del Pla: educació, treball, habitatge, salut, cultura, dona, joventut, participació social, interior, justícia, mitjans de comunicació i ens locals.
  • Equiparar socioeconòmicament els gitanos i les gitanes de Catalunya en risc d'exclusió social amb la societat de la qual formen part.
  • Promoure la cultura gitana com a part de la cultura catalana, fent difusió dels seus valors i de la seva contribució a la cultura de Catalunya.

Afegeix un comentari nou