Àmbit de la notícia
Comunitari

El dol a les entitats de lleure: com donar suport als infants i joves en aquest procés

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
  • Agrupament Escolta i Guia
    Agrupament Escolta i Guia
  • Unió en processos de dol
    Unió en processos de dol
  • Trobada de monitors i monitores de lleure

Què passa quan mor algú vinculat a una entitat de lleure? Com comunicar la seva mort als infants i joves? Com poden les entitats de lleure acompanyar de manera propera i donar suport en el procés de dol? 

 

La mort i el dol són part de la vida i com a tal poden afectar a infants i joves. És important saber com fer front a aquest procés des de l’agrupament, l’esplai, els casals, entre d’altres per tal d'abordar la situació de manera propera, expressant els sentiments i validant les emocions.

Cal tractar la mort i el dol des de la participació activa i la guia en l'expressió del dolor i els sentiments.

Aquestes són algunes de les recomanacions:

  1. La persona encarregada de donar la notícia ha de ser aquella en què el grup tingui plena confiança. Si aquesta persona està molt afectada, pot comptar amb el suport d'una altra persona per fer-li acompanyament.
  2. No amagar les emocions a l'hora de comunicar el fet als infants i joves. Els ajudarà a expressar a també com se senten.
  3. Dir el més aviat possible la veritat sobre l’incident. Donar informació verídica evita els rumors i la confusió.
  4. Donar la informació adaptada als infants i joves segons cada franja d’edat. Cadascuna té una percepció diferent del que significa la mort.
  5. No evitar la paraula mort. No és un tabú. És un procés natural en la vida i com a tal s’han de viure les emocions que comporta i expressar els sentiments.
  6. Facilitar un espai on el grup pugui expressar-se. Donar oportunitat perquè infants i joves facin preguntes, expressi els seus dubtes, expliquin les seves pròpies experiències i comparteixin els seus sentiments.
  7. Donar consol: respectar els silencis, escoltar activament a aquelles persones que ho necessitin.
  8. No aconsellar ni prejutjar. És important respectar la diversitat de cultures i creences del grup i entendre que cada persona fa front a la pèrdua d’un ésser estimat de manera diferent.
  9. Recordar els aspectes positius de la persona que ha mort i rememorar els moments viscuts conjuntament. Fer un ritual de comiat amb activitats que ajudin a expressar les emocions del grup, com ara: un mural, dibuixos, representació dedicada, espai amb espelmes, escrit dedicato bé un recull de fotos.
  10. Decidir entre tots i totes quin és el moment de reprendre les tasques habituals.
  11. Els infants i joves han de tenir l’oportunitat de parlar sempre que calgui amb la seva persona responsable.

Més recursos sobre dol a:

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari