Entitats que vetllen per una maternitat apoderadora

Ravalnet
Una mare alletant la seva filla Font:  desireefawn (Flickr)
Després d'una època en què ha estat menystinguda, hi ha un fort moviment per donar a conèixer els beneficis de la lactància materna
Viure l'embaràs i el postpart en grup ajuda a compartir dubtes i neguits i a fer tribu Font: Migjorn
Viure l'embaràs i el postpart en grup ajuda a compartir dubtes i neguits i a fer tribu Font: Migjorn

Entitats que vetllen per una maternitat apoderadora

Ravalnet

Resum: 

Un vessant del feminisme ha considerat la maternitat una xacra per a les dones. Ara, hi ha tot un moviment que aposta per un embaràs, part i criança apoderadores i reivindicatives, on el teixit associatiu juga un paper de suport i acompanyament.

La periodista i sociòloga Esther Vivas acaba de publicar el llibre 'Mama desobedient' (Ara Llibres). Amb una suggerent portada que mostra una dona alletant el seu nadó mentre aixeca el puny, l'assaig analitza la maternitat des del punt de vista feminista.

"Ser mare no hauria de significar criar en solitari, quedar-se a casa o renunciar a la resta de la nostra vida, i ser feminista no hauria d'implicar un menysteniment o una indiferència davant la maternitat. Per què carai hem d'escollir entre una «maternitat patriarcal» sacrificada o un «maternitat neoliberal», subordinada al mercat?". Així comença el llibre, que reivindica la maternitat com responsabilitat col·lectiva, en el marc d'un projecte emancipador.

De la mateixa manera que fa l'Esther Vivas, són moltes les feministes, els moviments, els grups de suport i les entitats que treballen per un embaràs conscient, un part respectat, una lactància satisfactòria i una criança amb vincle. Hem recopilat algunes d'aquestes.

DONA LLUM, Associació Catalana per un Part Respectat

Aquesta entitat treballa des de l'any 2006 amb l'objectiu d'aconseguir que l'atenció perinatal posi les dones i els seus infants al centre: "Volem que a Catalunya tots els parts i naixements siguin respectats, segurs i feliços". DONA LLUM ofereix informació basada en l'evidència científica, per tal que les dones embarassades coneguin els seus drets i prenguin decisions informades respecte al seu part.

El parto es nuestro

El parto es nuestro va néixer de la mà de dues dones que havien tingut més d'una cesària i es plantejaven si aquestes havien estat necessàries. Al principi, va ser una comunitat on les dones compartien les seves experiències de cesàries i parts traumàtics, que ha anat creixent fins a funcionar a escala estatal i comptar amb seus a diferents ciutats. Denuncia la violència obstètrica i pretén millorar les condicions d'atenció a mares i fills/es durant l'embaràs, part i postpart.

Titània Tascó

Aquesta cooperativa de Barcelona està formada per un equip de llevadores, que treballa per l'autogestió de la salut, el naixement a casa i la criança. A més d'acompanyar parts a casa, a Titània Tascó fan cursos de preparació a la maternitat i la paternitat i compten amb un grup de criança compartida.

Migjorn, casa de naixements

Es tracta d'una cooperativa de llevadores i altres professionals de la salut, que treballa des de l'any 2000 acompanyant parts a domicili i en la seva pròpia casa de naixements, situada a Sant Vicenç de Castellet. Durant aquests anys, Migjorn ha acompanyat més de 1.200 parts respectats i més de 100 grups de preparació al part, la maternitat i la criança.

Petits amb llum

L'associació sense afany de lucre Petits amb Llum aplega mares, pares i familiars que han perdut un/a o més fills/es durant l’embaràs o després del part. Pretén donar a conèixer el dol perinatal i neonatal i oferir suport a aquelles persones que el transiten. En la nostra societat, es tendeix a silenciar aquestes morts i moltes famílies es troben soles davant el seu dol. A poc a poc, han anat sorgint entitats com aquesta, que, a més de visibilitzar el dol, ofereixen grups d'ajuda mútua a les famílies.

Federació Catalana de Grups de Suport a la Lactància Materna

En una societat individualista, amb famílies nuclears petites i sovint desarrelades, els primers dies i setmanes de maternitat i paternitat no resulten gaire fàcils. Per poder compartir experiències i dubtes, han anat sorgint grups de postpart i criança. Alguns d'aquests se centren en el suport a la lactància materna, que és una de les primeres dificultats que es troben moltes mares.

A Catalunya n'hi ha al voltant de 50 grups de suport a la lactància, la majoria organitzats dins la Federació Catalana de Grups de Suport a la Lactància Materna. Són associacions de dones que desenvolupen projectes, activitats i serveis dirigits a dones que volen alletar els seus fills i filles i tenen alguna dificultat.

Alba Lactancia Materna

Una de les associacions centrades en la informació i el suport a la lactància materna és Alba Lactancia Materna. Va néixer l'any 1992 al barri de Sant Martí de Barcelona i en l'actualitat compta amb grups a diferents barris de la ciutat i a altres municipis com Vilanova, Badalona, Vilassar, Corbera i Mataró. A més, la seva plana web ha esdevingut un referent a l'hora de buscar informació sobre alletament.

La Lliga de la Llet de Catalunya

La Leche League International és una organització internacional no lucrativa present a més de 60 països, que ofereix assessorament a mares que volen alletar els seus nadons i fa conscienciació sobre la importància de la lactància materna. La Lliga de la Llet de Catalunya compta amb grups a Badalona, Puigcerdà, Manlleu, Tortosa i Vila-seca, i tres més a la ciutat de Barcelona: Drassanes, Gràcia i Sarrià-Sant Gervasi.

COS cooperativa

COS és una cooperativa de salut integrativa, que reuneix professionals de diferents disciplines. Ubicat al barri de Gràcia de Barcelona, un dels àmbits que treballa és la gestació i la criança, fent especial èmfasi en l'acompanyament en el postpart.

Una de les activitats que porten a terme és el grup de criança obert i gratuït 'Pell amb pell', adreçat a mares amb criatures, on poden compartir dubtes, experiències i coneixements, amb l'acompanyament d'un equip professional. A COS consideren que aquest projecte cobreixen un buit social, ja que, moltes dones es troben soles en el postpart i són pocs els espais per compartir i fer tribu.

Mima'm

Mima'm és un espai de criança respectuosa (estimar, tractar i educar els infants amb respecte, coherència, consciència i amor), que ofereix acompanyament i suport a les famílies i als infants. Està present a dos municipis del Maresme: Mataró i Sant Andreu de Llavaneres.

Afegeix un comentari nou