EquilibradaMent: un projecte per millorar la salut a partir de la participació

Associació per a Joves Teb - Comunitari
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

EquilibradaMent: un projecte per millorar la salut a partir de la participació

Associació per a Joves Teb - Comunitari

Resum: 

Al Pla Comunitari del barri de Poble-sec, a Barcelona, duen a terme una iniciativa que promou la salut mental i la implicació a la seva xarxa social a partir de diversos tallers i de la participació activa a la comunitat.

A partir de l'any 2008, al CAP Les Hortes i al CAP Manso es va començar a detectar un augment de les consultes relacionades amb problemes de salut mental com ara l'estrés, l'ansietat o la depresió. Moltes d'aquestes afeccions tenen com a causa directa o indirecta la crisi econòmica que s'estava començant a gestar, i en molts casos, situacions de solitud, entre d'altres.

La Comissió Salut del Pla Comunitari del Poble-sec va posar fil a l'agulla per tal de donar resposta a aquesta situació i va engegar el projecte EquilibradaMent. Es tracta d'una iniciativa que segons Esther García, tècnica comunitària del pla, té com a objectiu "donar eines pràctiques per millorar la salut emocional mitjançant la realització de tallers de salut que ofereixen persones voluntàries. Amb els tallers es pretén que les persones aprenguin a tenir cura de la seva salut des d’una perspectiva integral i que prenguin cura de la importància de tenir una actitud proactiva davant els problemes".

El component social de la salut

Tot i que als tallers s'accedeix gratuïtament, es demana un compromís amb la comunitat oferint un altre taller o participant com a voluntari o voluntària en alguna activitat del pla comunitari. "D’aquesta manera aconseguim que la gent que participa als tallers s’obri una mica més a la xarxa de barri, conegui els seus veïns i veïnes i els espais de participació comunitària, a la vegada que se sent útil per millorar el seu barri", afegeix l'Esther.

Els tallers abracen disciplines com el ioga, la meditació, el pilates, la relaxació, la piscologia Gestalt, la reflexologia podal, la dansa oriental, la biodansa, l'artteràpia, el "slow food" o les tècniques per deixar de fumar.

La salut té un component social molt important. És per això que la relació i el suport mutu contribueixen molt favorablement a prevenir i alleujar malalties. Com diuen a EquilibradaMent, "participar millora la teva salut", alhora que el rol actiu de les persones donant solució a problemes de manera col·lectiva fa avançar l'apoderament i en la millora de la comunitat.

"Participar fa que estiguis en relació amb moltes persones del teu entorn proper. Ajuda a establir vincles i a trencar l’aïllament social. Està comprovat que les persones que tenen una vida social activa i que són capaces de generar relacions afectives amb persones del seu entorn són més felices i tenen una percepció de la seva salut més positiva", diu la tècnica del pla.

La "prescripció social"

Als tallers han participat enguany gairebé una vuitantena de persones que en la seva gran majoria són dones. Les seves edats estan compreses entre els 30 i 70 anys. Entre els participants i les participants són freqüents les situacions d'atur, per la qual cosa busquen activitats que els permetin estar actius i actives per millorar els seus estats d'ànim. D'altres són persones que tenen un especial interés per les teràpies naturals.

L'Esther comenta que "moltes de les persones venen derivades dels centres de salut, ja que cada vegada més funciona el que es diu “prescripció social” per motivar als pacients a participar en espais de relació o tallers que es fan al barri i millorar així la seva salut emocional".

Ara s'està treballant en els tallers per l'any 2017, una programació que es vol tancar al mes de novembre. "Començaran al gener fins al juny i hi haurà tallers de molts tipus. Ioga de la rissa, respiració conscient, relaxació, teràpia Gestalt, autoestima o taichi són alguns dels exemples. A més, estem realitzant un procés per avaluar l’impacte que ha tingut el projecte en aquests tres anys", ens acaba explicant la treballadora del Pla Comunitari de Poble-sec.

Pots tenir més informació sobre aquest projecte veient el següent vídeo. També pots escriure a l'adreça de correu electrònic equilibradament@gmail.com, o bé trucar al 934432172.

Afegeix un comentari nou