Es recomana fugir de l'enfocament tecnosolucionista quan es parla d'intel·ligència artificial

Colectic
Un munt de diaris sobre una taula. Font: brotiN biswaS (Pexels)
Un munt de diaris sobre una taula. Font: brotiN biswaS (Pexels)

Es recomana fugir de l'enfocament tecnosolucionista quan es parla d'intel·ligència artificial

Colectic

Resum: 

Lafede.cat publica un informe amb l’Observatori Crític de Mitjans Mèdia.cat en el qual analitza la perspectiva de drets humans de 253 informacions publicades als mitjans de comunicació.

Quan s'informa de la intel·ligència artificial, sovint es subratllen únicament els beneficis teòrics sense abordar els límits i reptes que planteja la seva aplicació.

Lafede.cat ha presentat un informe, elaborat amb l’Observatori Crític de Mitjans Mèdia.cat, que analitza la perspectiva de drets humans de 253 informacions sobre intel·ligència artificial publicades als mitjans de comunicació digitals amb més audiència de Catalunya del gener al juny del 2022.

Aquesta publicació, elaborada per Bru Aguiló i Paul Zalduendo, recomana no utilitzar aquest enfocament tecnosolucionista per parlar d'aquestes noves tecnologies, un cop identificat que el 70% de les notícies analitzades fan servir aquest argument.

A més, han observat l'ús de llenguatge màgic que "genera una falsa impressió sobre les capacitats, potencialitats i límits d'aquesta tecnologia". En són exemple titulars com 'La intel·ligència artificial que escolta els peixos' o 'La intel·ligència artificial amb consciència humana'.

Del 30% que incorporen una mirada crítica, els reptes més esmentats són l’existència de biaixos algorítmics i la falta de regulació de la intel·ligència artificial, seguits de la protecció de dades i les 'fake news'.

Biaix cap a la indústria

L'estudi "apunta l’existència d’un possible biaix informatiu a favor de la indústria", assenyalen. Aquest sector té una forta presència com a temàtica a la qual les notícies fan referència. Més d'un 30% de les notícies parlen de productes industrials, el 25% sobre polítiques públiques d'implementació, un 20% de recerques acadèmiques, i només un 11,9% se centren en iniciatives d'organitzacions i entitats de la societat civil.

D'altra banda, més d’un 40% de les peces analitzades citen fonts provinents de la indústria, seguides de fonts de centres de recerca i de fonts institucionals.

Complicacions a la redacció

Hi ha complicacions que dificulten aplicar la perspectiva crítica a aquestes informacions. Una d'elles són les mateixes dades generades per intel·ligència artificial amb les quals es construeix la informació. La falta de transparència algorítmica impedeix que les periodistes puguin identificar possibles biaixos.

Una altra de les complicacions és la incorporació de neologismes que dificulta l'accés de la ciutadania al coneixement sobre intel·ligència artificial.

A més, la feina de les periodistes es veu influenciada per l'externalització de continguts de les estructures empresarials dels mitjans de comunicació precaritzades en la seva recerca de finançament, i també per la falta d'expertesa en un àmbit que té menys trajectòria que d'altres.

Així mateix, cal tenir en compte els recursos que tenen els departaments de comunicació de la indústria dedicada a la recerca, el desenvolupament i la implementació de tecnologies d’intel·ligència artificial per poder incidir en el discurs mediàtic i polític, assenyalen a la publicació.

20 recomanacions

  1. No posar el focus només en els beneficis tecnològics
  2. Tenir en compte el marc legal
  3. Tenir present el recorregut de la tecnologia de la qual s'informa
  4. Explicitar els actors implicats en la tecnologia
  5. Apuntar responsabilitats
  6. Parar atenció a l'adscripció de cada font
  7. Buscar diversitat de fonts i perfils especialitzats
  8. Recollir les veus de col·lectius vulnerabilitzats
  9. Tenir presents les veus de perfils especialitzats
  10. Integrar la perspectiva decolonial
  11. Tenir present i delimitat l'enfocament històric
  12. Compte amb exagerar les potencialitats d'aquesta tecnologia
  13. Evitar imatges antropomòrfiques estereotipades
  14. Fer servir fotografies que tinguin relació amb els continguts
  15. Tenir present que la tecnologia també és maquinari i programació
  16. Informar sobre qui hi ha darrere de les dades presentades
  17. Qüestionar-nos sobre la validesa empírica de les dades
  18. No informar basant-nos només en dades
  19. Fer servir un llenguatge planer
  20. Aclarir els conceptes tècnics

Afegeix un comentari nou