Àmbit de la notícia
Comunitari

Escoltes Catalans publica una guia per a incorporar la justícia global als processos educatius

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a
Adam Peribáñez
  • Amb dret a transformar, guia de justicia global d'Escoltes catalans
    Font: Escoltes Catalans
  • Amb dret a transformar, guia de justicia global d'Escoltes catalans
    Font: Escoltes Catalans

Enfocada a entitats d’educació en el lleure, la guia titulada “Amb dret a transformar” és un recorregut a fons en l’aplicació d’una mirada basada en la justícia global.

Escoltes Catalans, entitat d’escoltisme i guiatge que aplega més d’una quarantena d’agrupaments d’arreu de Catalunya, acaba de publicar la guia “Amb dret a transformar”, dedicada al treball de la justícia global en el marc educatiu.

Creada en conjunt amb Obliqües, un col·lectiu dedicat a l’assessorament en matèria de justícia global, la guia es planteja com un punt de partida i acompanyament per a poder treballar aquest concepte en dues vessants principals: gènere i Drets Humans.

La guia, publicada dins la col·lecció “apunts del cau”, està pensada per al marc de l’escoltisme i el guiatge, però bona part dels seus continguts son extrapolables i aplicables en el conjunt del lleure educatiu.

La primera part del document planteja el marc de treball, on es defineixen conceptes com la Justícia Global i l’educació per a la mateixa, així com els Drets Humans o l’educació per al desenvolupament.

Amb aquest marc de treball, des d’Escoltes Catalans plantegen com treballar des de l’enfocament de gènere i basat en els Drets Humans (EGiBHD), que defineix com unes “ulleres” que permeten “dissenyar, executar i avaluar projectes perquè transformin les relacions de poder entre diferents actors de la societat”.

Tal i com s’explica a la pròpia guia, el seu objectiu és “aprendre a canviar la mirada”, i més enllà d’aquest enfocament també inclou un seguit de consells i bones pràctiques per a poder aplicar a les entitats, fen èmfasi en reconèixer el propi context i en el treball per projectes, que és una de les bases del moviment escolta i guia.

Així doncs, es proporcionen recursos per a la planificació, redacció d’objectius, implementació i avaluació de projectes des de la perspectiva de l’EGiBH, intentant alhora que infants i joves s’impliquin en aquesta realització per a un aprenentatge més vivencial i que els posi al centre.

Entre les eines més practiques destaquen un conjunt de preguntes que podem fer a la nostra entitat alhora de plantejar projectes, així com taules per a analitzar, planificar i avaluar aquestes accions. Per acabar, també compta amb un conjunt de recursos i documents annexos per a completar aquest procés d’aplicació de l’EGiBG.

La presentació de la guia “Amb dret a transformar”, que podeu descarregar a través d’aquest enllaç, va acompanyada de dos tallers els propers dies 2 i 4 de març oferts per la Fundació Josep Carol.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari