‘Escolteu-nos’: un projecte que apropa la política al jovent per valorar la seva veu i opinions

LaviniaNext
Autor/a: 
Marta Catena
L'objectiu del projecte és apropar la política a les joves, als diferents conceptes i institucions, i proporcionar-los un espai d'expressió. Font: Diputació de Girona
L'objectiu del projecte és apropar la política a les joves, als diferents conceptes i institucions, i proporcionar-los un espai d'expressió. Font: Diputació de Girona
La línia en la qual les joves s'endinsen al món de la política és tenint en compte els Objectius pel Desenvolupament Sostenible i la justícia social. Font: Diputació de Girona
La línia en la qual les joves s'endinsen al món de la política és tenint en compte els Objectius pel Desenvolupament Sostenible i la justícia social. Font: Diputació de Girona
Una de les activitats que s'han dut a terme és una visita a la Diputació de Girona, on les alumnes simularan un ple municipal i la presentació d'una moció. Font: Diputació de Girona
Una de les activitats que s'han dut a terme és una visita a la Diputació de Girona, on les alumnes simularan un ple municipal i la presentació d'una moció. Font: Diputació de Girona

‘Escolteu-nos’: un projecte que apropa la política al jovent per valorar la seva veu i opinions

Autor/a: 
Marta Catena
LaviniaNext

Resum: 

La Coordinadora d’ONG Solidàries, amb la col·laboració de la Diputació de Girona, engeguen la iniciativa amb l’objectiu de donar a conèixer la política de primera mà i crear un espai d’expressió per debatre diferents punts de vista.

Les joves i adolescents poden tenir la percepció que el món de la política els queda lluny i que les persones involucrades són poc properes. Els processos i mecanismes de participació política, les institucions com el Congrés dels Diputats i el Senat o les exclusions del dret a vot són conceptes que la majoria de jovent no domina o no hi està prou familiaritzada.

Més concretament, posant el punt de mira en la situació específica de l’Institut Salvador Espriu de la població gironina de Salt, el qual participa en el projecte pilot Escolteu-nos’ i la majoria d’alumnat que acull és d’origen migrant, les joves s’han sentit apartades i desvaloritzades davant la política. Elles mateixes expressaven que “la política no va amb nosaltres perquè no se’ns escolta” o “els nostres barris es veuen més deixats que els que habiten persones de Salt de tota la vida”.

Alçar la veu per defensar la diversitat d’opinions

Davant aquesta situació, va néixer el projecte ‘Escolteu-nos’, de la mà de la Coordinadora d’ONG Solidàries, amb la col·laboració de la Diputació de Girona, amb dos objectius principals ben marcats. El primer, apropar les joves a la vida política perquè coneguin les diferents vies de participació, més enllà del vot cada quatre anys; i la tasca de les diferents institucions, com les diputacions, les quals actuen a escala més local.

El segon és crear un espai d’expressió i reflexió on puguin proposar i debatre totes les opinions des dels seus respectius punts de vista. “Cada alumna té una visió del món diferent. Volem que entenguin que el dret a vot és un dret bàsic per a la justícia social i cal treballar l’exclusió d’aquest, ja que les afecta directament”, expressa Núria Palomar, tècnica de la Coordinadora d’ONG Solidàries. Algunes famílies de les estudiants, al ser d’origen migrant, no poden exercir el vot.

El projecte té una durada de tres mesos, un trimestre, i hi participen tretze alumnes de primer de batxillerat que cursen l’assignatura ‘Ciutadania, política i dret’, a l’Institut Salvador Espriu. Es va iniciar amb una formació a l’aula dels conceptes principals, com els Objectius pel Desenvolupament Sostenible (ODS) i termes fonamentals de política. “Teníem clar que, un dels conceptes més importants, és que han d’assumir el dret a vot com una part crucial, perquè si no votem, no tenim veu i parlaran en nom nostre”, destaca Palomar.

Processos teòrics i pràctics per endinsar-se al món de la política

Després de les primeres classes teòriques, el grup de joves van fer una visita a la Diputació de Girona. A banda de conèixer les instal·lacions, per grups de dues o tres estudiants, van iniciar un procés de mentoratge liderat per una diputada responsable de cada partit polític, que durarà tot el trimestre.

“Els polítics semblen persones molt llunyanes i amb aquest procés els canvia la percepció. A més, dues d’elles, en Joan Fàbregas d’ERC i la Marta Guillaumes de la CUP, havien anat al mateix institut que les alumnes”, explica la tècnica de la Coordinadora d’ONG Solidàries.

Al llarg de les setmanes, es repetiran les visites a la diputació i les reunions amb les polítiques, perquè aquestes els descobreixin com funciona la institució, de quina manera s’aproven les polítiques públiques, com es prepara un ple municipal i, fins i tot, tindran l’oportunitat d’assistir a un.

Com a activitat del projecte, les alumnes prepararan el treball d’una moció pròpia. “Farem unes dinàmiques per acabar de concretar els interessos polítics que tenen com a joves i d’això en sortirà una moció que debatran en una sessió a la Diputació de Girona, en la qual exerciran de polítiques i simularan un ple”, informa Núria Palomar.

La importància que les joves migrants participin en aquest sector

De moment, la valoració del que porten desenvolupat en el projecte és positiva. Segons destaquen des de l’organització, les estudiants estan molt satisfetes perquè desconeixien aquest sector i, gràcies a ‘Escolteu-nos’, han après que no els queda tan lluny com els semblava. A més, han creat vincle i relació amb professionals de la política. “Treballar directament amb les diputades ha sigut un factor decisiu perquè se sentin part del projecte. No són només unes formacions a l’aula, sinó que elles ho viuen”, afirma Palomar.

Com a conclusió de la iniciativa, la Diputació de Girona organitza una jornada dedicada als ODS, el divendres 24 de març, que, enguany, serà presentada per les participants d’’Escolteu-nos’ i en el qual es retransmetrà un reportatge en vídeo sobre el projecte, que elaboren durant el seu curs.

“És important que es comencin a treballar aquests temes ara que tenen setze anys perquè hi ha un allunyament de la política per part de les joves. Si aquestes no voten i no participen políticament, no se sent la seva veu”, destaca Palomar. I afegeix que, concretament en el cas de les estudiants d’origen migrant, és cabdal que cooperin en aquest sector per evitar que se sobrerepresentin faccions polítiques com l’extrema dreta, que obstaculitzen la justícia social.

Afegeix un comentari nou