Espais d’empoderament per a nenes on aprendre programació de jocs

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
Una de les nenes prova les ulleres de realitat virtual durant la sessió de portes obertes del projecte. Font: Elisenda Pallarés
Una de les nenes prova les ulleres de realitat virtual durant la sessió de portes obertes del projecte. Font: Elisenda Pallarés
L'Eva Gutiérrez, enginyera de telecomunicacions, és qui imparteix els tallers. Font: Elisenda Pallarés
L'Eva Gutiérrez, enginyera de telecomunicacions, és qui imparteix els tallers. Font: Elisenda Pallarés
Al projecte hi participen nenes de quart, cinquè i sisè de primària. Font: Sorotopia
Al projecte hi participen nenes de quart, cinquè i sisè de primària. Font: Sorotopia

Espais d’empoderament per a nenes on aprendre programació de jocs

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

L'associació feminista Sorotopia impulsa 'Tecnologia i programació de jocs en femení' on nenes de diferents escoles de Granollers poden desenvolupar les seves capacitats en un ambient distès i divertit amb una enginyera com a referent.

"Algú recorda què vam fer la setmana passada?", demana amb intenció l'Eva Gutiérrez, enginyera de telecomunicacions que imparteix els tallers del projecte 'Tecnologia i programació de jocs en femení'. El grup que l'escolta, d'unes dotze nenes, que ja s'han col·locat davant dels ordinadors, responen tot recordant emocionades l'experiència amb ulleres de realitat virtual de la sessió anterior. Alhora, la professora treu els aparells per repartir-los entre les alumnes. Tot i que hi ha menys ulleres que nenes, ningú crida, es baralla o s'imposa per ser la primera a provar-les.

Ens trobem al Casal Cívic Granollers Centre en una sessió de portes obertes en la qual mares i pares poden veure, de primera mà, la iniciativa de la qual formen part les seves filles. Es tracta d'un projecte, ideat per l'associació feminista Sorotopia, on només participen nenes, d'entre vuit i onze anys, de diverses escoles de Granollers. L'objectiu és que les nenes, en un ambient distès i divertit, puguin desenvolupar les seves capacitats al voltant d'aspectes relacionats amb la tecnologia i la programació de jocs, un camp que sempre ha estat molt masculinitzat.

Segons l'informe 'Dones en les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC)', publicat l'any 2020 per l'Institut Català de les Dones i elaborat per l'Observatori de la Igualtat de Gènere, posa de manifest l'existència d'una bretxa digital de gènere en les possibilitats de participar en el disseny i el desenvolupament tecnològic de les TIC. El 4,2% de les noies matriculades en Formació Professional ho fan en estudis d'informàtica i comunicacions, enfront del 15,7% dels nois; només el 8% dels títols universitaris obtinguts per dones van ser en enginyeria i arquitectura, enfront del 27,8% dels títols obtinguts per homes.

"La societat és cada vegada més tecnològica i científica, i aquest fet ens provocava cert neguit, ja que la presència de les dones en aquests camps continua sent molt minoritària", explica l'Eva Cuenca, creadora del projecte, com a presidenta de Sorotopia. Aquesta situació que relata continua perpetuant els obstacles que han patit les dones durant anys a l'hora d'accedir a espais de poder o, com en aquest cas, espais d'oportunitats. Es calcula que el 75% dels llocs de treball estaran relacionats amb aquest camp l'any 2050.

El projecte es va iniciar el 10 de febrer del 2023 amb molt d'èxit, ja que un gran nombre de famílies, sobretot de l'escola Lledoner de Granollers, van respondre de seguida a la difusió massiva d'informació sobre el projecte que van llençar des de Sorotopia. "Pràcticament en dos dies la majoria de les places que havíem tret estaven cobertes", afirma l'Eva Cuenca. Les poques places que quedaven lliures es van cobrir ràpidament per nenes d'altres escoles de la ciutat gràcies al boca-orella.

Mesos abans, quan el projecte encara estava en un estat primerenc, l'associació Sorotopia va ser premiada pel projecte 'Tecnologia i programació de jocs en femení' amb la beca Maria Gaja, atorgada pel Consell Escolar Municipal de Granollers al desenvolupament de projectes que poguessin incidir en la transmissió de valors cívics en qualsevol àmbit de la ciutadania. La beca valora, d'aquesta manera, les professionals que impulsen aquesta iniciativa que en un inici va sorgir com un projecte de voluntariat.

Dones referents en un sector masculinitzat

'Tecnologia i programació de jocs en femení' neix sobretot de la reflexió sobre la necessitat de crear entorns per a les nenes en els quals es veiessin vàlides i capaces de poder assumir aquest vessant tecnològic, sense sentir-se inferiors a altres companys. "Es veuen molt entre iguals. Hi ha un ambient molt maco, s'ajuden entre elles i l'actitud que tenen, realment, és de tenir ganes de provar-ho, de sortir-se'n i d'intentar aprendre", explica la conductora dels tallers, l'Eva Gutiérrez, qui també és professora a l'escola Educem de Granollers.

En definitiva, crear espais que siguin còmodes per a les nenes i amb la figura referent d'una dona, en aquest cas, l'Eva Gutiérrez. "És molt important que les sessions es duguin a terme d'una manera transversal i que les nenes es puguin veure identificades en la figura d'una dona", exposa l'Eva Cuenca. I és que la mateixa Eva Gutiérrez no va tenir cap referent dona durant els seus estudis. "La idea és que les nenes tinguin, en un futur, l'oportunitat de dedicar-se a qualsevol estudi tecnològic si els agrada, des de la biomedicina fins a qualsevol enginyeria", manifesta la professora.

Durant la sessió de portes obertes, les mares i els pares, darrere de les seves filles, van poder veure com es desenvolupen durant els tallers, quines activitats duen a terme i de què són capaces. El pare d'una d'elles, el Javier, valora positivament un projecte que impulsa les capacitats de la seva filla. "Li agrada molt, sobretot la part creativa: programar és molt motivant per a ella. I ara estem valorant més possibilitats perquè veiem que aquestes eines de treball li són molt properes. I a mi m'encanta, és una gran manera d'apropar-la a la tecnologia", afegeix.

La Caterine, la mare d'una altra nena, qui també veu com la seva filla es mou amb facilitat amb les diverses eines i aparells que fa servir al taller, considera que aquests tipus de projectes són molt necessaris. "Ella està molt contenta. La setmana passada va ser el seu aniversari, no va poder venir i la pobra ho va passar malament", assegura. Sobre les característiques del projecte, Caterine manifesta que al principi "ella em preguntava per què només hi participaven nenes. Se li va fer estrany, però ara està contentíssima", diu.

Programació de jocs

Durant la sessió, l'Eva Gutiérrez dona algunes directrius a les nenes participants en el taller i convida a les mares i als pares presents a participar en l'activitat amb les ulleres de realitat virtual. Les nenes estan familiaritzades amb els aparells i s'ajuden les unes a les altres per posar-se al cap les ulleres o fer-les funcionar. "Estic encantada amb les nenes, de com s'han pres el projecte. Els proposo moltes activitats, però de seguida em demanen fer-ne més de les que potser jo tinc temps d'ensenyar-les-hi. Tenen moltes idees i ganes", exposa la professora.

Com a les escoles ja comencen a tocar alguna eina de programació, l'Eva Gutiérrez explica que el contingut tractat als tallers intenta complementar aquestes bases. Hi ha diverses plataformes gratuïtes perquè els infants aprenguin a programar. La pàgina web Studio Code és una d'elles. "És una gran eina per anar augmentant el nivell segons vagin resolent els diversos reptes", afirma l'Eva Gutiérrez. També han començat a programar amb Scratch, una plataforma molt coneguda a les escoles de programació.

"A Sorotopia hem apostat moltíssim per aquest projecte", explica l'Eva Cuenca. "Encaixa amb l'objectiu de l'entitat de generar primer una transformació individual per a poder arribar a una transformació col·lectiva. Transmetem aquest missatge d'una manera naturalitzada, amb el dia a dia i l'exemple. És la nostra manera d'imaginar aquesta transformació social cap a la igualtat", afegeix.

De moment el projecte compta amb dos grups, un amb nenes de quart de primària, i un altre amb nenes de cinquè i sisè de primària. "Les temàtiques són diferents, la manera d'ensenyar també, però és una dinàmica molt maca, estan molt animades i és una passada, són unes esponges", considera l'Eva Cuenca. "Veure-les en un espai tan engrescador, que poden compartir, i sense aquesta mirada que les jutja o que les compara amb els nois, és fantàstic", detalla.

Afegeix un comentari nou