Àmbit de la notícia
Comunitari

Esplais Catalans, 40 anys d'una entitat jove i viva

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a
Vanesa Vilaseca
  • Equip de Coordinació d'Esplac
    Font: Esplac
  • Campaments Esplac
    Campaments Esplac Font: Esplac
  • Campaments pedagògics d'Esplac
    Campaments pedagògics d'Esplac Font: Esplac
  • Esplaiada 2018
    Esplaiada 2018 Font: Esplac

Hem parlat amb l'Equip de Coordinació d'Esplais Catalans (Esplac), format per la Mar Gordó, la Carmen Alonso-Villaverde, la Clara Bricullé, l'Olga Castells i l'Alícia Antolín sobre la pandèmia, l'evolució de l'entitat i aquest nou curs.

Com i quan va néixer Esplac?

Esplac va néixer el 1982 a Badalona de la mà de 21 esplais de diversos municipis com Santa Coloma de Gramenet, Badalona, Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat, Sant Andreu de la Barca, Sant Feliu de Llobregat, Rubí i Vilanova i la Geltrú. Van ser esplais que van voler associar-se i crear xarxa. Allò que més els identificava era que eren laics, ja que en aquell moment hi havia un gran pes dels esplais cristians.

A partir de la seva fundació i amb els pas dels anys, Esplac va començar a créixer, incorporant més esplais membres, afegint i revisant valors i consolidant-se com a una entitat de referència en l’educació en el lleure per infants i joves del territori.

Com era l'entitat als seus inicis?

La primera Assemblea General Ordinària (AGO) d'Esplac va comptar amb 51 persones delegades de 21 esplais fundadors, definint l'associació com una organització que pretén donar a infants i joves possibilitats de formació en un context individual i socialment alliberador i responsable. També es va fer palesa a la relació amb la cultura popular, la dimensió ambiental i la laïcitat.

Un any després, el 1983, s'acordarà a la II Assemblea General Ordinària que Esplac ha de ser crític amb la societat i el seu entorn social, denunciant tots aquells aspectes que siguin alienats per joves i que afectin el sentit alliberador i responsable que té l'educació per a tots nosaltres.

En quina part del territori català es va crear?

Tot i que el moviment va néixer a l'àrea metropolitana, ara hi ha esplais distribuïts per tots el territori i que conformen els diferents sectors geogràfics en què organitzem territorialment l'entitat.

Aquests sectors són Bages i Berguedà; Baix Llobregat; Barcelona; Baix Besòs; Camp de Tarragona; Girona; Maresme; Ripollès, Osona i Moianès; Penedès Garraf i Anoia; Vallès Occidental i Vallès Oriental. 

Com creus que ha evolucionat l'entitat en aquests quaranta anys?

Actualment som 106 esplais socis de ple dret i 6 socis observadors, és a dir, 112 esplais en total. Som 2084 monitores i 7803 infants i joves. Aquest creixement, però, no s'atura aquí. Estem treballant per ser una entitat cada vegada més descentralitzada i present a tot el territori.

Una de les coses que caracteritza Esplac és que volem estar en constant revisió. Aquest any, amb el pla estratègic, hem seguit actualitzant el nostre discurs, donant cada cop més pes a la veu d'infants dins l'entitat i també tenint debats sobre feminisme, inclusió i diversitat i justícia global. Som una entitat jove i viva.

Com enfoqueu aquest curs d'aniversari de l'entitat?

L'objectiu principal d'aquest aniversari és recuperar l'essència de l'esplai. La pandèmia no ens ha permès fer la nostra tasca educativa com ens agrada. Ens ha posat a prova obligant-nos a reinventar-nos i a fer esplai des de la distància. Els esplais, però, han seguit vius, s'han adaptat a la realitat i ara és el moment de seguir demostrant que estem més forts que mai.

Aquest 40è aniversari volem visibilitzar tota la feina que s'ha fet des d'Esplac i des dels esplais al llarg de més de quaranta anys. Volem reivindicar la nostra tasca educativa i la seva importància per la societat. Mostrar l’evolució d’Esplac, els valors que tenim actualment, els projectes que encarem i les activitats que es fan des dels esplais.

Quins projectes teniu previstos per a celebrar aquests quaranta anys?

El principal projecte és l'Esplaiada 2022, que se celebrarà a Manresa. L'Esplaiada se celebra cada tres anys i és la trobada de tots els i les infants, joves i monitores d'Esplac. Serà el moment àlgid de celebració dels quaranta anys, amb la presència de totes aquelles que fan realitat l'entitat cada dia.

Per altra banda, també tenim previst publicar un conte on expliquem a petites i grans amb quins valors treballem a Esplac i quin sentit tenen actualment aquests valors. Finalment, també farem una Trobada de Sòcies, amb l'objectiu de seguir creant xarxa i implicar les sòcies en el dia a dia de l'entitat.

És un curs ple d'activitats per commemorar aquest important aniversari, oi?

Sí, ja que també farem una Trobada de Sòcies, amb l'objectiu de seguir creant xarxa i implicar les sòcies en el dia a dia de l'entitat. Encara no podem donar molta informació, perquè s’estan preparant tots els detalls, però tenim moltes ganes d’aquesta trobada per rememorar moments viscuts a Esplac, amb persones implicades de totes les generacions.

A banda d’aquestes activitats concretes, també comptarem amb moltes altres activitats i formacions. S’ha creat un logotip, imatge i cartell específic on s’inclouen totes les activitats de l’aniversari.

Com us heu gestionat l'entitat durant el període de pandèmia, sobretot de confinament els primers mesos?

Doncs vam mantenir tota l'activitat d'Esplac, per tal de donar suport, eines i recursos als esplais, que van seguir actius a través de la pantalla. Vam fer guies de com fer esplai a través de les xarxes, vam organitzar debats i formació virtual...

Vam adaptar-nos al màxim per poder seguir educant i transformant amb les condicions d'aquell moment. I aquest esforç per no perdre el ritme s'ha vist representat amb aquest estiu: 83 esplais d'Esplac han fet campaments, colònies o rutes i s'han fet més de 190 activitats. Més que en anys anteriors sense pandèmia.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari