Estiu compromès, sense marxar lluny
Comparteix
Us proposem una serie d'activitats compromeses per als i les joves que no hagin pogut participar en un camp de solidaritat o fer un voluntariat, però vulguin dedicar un temps del seu estiu a alguna activitat solidària.
L'estiu es pot aprofitar de moltes maneres. Si t'hagués agradat fer un voluntariat internacional o participar en un camp de solidaritat però no t'ho has pogut muntar, no pateixis, pots fer moltes altres activitats relacionades amb la solidaritat i la transformació social pràcticament sense sortir de casa.
Cinema amb consciència social
Alguns cicles de cinema a la fresca, a més d'oferir una activitat cultural ideal per a l'estiu, barregen el cinema amb la consciència social, com ara, el Cicle de Cinema a la fresca sobre Mobilitzacions Civils i "Cinexclusió, cinema de realitats".
Organitzat pel Consell de la Joventut de Barcelona (CJB), el Cicle de Cinema a la fresca sobre Mobilitzacions Civils ofereix tots els dijous de juliol un documental proposat per una entitat diferent cada cop. La lluita antifeixista, l'economia solidària o la lluita pels drets dels homosexuals són alguns dels temes que s'hi estan tractant.
El cicle acabarà el dijous 25 de juliol amb la projecció de "Stonewall uprising", que explica la resistència oferta pels clients del bar gai Stonewall Inn de Nova York l'any 1969 davant la irrupció policial i que va suposar el punt de partida en la lluita dels homosexuals perquè la societat i les lleis reconeguessin els seus drets. Amb aquest documental triat per l'Associació Universitària Sin Vergüenza es donarà per finalitzada la quarta edició d'aquest cicle.
Centrar-se en una cultura o un país i endinsar-s'hi a través del seu cinema. Aquest és l'objectiu de cada sessió del cicle de cinema Cinexclusió, cinema de realitats, organitzat per SOS Racisme Catalunya. Aquesta entitat fomenta així el debat i l'intercanvi d'opinions entre els/les assistents al cinefòrum, juntament amb entitats o persones relacionades amb el tema que es tracti en cada sessió.
Aquest cicle ha començat al juliol i continuarà durant setembre i octubre. Dimecres, 24 de juliol, s'hi projectaran dos curtmetratges: "El pes de la palla", de Marc Capdevila i Francesc Torrent, i "Me llamo Peng", de Jahel Guerra Roa i Victoria Molina de Carranza. La sessió comptarà amb la participació dels directors i productors i d'un dels protagonistes.
Inspira't i participa a concursos solidaris
Hi ha diversos certamens que busquen sensibilitzar sobre diferents temes convocats per al sembre-octubre. Quin millor moment que l'estiu per trobar temps per imaginar i crear un conte, un vídeo, una fotografia?
La Plataforma unitària contra les violències de gènere, per exemple, et convida a qüestionar els rols de dones i homes interposats per la societat. Ho fa a través del Concurs per l'eradicació de la violència masclista, que ofereix l'oportunitat de produir continguts que fomentin la igualtat de drets d'homes i de dones i que tinguin en compte la diferència i la diversitat de les dones d'una manera digna. S'hi pot participar amb treballs en tres formats diferents: literari, lliure i musical. Cal fer arribar les obres abans del 5 de novembre.
Aquesta mateixa entitat, juntament amb altres, organitza també un altre concurs: Fem Films, Fem Pau. És un certamen de curtmetratges adreçat exclusivament a dones per tal que mostrin la seva visió sobre la realitat que viuen les dones en conflictes armats i les seves pràctiques de cultura de pau. Hi poden participar curtmetratges d'entre 30 segons i 3 minuts amb guió i direcció a càrrec de dones. Les obres es lliuraran a través de la plataforma de vídeos Youtube, fins al 15 d'octubre.
Canalsolidario.org t'anima a fotografiar la teva experiència de voluntariat de l'estiu i participar al premi El meu viatge a la solidaritat. El certamen recollirà fotografies fins al 15 de setembre i repartirà tres premis entre les 15 imatges finalistes (una càmera fotogràfica Reflex digital per al primer premiat i un marc digital per a fotos per al segon i tercer). La selecció de les finalistes es farà de dues maneres: D'una banda, les cinc fotografies que rebin més "M'agrada" a la xarxa social Facebook del 15 al 30 de setembre entraran a la final directament; i, d'altra bada, el jurat triarà 10 imatges més.
Ciberactua!
A través d'Internet podem informar-nos sobre diferents situacions d'emergència, d'injustícies socials, etc. que succeeixen al món. També podem fer un pas més i utilitzar la xarxa com plataforma de denúncia. Organitzacions com Amnistia Internacional o plataformes com Avaaz.org necessiten del teu suport per seguir denunciant vulneracions de drets humans o atacs al medi ambient i lluitant contra les injustícies i les desigualtats.
També hi ha causes concretes a les quals pots donar suport, com ara, la Campanya Internacional per a l'Abolició de les Armes Nuclears o a la iniciativa No més excuses de la Campanya Roba Neta.
Si vols donar suport a la primera, pots signar una petició que s'enviarà al teu govern tot demanant-lo que comenci negociacions per a un tractat de prohibició d'armes nuclears.
La campanya "No més excuses", per la seva banda, et convida a adreçar-te a les grans empreses de moda tot exigint un salari digne per als treballadors i treballadores tèxtils dels països empobrits on produeixen.
Afegeix un nou comentari