Èxit de la campanya d'ACIM 'De gran vull ser monitora' en favor del bon tracte en el lleure i l'esport

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Vanesa Vilaseca
Campanya d'ACIM 'De gran vull ser monitora' Font: ACIM
Campanya d'ACIM 'De gran vull ser monitora' Font: ACIM

Èxit de la campanya d'ACIM 'De gran vull ser monitora' en favor del bon tracte en el lleure i l'esport

Autor/a: 
Vanesa Vilaseca
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

A través d'un vídeo elaborat per l'entitat i en col·laboració amb l'Ajuntament de Barcelona volen reforçar els coneixements de monitors/es, entrenadors/es, educadors/es sobre aquest tema.

Infants i adolescents, com a éssers humans en ple desenvolupament físic i mental, necessiten interaccions amb mares, pares, professorat, monitors i monitores en ambients afectuosos i respectuosos per establir vincles de confiança que impactin positivament en el seu desenvolupament personal.

Les psicòlogues Nacha Silva, Sílvia Serra i Mònica Torres han promogut aquesta iniciativa per fer valdre el paper fonamental que tenen els i les professionals del lleure, l'esport o educadors/es que no pertanyen a l'àmbit escolar, en el creixement saludable d'infants i joves en tots els àmbits de les seves vides: físic, mental, emocional i social.

La Nacha Silva, psicòloga especialista en infantojuvenil de l'ACIM, afirma que "totes les entitats que treballen amb persones menors han de generar entorns protectors i lliures de qualsevol mena de maltractament".

La Nacha, la Sílvia i la Mònica ens expliquen que "qui no recorda a la seva infància a aquella persona adulta fora de l'àmbit familiar com un entrenador de bàsquet, una monitora d'esplai o un professor o professora que ens feia sentir bé i que veia alguna cosa especial en nosaltres?" i remarquen que "persones que han passat poc temps en les nostres vides, però han tingut un impacte molt positiu en el nostre creixement, ja que sempre ens donaven ànims en els moments difícils o ens ajudaven a afrontar els reptes que se'ns presentaven".

Per aquest motiu, una de les accions de la campanya 'De gran vull ser monitora' de l'Associació Catalana per la Infància Maltractada ha estat la creació d'aquest vídeo amb informació clau sobre la importància del bon tracte en l'àmbit del lleure i l'esport amb infants i joves.

Monitors/es, entrenadors/es, autoritats dels centres i delegats de protecció han vist el vídeo com a eina preventiva de situacions de violència i protecció de la infància i han posat en pràctica les recomanacions en les seves trobades amb infants i joves. També han compartit a xarxes socials fotos, dibuixos o treballs manuals que simbolitzen els drets dels infants i adolescents i el rebuig de la violència fent servir els hashtags #stopviolènciainfantil #entitatcompromesaambelsdretsdelsinfants #bontracte #acim.

Les recomanacions per transmetre a professionals per facilitar un bon tracte a infants i joves són:

  • Que cuidin la seva salut física, mental i emocional és més fàcil ser positiu i afectuós amb la gent que l'envolta.
  • Conèixer les necessitats emocionals per les quals van passant, perquè a més de ser persones referents en lleure educatiu també ho són a l'hora de transmetre emocions.
  • Validar les emocions d'infants i joves.

D'altra banda, ACIM està donant suport a les entitats en la implementació de la Llei orgànica de protecció integral a la infància i l'adolescència enfront de la violència amb motiu de la seva entrada en vigor el passat mes de juny. La llei té per objectiu garantir els drets fonamentals d'infants i joves en tots els àmbits de les seves vides, i, per tant, com entitats esportives, educatives o d'oci estan obligades a la seva implementació per a garantir entorns segurs als menors.

Per la Nacha, "és un repte complir amb tot imperatius que contempla la recentment aprovava llei de protecció al menor, tenir coneixements sobre el bon tracte i desenvolupament emocional de menors és indispensable".

La iniciativa ha tingut molt bona acollida i moltes entitats s'han anat sumant a la iniciativa amb entitats que de seguida han agraït tant el reconeixement d'aquestes persones professionals, com els coneixements que els han fet arribar amb relació a la temàtica. Associacions, federacions de patinatge artístic, joquei, natació, bàsquet, esplais, museus, dansa, circ, teatre i des d'acadèmies d'idiomes han tingut una resposta molt positiva.

No obstant això, queda molta feina per sensibilitzar sobre l'impacte d'aquestes persones professionals en infants i joves i fer un canvi de paradigma on els models tradicionals d'acompanyament, més rígids, quedin a un costat per implementar-se el bon tracte com a eina per a establir vincles de confiança a través de l'acompanyament emocional, i models de respecte.

Afegeix un comentari nou