Fer voluntariat a l’esplai, una experiència que marca la diferència

Suport Tercer Sector
Autor/a: 
María Eugenia Ifer
Els esplais poden ajudar els infants amb el desenvolupament.  Font: Esplai Nus.
Fer voluntariat és una vivència enriquidora. Font: Centre d'Esplai el Nus.
Fer voluntariat és una vivència enriquidora.  Font: Esplai Nus.
Els esplais poden ajudar els infants amb el desenvolupament. Font: Centre d'Esplai el Nus.

Fer voluntariat a l’esplai, una experiència que marca la diferència

Autor/a: 
María Eugenia Ifer
Suport Tercer Sector

Resum: 

Participar en els esplais és una manera de contribuir al desenvolupament dels infants i joves. Fer voluntariat fomenta els valors de solidaritat i respecte.

Un dels tipus de voluntariat que existeix és el voluntariat al món de l’esplai. La figura de la persona voluntària contribueix que els infants i joves puguin gaudir d’una experiència enriquidora i inoblidable. Els i les voluntàries ajuden les persones educadores i monitores a desenvolupar les activitats, dinàmiques, colònies i casals, entre d’altres.

Existeixen diferents classes de voluntariats que es poden realitzar, com ser ajudant de monitor/a de lleure o ajudant d’educador/a ambiental. “Des de petit he volgut ser monitor, ja que sempre he anat a l'esplai. En acabar, ser voluntari de premonitor era una manera de continuar vinculat al món de l’esplai”, explica Oriol Caldes de disset anys i voluntari de premonitor del Centre d'Esplai el Nus, federat a la Federació Catalana de l’Esplai.

Fer voluntariat a l’esplai pot ser una experiència enriquidora per a les persones voluntàries, ja que ofereix una gran oportunitat per contribuir positivament al desenvolupament dels infants i joves de la comunitat. Pau Perez Alferez de vint-i-dos anys i voluntari de les activitats extraescolars del Centre d'Esplai el Nus expressa, “El més gratificant del voluntariat és sentir que el que faig marca una diferència en la vida dels infants i joves. Crec que el voluntariat permet viure experiències que no tens amb feines normatives”.

Així mateix, a través d'aquesta experiència, es poden adquirir i desenvolupar habilitats diverses, com la gestió de grups, la comunicació i la resolució de conflictes. “M'encanta ajudar el monitor/a en tot el que puc i calgui, cada dia aprenc coses diferents dels nens. He après tant de mi mateix com dels nens. Ara tinc molta més paciència i sé gestionar millor les frustracions quan les coses no surten com espero”, comparteix Oriol Caldes.

Finament, cal destacar que fer voluntariat amb infants i joves fomenta valors com la solidaritat i el respecte, el voluntariat proporciona una formació contínua en àmbits com la pedagogia i les tècniques de dinamització. Perez i Caldes sentencien, “recomanaria molt fer voluntariat als esplais, aprens i t’ho passes molt bé”.

Afegeix un comentari nou