Àmbit de la notícia
Comunitari

Festes de la primavera, moment per participar i fer comunitat

Entitat redactora
Ravalnet
  • 'Carroussel' de les Festes de Primavera de Palafrugell
    'Carroussel' de les Festes de Primavera de Palafrugell
  • El Tarlà, emblema de les Festes de Primavera de la Rambla i Argenteria
    El Tarlà, emblema de les Festes de Primavera de la Rambla i Argenteria
  • Celebrant la primavera a Martorell amb una cercavila
    Celebrant la primavera a Martorell amb una cercavilal
  • Trabucaires i el drac celebrant l'Any Nou xinès
    Trabucaires i el drac celebrant l'Any Nou xinès
  • Holi, una festa plena de colors
    Holi, una festa plena de colors

A molts indrets de Catalunya acostumen a celebrar-se cada any aquestes festes per donar la benvinguda al bon temps, una tradició que es comparteix també amb molts altres països.

L'estació primaveral comença amb l'equinocci de primavera, que varia entre el 20 i el 21 de març a l'hemisferi nord, i entre el 22 i el 23 de setembre a l'hemisferi sud. Finalitza amb el solstici d'estiu, al voltant del 21 de juny a l'hemisferi nord i el 21 de desembre a l'hemisferi sud.

En aquest període de temps, moltes poblacions i barris donen la benvinguda a la primavera, a unes temperatures més agradables que permeten sortir al carrer, a l'allargament dels dies i l'escurçament de les nits, amb unes celebracions tradicionals que es converteix en una prèvia a la festa major.

Veiem alguns exemples d'aquestes festivitats a Catalunya, que normalment són impulsades i organitzades pels ajuntaments comptant amb la participació del teixit associatiu.

Festes de la primavera de tradició catalana

Les Festes de Primavera de Palafrugell van néixer l'any 1963 després de la prohibició del Carnestoltes, quan aquest es va canviar de data i de nom. Enguany es celebren entre els dies 11 i 21 de maig, comptant amb la participació d'entitats com ara l'Associació de Carrossaires, La Xarxa, l'Aula d'Art o colles com La Tustarrada o Cheerleaders 2.0.

El 'Carroussel' és la seva activitat més important. Des de l'any 1998, els i les participants disposen d'un local al polígon industrial amb capacitat perquè nou colles puguin preparar la carrossa.

A Girona també ens trobem amb les Festes de Primavera de la Rambla i Argenteria, que se celebren al voltant de la diada de Sant Jordi. L'acte més tradicional és la penjada del Tarlà, un ninot que va fent giravoltes durant tots els dies que dura la festa.

Les Festes de la Primavera de l'Hospitalet de Llobregat van començar a celebrar-se l'any 1980 i enguany s'han fet entre els dies 19 i 23 d'abril, prenent els carrers de la ciutat amb la realització de moltes activitats socioculturals. Aquest esdeveniment és pròpiament la Festa Major de la ciutat i el tret de sortida de les festes majors dels barris. Hi són representats la majoria de col·lectius de la ciutat.

La Fira de Primavera de Martorell es celebra a finals d'abril. Manté una part de l’essència comercial i artesana dels seus origens, però la vessant cultural i tradicional ha guanyat molt de pes amb els anys. Aquesta fira dona continuïtat als actes festius de la diada de Sant Jordi. Hi participen nombroses entitats entre les quals trobem la Secció Sardanista de Martorell, Martorell Paddle Club, Amics del Ferrocarril, Joventuts Musicals de Martorell o Amics de Sant Antoni Abad.

Molts barris també tenen la seva pròpia festa de la primavera, com és el cas del de Rocafonda, a Mataró, o els de la Barceloneta i La Sagrera, a Barcelona.

La festa de la primavera en altres cultures

L'Any Nou xinès és anomenat moltes vegades "la Festa de la Primavera". És la festa tradicional més important del calendari xinès i se celebra també en altres països de l'Àsia oriental. Aquesta festivitat dura 15 dies; aquest any es va inicair el 17 de febrer.

A Barcelona, per exemple, aquesta festa primaveral està organitzada per entitats i federacions xineses de Catalunya, conjuntament amb entitats i associacions catalanes, i amb la col·laboració d'unes dues-centes persones que fan de voluntàries. La Casa Àsia està molt present en l'organització de l'Any Nou xinès a la ciutat, que té com a acte central una gran desfilada.

El Holi o Festa dels Colors és celebrada per hindús, sikhs i altres a l'Índia, el Nepal, Sri Lanka i en països que compten amb una important població índia. És una antiga festa religiosa hindú que marca l'inici de la primavera i que darrerament s'ha popularitzat molt en altres països. Només hem de veure que la 'festa holi' s'ha convertit en una de les activitats estrelles a les festes majors, amb l'activitat consistent a llençar a l'aire pols de colors que simbolitzen els de la primavera.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari