La Fundació Comtal fa una crida de voluntariat per millorar l’atenció a infants i joves vulnerables
Comparteix
L’objectiu de l'entitat és revertir la situació de desigualtats i necessiten ampliar l’equip de voluntàries amb cinquanta persones més.
A causa de la pandèmia, la situació i les condicions de vida de les famílies i col·lectius en risc de vulnerabilitat han empitjorat, ja que han augmentat les famílies en risc de viure al carrer i, per tant, sense les necessitats bàsiques cobertes.
Tot plegat provoca que infants, adolescents i joves no tinguin accés al lleure educatiu fora de l’horari escolar, no disposin de les eines essencials per estudiar i visquin complicacions de salut. Una situació que es tradueix en drets vulnerats en l’àmbit de l’educació, la salut i benestar, així com la protecció i l’habitatge, alerta la Fundació Comtal.
Per aquest motiu, des de l'entitat es fa una crida per incorporar cinquanta voluntàries a l’equip en aquest inici de l’any. Cal revertir un seguit de situacions de risc, com les feines precàries de pares i mares de família i joves, l’augment dels casos de trastorns mentals arran de la incertesa pel futur o la por a contagiar-se de Covid, la precarietat econòmica de les famílies i la pèrdua de la feina, per evitar la vulneració dels drets dels joves i infants.
Ampliar l’equip de voluntariat és clau per créixer
L’objectiu principal és transformar les situacions de desigualtat i encarar les necessitats sorgides de l’emergència social, expliquen des de la fundació, i destaquen que les tasques principals que realitza l’equip de voluntariat són d’atenció, acompanyament i orientació a infants, joves i famílies. Actualment, l'entitat compta amb quaranta-quatre voluntàries.
“La implicació i participació del voluntariat per a nosaltres és essencial”, afirmen des de la Fundació Comtal. És un fet que els permet desenvolupar els seus projectes amb més qualitat i garantir que els joves i infants en situació de risc visquin un millor desenvolupament i més benestar. “El voluntariat és clau perquè ens aporta noves perspectives i idees a tenir en compte”, exposen.
Reinventar-se a causa de la pandèmia
Arran de la pandèmia, la Fundació Comtal ha hagut de realitzar un procés d'adaptació per seguir donant resposta a les necessitats de les persones que atenen, a través de diferents projectes i solucions que han desplegat de manera telemàtica.
Alguns exemples de les accions que han dut a terme són: dotar de dispositius electrònics a noranta-sis famílies i joves sense recursos; entregar cent kits de material escolar a infants i joves; donar vuitanta-set targetes moneder a seixanta famílies per cobrir despeses d’alimentació i higiene i facilitar materials de protecció per als infants i joves del casal d’estiu Tria.
A més, han obert quatre serveis d’acompanyament i orientació en línia, amb l’objectiu de resoldre dubtes tecnològics, escolars, jurídics i laborals, també per acompanyar a les famílies en el seu dia a dia. També han dotat d’aliments frescos i envasats als joves de les seves llars de promoció de l’autonomia.
Crida a les administracions
Tot un seguit d’accions i projectes que cal continuar incentivant, per tal d'incrementar les oportunitats laborals i millorar la salut mental de les persones que més ho necessiten, i per donar resposta a les necessitats educatives, afectives i de lleure als infants i adolescents.
Des de la fundació, a més, demanen a les administracions que es treballi de manera urgent per protegir els drets essencials dels nens i nenes, per tal que tots tinguin les mateixes oportunitats i ningú es quedi enrere.
Algunes de les accions que reclama la Fundació Comtal són: un servei sanitari públic i de qualitat on es pugui tractar la salut mental, un augment de les ajudes econòmiques per tal que infants en situació de vulnerabilitat no deixin de participar en activitats de lleure i extraescolars, prioritzar les necessitats derivades de l’emergència social i garantir a totes les persones l’accés a l’educació.
Afegeix un nou comentari