La Generalitat de Catalunya presenta la radiografia de l'associacionisme i voluntariat

Colectic - Comunitari
L''Informe d'associacionisme i voluntariat a Catalunya' s'ha donat a conèixer el 13 de setembre, en un acte celebrat a Barcelona Font: Colectic
L''Informe d'associacionisme i voluntariat a Catalunya' s'ha donat a conèixer el 13 de setembre, en un acte celebrat a Barcelona Font: Colectic

La Generalitat de Catalunya presenta la radiografia de l'associacionisme i voluntariat

Colectic - Comunitari

Resum: 

A Catalunya hi ha 24.000 entitats i 510.000 persones voluntàries. Són dades de l''Informe de l'associacionisme i el voluntariat a Catalunya' que s'ha presentat el 13 de setembre, a Barcelona.

El director general d'Acció Cívica i Comunitària de la Generalitat de Catalunya, Bernat Valls, ha estat l'encarregat de fer la benvinguda a l'acte de presentació de l'informe, que ha tingut lloc el dijous 13 de setembre a la seu del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, a Barcelona. L'acte ha despertat molt d'interès en el sector, que s'ha reflectit en una sala plena de gom a gom.

Bernat Valls ha destacat la importància de l'estudi, tot afirmant que des del 2001 no s'havia realitzat una radiografia en profunditat del sector associatiu i del voluntariat. També ha explicat que pròximament es faran presentacions territorials de l'estudi.

L''Informe de l'associacionisme i el voluntariat a Catalunya' ha estat elaborat per l'Observatori del Tercer Sector. Així, el president de l'entitat, Joaquim Sabater, i l'autora del treball, Montse Fernández, han estat els encarregats de presentar les dades més destacables.

La fotografia general de l'associacionisme català mostra 24.000 entitats actives (el 68% de les quals es troben en l'àmbit metropolità de Barcelona), amb 1.550.000 persones associades i 510.000 persones voluntàries. El 28% de les entitats centren la seva actuació en l'acció social, el 25% en la cultura i el 20% en l'esport.

A Catalunya predominen les entitats de petita dimensió: el 50% tenen entre 3 i 30 persones actives (entre treballadors, associades i voluntàries), el 38% de les entitats compten amb un màxim de 10 persones voluntàries i el 42% no superen els 15.000 € anuals de volum econòmic. Quant al finançament de les entitats, predominen les fonts pròpies i les públiques.

La participació de dones i homes en els òrgans de govern varia segons la forma jurídica de les organitzacions

Les entitats compten amb una base social conformada tant per homes com per dones. Entre les persones voluntàries hi ha una majoria de dones (60%) i també entre les treballadores (62%).

En els òrgans de govern la presència de les dones varia depenent de la forma jurídica de les organitzacions. Així, en els consells rectors (cooperatives sense afany de lucre) i les juntes directives (associacions) la participació d'homes i dones és molt semblant: en els primers el 54% són dones i el 46% homes i en les segones el 51% dones i el 49% homes. En canvi, en els patronats de les fundacions només el 39% són dones.

El 73% de les persones voluntàries participen en més d'una entitat al llarg de la seva vida

Segons l'informe, el 51% de les organitzacions compten amb programes de voluntariat. Hi ha una gran diversitat de tipus de voluntariat, però els que predominen són les de serveis socials, oci i lleure, i serveis sanitaris.

El 60% de les persones voluntàries són dones i el 49% tenen estudis superiors. El temps dedicat a l'activitat voluntària en general no supera les cinc hores a la setmana.

El 73% de les persones voluntàries participen en més d'una entitat al llarg de la seva vida. L'estudi vincula aquest fet amb la fidelització envers els valors i rol de les entitats del tercer sector en la societat.

Els reptes del sector

Aquesta anàlisi en profunditat de l'associacionisme i el voluntariat ha permès detectar i definir els reptes que encara el sector en l'actualitat. Els han resumit en set punts:

  • Adaptar en clau territorial la intervenció amb les entitats.
  • Impulsar el coneixement de la Llei 25/2015 entre les entitats, sobretot entre les més petites.
  • Visualitzar el rol del voluntariat i la seva importància, tant dins de les entitats com cap a la ciutadania.
  • Afavorir que les entitats reflexionin i clarifiquin els rols dels diferents perfils de persones que les integren.
  • Apostar per la corresponsabilitat entre les persones voluntàries i entitats per enfortir el vincle i actuar amb més qualitat i compromís.
  • Impulsar la formació del voluntariat.
  • Impulsar el relleu generacional de les entitats i la seva adaptació als nous perfils de voluntariat.

Comentaris

Benvolguts, el color dels enllaços no facilita la lectura i identificar-los. I en alguns casos no es facilita els enllaços a l'informació completa, en aquest cas a l'estudi p.e. És per què encara no és públic? És una llàstima difondre la notícia sense que aparegui l'enllaç a l'estudi complet i sigui prou visible.

Atentament,

Bon dia:

Ja han publicat l'informe. El podeu consultar aquí: http://premsa.gencat.cat/pres_fsvp/docs/2018/10/03/11/36/29c9dfae-7903-42f2-b481-d597d3b2b69d.pdf

Benvolgut/da:

A la presentació de l'informe van anunciar que pròximament l'estudi estaria disponible a la plana web de Voluntariat.cat. Encara no l'han fet públic, per tant no el podem enllaçar.

Gràcies pels teus comentaris i suggeriments.

Salutacions,

Afegeix un comentari nou