Jesús Domínguez: "Tots els nostres projectes estan vinculats a una o diverses entitats"

Suport Tercer Sector
Autor/a: 
Eugenia Ifer
Jesús Domínguez Villagrán Font: María Lorenzo
Jesús Domínguez Villagrán propietari d'un bar musical que s'ha convertit en l'espai on es desenvolupen la majoria de les activitats solidàries. Font: María Lorenzo.
Acció solidària amb Fundació Aspanide Font: 12 Mesos Xarxa d'Oci Solidari
Col·laboren amb la Fundació Aspanide organitzant un karaoke per a persones amb discapacitat intel·lectual. Font: 12 Mesos Xarxa d'Oci Solidari.

Jesús Domínguez: "Tots els nostres projectes estan vinculats a una o diverses entitats"

Autor/a: 
Eugenia Ifer
Suport Tercer Sector

Resum: 

Una associació, amb 17 persones voluntàries, ha aconseguit col·laborar amb més de 100 agrupacions al llarg del 2021. La seva àrea d'actuació se centra principalment en Santa Coloma de Gramenet.

L'entitat 12 Mesos Xarxa d'Oci Solidari va néixer l'any 2021 amb l'objectiu de donar suport al teixit associatiu de Santa Coloma de Gramenet.

Jesús Domínguez Villagán és el president i fundador de l'associació i el propietari del bar musical Yesterday, que cedeix l'espai en cada concert solidari per a les organitzacions. A més, també dona tot el que es recapta en les consumicions.

Com va néixer aquest projecte?

Jo soc el propietari d'un bar musical, on cada mes organitzàvem un concert solidari per a una entitat de Santa Coloma. L'entrada era gratuïta, i tot el que es recaptava en consumicions es lliurava a l'organització que corresponia aquell mes. Les entitats eren molt diverses, des de LGTBIQ+, educatives, animalistes... Malauradament, es va paralitzar arran de la covid-19, cosa que va ser complicada per mi tant en l'àmbit professional i personal, ja que, a més de tenir el meu negoci tancat, no podia continuar ajudant a aquestes organitzacions.

Tot i això, una vegada es van començar a relaxar les mesures, vaig decidir reprendre el projecte amb els meus millors amics. Encara que no es podien fer concerts, volíem ajudar, i per aquesta raó, vam muntar l'associació. El que abans era un concert solidari al mes, es va convertir en més de 50 accions amb 20.000 € recaptats el passat 2021.

Amb quantes entitats col·laboreu?

Tots els nostres projectes sempre estan vinculats a una o diverses organitzacions. No fem projectes independents. Cada any com a mínim col·laborem amb 12 entitats que són per a les quals organitzem un concert al mes, com el Casal dels Infants de Santa Coloma, l'Associació Veu Animal, la Fundació Espai Banús o l'associació Entenem Santa Coloma LGTBI.

També col·laborem amb moltes altres organitzacions com la Fundació Germina, amb la qual realitzem un tastet d'oficis: portem l'alumnat a comerços on els ensenyen una professió. Un altre projecte el desenvolupem amb la Fundació Aspanide, amb la qual organitzem un karaoke específic per a persones amb discapacitat intel·lectual. A més, en totes les dates destacades com Sant Jordi, Carnestoltes o festes del barri, donem suport a diferents associacions i fundacions.

Com va afectar la COVID-19 a les organitzacions?

La pandèmia va deixar a les entitats sense espais físics per recaptar fons i desenvolupar les seves activitats. Les organitzacions més grans tenen altres mètodes per finançar-se, però algunes entitats petites comptaven amb la recaptació del concert solidari que organitzàvem nosaltres. Per aclarir-ho millor amb un exemple: per a les entitats animalistes, la seva major font d'ingressos són les fires. Els primers mesos de pandèmia, tot això estava prohibit.

Des de la nostra associació vam intentar ajudar-los. Tenint en compte que el bar musical havia d'estar tancat, vam aprofitar l'espai i el vam habilitar perquè poguessin tenir el seu lloc de venda i, d'aquesta manera, poguessin continuar recaptant diners.

Jesús Domínguez: "La pandèmia va deixar a les entitats sense espais físics per recaptar fons".

Què és l'associacionisme de barri i quina és la seva funció?

La idea és que entre totes les associacions puguem fer-nos més fortes. Aquí, a Santa Coloma de Gramenet, hi ha una important xarxa d'entitats sense ànim de lucre que sempre estan disposades a ajudar. Si no haguéssim estat unides durant la pandèmia, ho hauríem passat moltíssim pitjor.

També cal destacar el comerç local, ja que ens ajuden en tot el que poden. El bar musical posa l'espai i dona el que es recapta en cada acció, la copisteria del barri ens facilita la cartelleria, un restaurant pròxim ajuda amb el pagament dels músics... I així ens ajudem i aconseguim que els projectes tirin endavant.

Quin és el projecte del qual més orgullós et sents?

El projecte del qual més orgullós em sento és '12 Mesos' es basa a organitzar un concert solidari cada mes per a diferents entitats. Vam descobrir que tenia una gran acollida entre els veïns i veïnes. És el programa amb el qual recaptem més diners.

Jesús Domínguez: "En aquests anys hem ajudat a un gran nombre d'entitats i sempre hem sentit el suport del barri".

'12 Mesos' és la proposta més complicada i laboriosa en la qual estem treballant actualment. També és la nostra proposta més antiga. Va néixer l'any 2018, quan encara no érem una associació. En aquests anys hem ajudat a un gran nombre d'entitats i sempre hem sentit el suport del barri.

Quin és el pròxim concert que esteu preparant?

Cada any al març intentem ajudar a una entitat feminista que faci feina per a les dones. Per això, el pròxim 25 de març, organitzem juntament amb l'Associació Àrtemis un concert solidari. En aquest concert participaran les Konkordia i Mòdul 3. L'entrada serà gratuïta i tota la recaptació que es generi a partir de les consumicions anirà destinada a què puguin continuar donant suport a projectes per a dones a Santa Coloma de Gramenet.

Com t'imagines el futur de l'associació?

Ens agradaria continuar fent esdeveniments benèfics per a entitats. Volem continuar ajudant. Crec que el camí és aconseguir millorar, augmentar el nombre d'esdeveniments i la qualitat.

Ara mateix tenim un sostre molt clar: l'espai del qual disposem té un aforament de 60 persones, la qual cosa limita la recaptació que podem aconseguir per a les entitats. Necessitaríem que les institucions públiques ens ajudessin en aquest sentit. No busquem subvencions, però sí que ens puguin facilitar espais per optar a projectes més amplis, amb els quals puguem atreure a més persones i millorar resultats. També ens agradaria ampliar la nostra àrea d'actuació a tota l'àrea del Besòs.

Afegeix un comentari nou