Joan Jornet: “Visibilitzar la tasca que fem a l’escoltisme és essencial”

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Judit Meix
 Font: Acció Escolta de Catalunya
Joan Jornet, cap d’Àmbit de Pedagògic d'Acció Escolta de Catalunya. Font: Acció Escolta de Catalunya
 Font: acció escolta de catalunya
Acció Escolta de Catalunya ha estat guardonada amb el 35è Premi Jaume Ciurana. Font: Acció Escolta de Catalunya
 Font: Acció Escolta de Catalunya
‘Adolescència en Transformació’ éss un projecte ideat per a apropar diverses qüestions relacionades amb la igualtat de gènere a adolescents infants i joves. Font: Acció Escolta de Catalunya

Joan Jornet: “Visibilitzar la tasca que fem a l’escoltisme és essencial”

Autor/a: 
Judit Meix
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

El 35è Premi Jaume Ciurana ha reconegut la tasca d’Acció Escolta de Catalunya amb el primer lloc en la categoria a favor de les persones.

El projecte ‘Adolescència en Transformació', d’Acció Escolta de Catalunya, ha estat guardonat amb el 35è Premi Jaume Ciurana en la categoria en favor de les persones. En parlem amb el cap d’Àmbit de Pedagògic de l’entitat premiada, Joan Jornet, què ens explica en què consisteix la iniciativa i què ha suposat per a Acció Escolta rebre aquest reconeixement.

El certamen Jaume Ciurana distingeix grups formats per infants i joves que hagin realitzat alguna acció cívica destacada, de forma voluntària i gratuïta. Aquests han d’estar integrats en organitzacions sense afany de lucre. Els premis que s’atorguen són en dues categories: a favor de les persones i a la millora de l’entorn natural.

En què consisteix el projecte ‘Adolescència en Transformació’?

És un projecte ideat per a apropar diverses qüestions relacionades amb la igualtat de gènere tant a adolescents infants i joves de l’entitat, com també a les persones voluntàries que en formem part. A nivell d’Associació, a Acció Escolta durant alguns anys havíem tingut una Comissió de Gènere, però ens estava costant tenir equip estable. ‘Adolescència en Transformació’ ens ha permès estabilitzar-lo i començar a traçar les diferents línies de treball.

Ens pots posar algun exemple d’acció que hàgiu dut a terme en el desenvolupament del projecte?

Ens hem centrat sobretot en temes formatius, tant per a les persones voluntàries de l’associació, com vindrien a ser els equips de caps, com per a la branca de Pioners i Pioneres, que tenen entre majoritàriament entre 14 i 17 anys.

L’objectiu d’aquestes formacions era el de familiaritzar-nos en temes de desigualtats de gènere, disposar de recursos pedagògics per als agrupaments, així com fer algunes dinàmiques i formacions per fer conscienciació de gènere. També hem volgut treballar quins són els diferents rols de poder que poden tenir els homes en certs espais i totes aquelles desigualtats que pateixen les dones encara actualment.

"Per a nosaltres és primordial protegir la infància i l’adolescència".

D’on va sorgir la motivació i la idea de dur a terme ‘Adolescència en Transformació’?

Va ser una iniciativa que va sortir principalment de la Junta d’Acció Escolta. Més concretament, del cap d’Àmbit de Pedagògic, que en aquest cas soc jo, tot reflexionant sobre quina era la situació de la Comissió de Gènere de l’entitat. Vam traslladar la idea als Espais de Branca, que són trobades de tots els equips de caps de l’entitat d’una branca concreta. Aquests van estar d’acord que era un tema es volia començar a treballar. Finalment, ho vam fer extensiu als adolescents i joves, que també van veure amb molt bons ulls el projecte.

Quina valoració feu del projecte i de l’assoliment d’objectius?

En fem una valoració bastant positiva. Un dels objectius que ens vam marcar era que les persones voluntàries dels equips poguessin rebre les formacions necessàries per dur a terme la iniciativa, i així ho hem fet. Valorem que hem incrementat el coneixement i la capacitació pel que fa a la sensibilització en igualtat i diversitat de gènere, així com la participació juvenil.

Un altre dels objectius que ens vam marcar era la facilitació de la prevenció d’abusos sexuals infantils i l’elaboració d’un protocol per a equips de caps. Aquest eix el seguim treballant de la mà de la Fundació Vicki Bernadet

Quin valor té involucrar adolescents en l’organització del projecte?

Per a nosaltres no és tant un repte, però sí que és important destacar-ho. Una de les metodologies característiques de l’escoltisme és l’aprenentatge per l’acció. Creiem que, d’aquesta manera, adolescents i joves poden implicar-se d’una manera més positiva, més agradable i amb més sentit en els projectes. Quan els fem responsables d’una activitat o una dinàmica, n’aprenen molt més.

El projecte tindrà alguna continuïtat?

La idea seria seguir amb el que seria el programa de formació d’abusos sexuals infantils. És a dir, de manera transversal, seguirem treballant els objectius del projecte. Seguirem fent pedagogia i conscienciació de les desigualtats de gènere, enfocant-nos molt en el tema d’abusos sexuals infantils. Per a nosaltres és primordial protegir la infància i l’adolescència.

"A l’escoltisme hi participen persones joves de manera totalment voluntària".

Hi ha altres projectes similars a destacar a l’entitat?

Tenim projectes similars, de temàtiques totalment diferents, on ja hem vist que la implicació d’adolescents i jove funciona i té sentit. Aquesta Setmana Santa, si tot va bé i la pandèmia ho permet, la branca de Pioners i Pioneres desenvoluparan un campament de rol a nivell d’entitat.

Això vol dir que aproximadament uns 200 adolescents i uns 60 caps marxaran 5 dies per dur a terme el projecte. És una experiència que Acció Escolta ja vam fer 5 anys enrere, i la valoració va ser molt positiva. Crees sentiment de pertinença a nivell d’associació i es creen nous vincles, el que facilita tirar endavant noves propostes de projecte.

Què ha suposat per a vosaltres guanyar el Premi?

És un reconeixement molt important a la feina que fem de forma voluntària, que sovint sembla que sigui invisible. Per a nosaltres, visibilitzar la tasca que fem a l’escoltisme és essencial. De fet, és un dels eixos que ens estem plantejant darrerament a nivell de comunicació.

És necessari que es vegi que a l’escoltisme hi participen persones joves de manera totalment altruista, que dediquen el poc temps lliure que tenen a transformar el seu entorn més proper. Creiem que això té un valor afegit increïble, ens agrada poder-ho transmetre a la societat. És tota una satisfacció.

Afegeix un comentari nou